Един от най-важните стратегически обекти в Европа за американските военни

...
Един от най-важните стратегически обекти в Европа за американските военни
Коментари Харесай

Стадо овце стана заплаха за базата на САЩ в Румъния

Един от най-важните стратегически обекти в Европа за американските военни е заплашен от доста непредвиден зложелател – стадо овце, предава организация Франс прес (AFP), представена от vesti.bg.

Криволичещите пътеки покрай базата „ Девеселу “ в Южна Румъния са това, което провокира необикновена битка за власт сред американските командири и твърдоглав локален пастир.

250-те овце на Думитриу Блеха пасат безпроблемно в региона от години преди идването на американците през 2013 година, споделя кметът на Стоенещи Александру Дамиан, село в обширната дунавска низина, на 40 километра северно от границата с България.

Овцете не са като хората. Те не съблюдават правила, отиват в региони, в които има дейни датчици за сигурност, допират оградата и задействат алармени системи, споделя кметът Дамиан.

Това обаче е неприемливо за американската войска, която избра региона за една от двете си противоракетни отбранителни системи, която има за цел да отбрани членовете на НАТО от опасността от балистични ракети с дребен и междинен обхват, изключително от Близкия изток.

През 2014 година върховен американски чиновник в „ Девеселу “ уведомил румънското министерство на защитата, че оборът за овце на 10 метра от оградата „ подкопава минималните условия за сигурност и е несъответстващ “ с ръководството въз основата.

Жалбата се трансформира в тригодишна правосъдна сага сред румънското министерство на защитата и фермера, който в този момент се обърна към Върховния съд в страната, който пък се чака тази седмица да се произнесе по един от аспектите по делото.
тагове стадо овце опасност база Румъния САЩ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР