Един от най-тежките проблеми за общините е как ще се

...
Един от най-тежките проблеми за общините е как ще се
Коментари Харесай

Учениците излизат в дървени ваканции, няма пари за топло

Един от най-тежките проблеми за общините е по какъв начин ще се отопляват учебни заведения, лечебни заведения и други здания през зимата, след очертаващата се липса на нов бюджет с написани по-големи разноски за прехрана.

" Има риск от дървени ваканции през зимата ", съобщи пред БНР кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Националното съдружие на общините.

Тя изясни, че в някои общини се обмисля събирането на учениците от две учебни заведения в едно и учене на две смени, с цел да се пести от отопление. " Специално в Троян в средата на лятото уточнихме, че всички учебни заведения би трябвало да се заредят с гориво до Нова година ", сподели тя и позволи, че по-късно ще е мъчно с орязаните разноски да се обезпечи отоплението.

" При удължаването на действието на бюджета за 2022 година на процедура през януари ние ще разполагаме с 1/12 част от бюджета през 2021 година, тъй като при започване на предходната година също нямаше гласуван нов бюджет ", посочи Михайлова. Така кметовете ще разполагат със средствата от преди две години, само че при доста по-високи цени на стоките и услугите. " В домашния обществен патронаж да вземем за пример ще имаме същите средства като през 2021 година при напълно други цени ", уточни Михайлова.

В петък сдружението на общините има среща с финансовия министър Росица Велкова и нейния екип, с цел да обсъдят бюджетите за новата година. От сдружението ще упорстват за  промени в Закона за обществените финанси, който да смъкна условието за 1/12 разходване на средства, до момента в който няма нов бюджет.

" Ще чакаме МФ да бъде наш съидейник при внасянето на подобен текст. Вече имаме готови текстове ", посочи Донка Михайлова.

Кметовете желаят още да бъде написано пълномощие общинските препоръки да дефинират размера на локалните бюджети за времето, когато страната е без бюджет. Това би премахнало риска от наказания за кметовете.

Друг проблем се обрисува при конструирането на финансовата стратегия на общините. " В нея би трябвало да запишем съответни обекти, само че цените за създаване са много по-различни от тези предходната година, сподели още Донка Михайлова.

По думите й МФ е показало на общините планове за финансови прехвърляния, само че те били по-ниски от обновените размери в  бюджет 2022 година " Това значи доста по-ниски капиталови разноски от тези през актуалната година при доста по-високи цени ", добави кметът на Троян.

Кметовете са недоволни и от замразените заплати в общинската администрация. Въпреки нарастването им в средата на 2022 година, те остават по-ниски от междинните за обществения бранш, поради което и отлив на личен състав.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР