Един от най-успешните европейски филми за изминалата година и акцент

...
Един от най-успешните европейски филми за изминалата година и акцент
Коментари Харесай

КВАДРАТЪТ тръгва на кино от 13 април

Един от най-успешните европейски филми за миналата година и акцент в програмата на 22-рия София Филм Фест – „ Квадратът “ на режисьора Рубен Йостлунд потегля по кината от 13 април.
През май предходната година шведският филм взе влиятелната „ Златна палма “ в Кан, където журито, отпред с Педро Алмодовар, го дефинира като самоуверен и дръзновен коментар за публичната обстановка: „ Филмът е за диктатурата на това да бъдеш политически правилен. Ужасно непоносимо е и по-потресаващо от всяка друга тирания “. Впоследствие филмът печели повече от 25 награди и голям брой номинации, в това число за Оскар и Златен глобус.
„ Квадратът е леговище на доверие и грижа. В него всички ние споделяме равни права и задължения”, споделя режисьорът Рубен Йостлунд за арт инсталацията, която прави в шведски музей, въодушевила и основаването на кино лентата.
Филмът се майтапи с манериерите на куратори на актуалното изкуство и артистичния свят, наличен за малко на брой и тотално откъснат от живота в близост.
Имитацията на полезности, хармония и висок обществен статус рухват под напора на неразбория от непредвидени и странни събития. Всичко потегля с главата надолу за куратора Крисчън (Клаес Банг), когато открадват неговия смарт телефон, той завързва връзка с журналистката Ан (Елизабет Мос), в чийто апартамент живее шимпанзе, а рекламната организация, наета да промотира настоящата галерия в музея, основава скандал с промо видео в YouTube.
Квадратът e филм, в който парадоксът води до смях, смехът – до осъзнаване, а осъзнаването – до неуместни истини…
Разпространява на кино в България – АРТ фест с поддръжката на стратегия Творческа Европа - Медия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР