Един от най-утвърдените индекси за екологично, социално и корпоративно управление

...
Един от най-утвърдените индекси за екологично, социално и корпоративно управление
Коментари Харесай

Борбата за ESG рейтинг става безмилостно жестока

Един от най-утвърдените показатели за екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG) е. Няколко пъти в годината той взима поради разнообразни критерии за разбор на ESG фактора в най-големите компании и класира над 300 ит тях по прецизна. Сред тези, които нормално заемат първите места са колоси като Apple, Microsoft, Goldman Sachs, а от предходната година и Tesla на Елън Мъск.

При последното възобновяване на показателя преди няколко дни обаче Tesla към този момент не попада в него. Причините за това не са финансови, а са по-скоро свързани със обществения аспект на ESG разбора. Интересното в тази ситуация, е че да си водач в производството на електрически автомобили (изцяло в звук с прехода оттатък фосилните горива) не е задоволително, с цел да си част от най-устойчивите компании в международен мащаб. Поне не и сега.
Защо Илън
На пръв взор Tesla би трябвало да е неделима част от ранглиста ESG за показателни - компанията е измежду най-големите производители на литиево-йонни акумулатори електрически автомобили в света. А други по-малки фактори като водачеството в зарядните станции (т.н. superchargers) сигурно могат донасят спомагателни точки в екологичната оценка на критиците. Според Маргарет Дорн, Главен анализатор в S&P 500® ESG Index, обаче една компанията на Мъск има недобро корпоративно и обществено ръководство. Заради което е изпаднала от класацията.

Някои от факторите, които способстваха за това съгласно разбора на Дорн са спад в оценките за нисковъглеродната тактика на Tesla и спазването на процедурните правила от страна на компанията по отношение на служащите и даже клиентите. Най-същественият проблем сигурно идва от репутационните опасности произхождащи от няколко обособени събития: обвиняване за расова дискриминация, неприятни условия на работа в завода на Tesla във Фримонт, Съединени американски щати, както и следствието за голям брой смъртни случаи и пострадвания, свързани с автопилотни транспортни средства на компанията.
Реклама
За разлика от S&P, различен показател - DJI ESG остави Tesla в относително същата позиция по отношение на миналата година - лекото й закъснение е основно поради доста бързото развиване на съперниците в областта на промишлеността като немския авто водач BMW.
Топ 10 на най-големите компании в S&P ESG Global Index Източник: spglobal.com Работи ли ESG?
С изключването на Tesla, което не е само по-рода си, защото Meta на Марк Зукърбърг също е била обект на сходен провал преди, се потвърждава, че разчита на доста по-комплекси данни от това дали компанията създава електрически коли и има устойчиви цели за развиване. От друга страна обаче, това решение срещна редица рецензии, измежду които и от самия началник на Tesla. Мъск съобщи, че ESG стандартите се политизират и вместо да се гледат чисто техническите данни, то има огромна доза индивидуалност в анализите, които разрешават на анализатори да подхождат идеологически към компанията на южноафриканеца. В случая той дефинира показателя като " изблик на политическо левичарство " и персонална офанзива против него.

Друго нещо, на което Мъск обърна внимание е съществуването на компании като Exxon - един от водачите в нефтодобива и газовата промишленост в Съединени американски щати, в топ 10 на показателя. Подобни рецензии има към други от високопоставените участници като Amazon и JP Morgan. Първите поради многото недоволства от страна на служащи на компанията, а вторите поради присъединяване на капиталовата банка във фосилната и въглищната промишленост. Това обаче не е попречило на съставителите на показателя да ги включат за сметка на Tesla на Мъск.
Различните рейтинги
Проблемите към това дали ESG рейтингите вярно отразяват съвместимостта с критериите не са малко. " Много хора считат, че ESG рейтингът споделя нещо за обществената резистентност на компанията или влияние върху климата на планетата, само че това не е това. Фактът, че Tesla получава висока или ниска оценка на ESG, не приказва нищо за действителното влияние на Tesla върху автомобилния пазар ", разяснява Кен Пъкър, учител по ESG в Университета Тъфтс, пред Barrons.com.
Реклама

Това е и повода доста компании, предлагащи ESG оценяване, да демонстрират разнообразни рейтинги и това да обърква вложители и анализатори. В случая с Tesla, анализаторите от Sustainalytics дават рейтинг от 28.5, което демонстрира, че компанията има междинен риск.

Същевременно, съгласно ESG рейтингите на MSCI, Tesla има най-високият рейтинг " А " и методологията е много по-различна, като взима поради усреднени данни за 41 компании в автомобилната промишлеността. Това демонстрира, че анализите се разграничават в критериите си и е мъчно да се дефинира кой е по-правилен.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР