Един от най-силно развитите икономически центрове в страната с водещи

...
Един от най-силно развитите икономически центрове в страната с водещи
Коментари Харесай

Стара Загора е финалист за престижни Балкански награди

Един от най-силно развитите стопански центрове в страната с водещи за България и за Югоизточна Европа предприятия в региона на добивната индустрия, енергетиката, машиностроенето, електрониката, хранително-вкусовата и други индустрии - община Стара Загора, е финалист  за  деветото издание на Балканските бизнес награди. Те още веднъж ще показват положителните образци и водачите в промишлеността, предприемачеството, нововъведенията, екологичните решения и устойчивото развиване. Церемонията Balkan Business Awards 2023, проведена от интернационалната платформа Global Leaders, ще събере най-успешните в бизнеса на 14 юли в столицата.

Икономиката на област Стара Загора е измежду водачите по стойност на създадената продукция и притегля релативно огромен размер вложения,

като същите са се повишили с 12% спрямо миналата година. Брутният вътрешен артикул за област Стара Загора за 2021 година отбелязва растеж от 19 % спрямо 2020 година Промишлеността е най-големият бранш в региона по БДС. Създадената брутна добавена стойност (БДС) от секторите на регионалната стопанска система през 2021 година възлиза на 5 456 млн. лева по настоящи цени, което е с 24,01% повече от БДС на региона през 2020 година БДС на област Стара Загора през 2020 година съставлява 4,5% от националната добавена стойност. Създадената добавена стойност от дейностите в бранша на услугите е 2 308 млн. лева и съставлява 42,3% от общата БДС за региона. Спрямо 2020 година относителният му дял е повишен с 24,8 процентни пункта. Създадената добавена стойност от дейностите в индустриалния бранш през 2021 година възлиза на 2 881 млн. лева и съставлява 52,8% от общата БДС на региона. Спрямо 2020 година относителният му дял се усилва с 21,8%. Относителният дял на аграрния бранш съставлява 4,9% от добавената стойност на региона и възлиза на 267 млн. лева Спрямо 2020 година той е повишен с 47,51%.

Стара Загора има доста добър капацитет за развиването на научноизследователска и развойна активност, автомобилостроене, ИКТ и селско стопанство.

Местните налози и такси са измежду най-ниските в България,

градът разполага с огромен брой налични офис пространства, а строителството на нови здания се усилва всяка година и е измежду най-хубави индикатори за цена на кв.м от останалите 5 огромни града в страната. Администрацията предлага съкратени и бързи периоди за предоставените услуги. Общината може да се похвали и със особено звено отдел „ Инвестиции “ - за в допълнение подкрепяне на вложителите.


Има доста добър капацитет за развиване на IT и аутсорсинг бранша. През 2020 година нова професионална гимназия по компютърни науки и математически разбор стартира приема на първите си възпитаници, а в Тракийския университет бяха показани и нови дисциплини в тази област. Община Стара Загора е оценена от Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии като локация, която има доста положителни вероятности за развиване на бранша на осведомителните технологии. Стара Загора предлага добре готови и висококвалифицирани фрагменти за потребностите на бизнеса. Почти 40 % от популацията владее един западен език, което е удобно преимущество за непознатите компании.

По данни на Национален статистически институт в трудоспособна възраст са 60,3% от популацията.

За справяне с последствията от прехода към въглеродно неутрална стопанска система Общината ще насочи политиката си към стимулиране на вложения в научноизследователски и иновационни действия и поощряване на прехвърлянето на съвременни технологии.

Обновени са съвсем всички ясли, детски градини и учебни заведения. Модернизира се непрекъснато просветителната среда и се дава опция за развиване на капацитета на децата в разнообразни сфери. Предстои наесен да отвори порти и следващата нова детска градина – „ Липа “. Община Стара Загора обезпечи и безвъзмездни високотехнологични образования и курсове за младежи от осем учебни заведения, като упоритостта е техният брой да нараства, с цел да бъдат младежите с отворени благоприятни условия към бързоразвиващия се ИТ бранш. В града бе основана и национална гимназия с такава устременост, както и построено общежитие към нея. Все повече STEM центрове подкрепят напредъка на децата в учебните заведения.
Модернизирани са емблематични за старозагорците и гостите на града обекти – Централен пазар, затрупан пазар „ Васил Шаханов “, Летен спектакъл, залата на Културен център „ Стара Загора “, прави се ремонт на постройката на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “. Поетапно се работи по рехабилитация на пътната инфраструктура, като се построяват кръгови кръстовища, уголемяват се улици. Пешеходната зона на града има актуален образ, съчетаващ резистентност и функционалност.
Общественият превоз в Стара Загора е напълно освежен. Предстои доставка на още 15 електрически рейса, а 18 към този момент обслужват линии. Превозните средства са градски вид, снабдени с 4-модулна литиево-йонна батерия. Пробегът с едно зареждане е 240 км. Оборудвани са със специфични пречистващи въздуха филтри. Седалките са ергометрични и лесни за разчистване. Всеки един рейс е оборудван и с USB порт за зареждане на мобилни устройства.
Градът е един от главните стопански центрове у нас, както и значим транспортен възел на Южна България. Модерната и с напълно построена инфраструктура Индустриална зона „ Загоре “ към този момент е съвсем заета, следва нейното разширение с нови терени, с цел да бъдат задоволени потребностите на бизнеса. Амбициите на управлението на „ Загоре “ и Община Стара Загора е да включи елементи от Летището, като бъде непокътната и пистата му, с цел да може да одобри вложители, имащи нужда от огромни площи с комфортен превоз. Кариерни конгреси и изложби на компании потвърждават, че в градът има капацитет да бъде привлекателно място за вложения, само че и за професионално развиване за младежите.
Стара Загора има над 10 красиви паркове и градини, стотици китни междублокови пространства. Обновяват се още, като им се придава образ, подобаващ за почивка, игра, паркиране. Изграден бе напълно нов парк – „ Артилерийски “, който прероди атмосферата на западната част на града, където бяха ситуирани остарели казарми. Там е и една от най-модерните скейт площадки в България, хазаин на разнообразни събития за почитателите на рисковите спортове, както и кино фон. Станционната градина също е с нов образ, запазващ духа ѝ, само че способствуващ за съвременна и функционална визия. Парковете „ Митрополит Методий Кусев “ и „ Бедечка “ в допълнение раззеленяват хилядолетния град, прочут с липите, вършиме улици и поетите.



Вторият в страната Зоопарк е топ туристическа дестинация в района, която през 2022 година получи напълно нов образ – симбиоза сред природата и модерната визия, отговаряща на високите европейски стандарти. Създаден бе и обучителен център, който да подкрепя възпитанието на децата към отговорност и грижа за околната среда и дивите животни. Разположен е в живописна околност, в сърцето на един от най-красивите естествени паркове в страната – „ Митрополит Методий Кусев “ на повърхност от 70 дка. Дом е на животни от съвсем всички континенти.

Културният календар на Стара Загора е изпълнен с емблематични събития

– фестивалите „ Богородична стъпка “, събрал българския фолклор и традиция, джазовият конгрес, „ Цветовете на джаза “ - който от тази година изпъстря града с новото си име и идея, „ Златната липа “, посрещащ още веднъж най-хубавите европейски киноленти, както и Beerфестът, надскачащ упованията на публиката с забавна музикална стратегия всяка година. 

Традиционно се състоят десетки концерти, конкурсни съревнования, както и събори и празници в селата от общината. Градът оживява с музикални вечери навън, изложения в разнообразни арт пространства, концерти на обичани звезди.
Безплатни туристически турове описват истории из вършиме улици и разкриват през летните месеци парченца история от богатото културно-историческо завещание на града.

Стара Загора е състезателен град, освен поради емблемата на обичания и емблематичен футболен клуб „ Берое “,

а тъй като градът е хазаин на десетки спортни конгреси като Маратон Стара Загора, който притегля от ден на ден спортисти от страната и чужбина. Под липите тази година, за трети път се организира и огромното спортно събитие за студенти от цялата страна – „ Универсиада “.
Спортната база се употребява безплатно от клубовете. Поетапно се ремонтират още спортни обекти, които да отговорят на упованията на общността, както и да дадат спокойна среда за тренировките на първенци и младежи.
Стара Загора има традиция и оценки в съвсем всички типове спорт, което в допълнение подтиква подрастващите да бъдат дейни. В града са основани условия за упражняване на всеобщ спорт – стадиони, стрийт фитнеси, както и единствената досега площадка за упражняване на китайски бойни изкуства.

Партньорите на Балканските бизнес награди ще създадат номинации в разнообразни категории, с цел да показват триумфите и неограничените благоприятни условия на индустрията на Балканите, която се оправи с следващата тежка рецесия - война на границите на полуострова.  

Партньори на събитието са Българска Търговско Промишлена Палата, Българо-Турската Търговско-индустриална Камара, Гръцко-Българска Стопанска Камара, Българо-Македонска Търговска Камара и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР