Един от най-важните проекти за цяла Северна България наред с

...
Един от най-важните проекти за цяла Северна България наред с
Коментари Харесай

Пътуваме в тунел под Шипка през 2026-а

Един от най-важните планове за цяла Северна България наред с автомагистрала " Хемус " е тунелът под Шипка. Той е умислен още преди 125 години, само че едвам преди няколко години, при ръководството на Бойко Борисов, се стигна до действителен план и избор на реализатор. Договор обаче по този начин и не бе подписан, защото нямаше пари.

След голям брой отлагания и даже закани на настоящия министър на районното развиване Гроздан Караджов, че е нужно ново планиране и нова процедура за избор на реализатор, в последна сметка през днешния ден, 8 юни, ще бъде подписан договорът с определеното още преди година обединяване.

Предложената цена от консорциум ПСВТ, в който влизат " Хидрострой ", " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътинженерингстрой-Т ", е 358 млн. лева с Данък добавена стойност и досега няма информация строителят да желае индексация на сумата заради фрапантното нарастване на цените на суровините и строителните материали.

От АПИ препотвърдиха за " Капитал ", че ще се подпише контракт за тази сума и че може единствено да се спекулира по отношение на възможното преиндексиране за в бъдеще.

Ако всичко върви по проект, бързото прекосяване през Стара планина може да стане факт през 2026 година.

Другият контракт, който се подписва през днешния ден, е с определения реализатор за строителен контрол - ДЗЗД " Трансконсулт - Свеко " с участници в него " Трансконсулт - БГ " и " Свеко Енергопроект ". Стойността на контракта е съвсем 6.5 млн. лева с Данък добавена стойност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР