Един от най-сериозните удари за Москва в първите дни след

...
Един от най-сериозните удари за Москва в първите дни след
Коментари Харесай

Успя ли Путин да спаси рублата?

Един от най-сериозните удари за Москва в първите дни след нахлуването в Украйна беше сривът на рублата.

Руската валута стартира да потъва до рекордно ниски равнища по отношение на щатския $ на фона на все по-сериозните западни наказания. Това се дължеше и на обстоятелството, че огромна част от валутните запаси на Руската централна банка бяха замразени, а рейтинговите организации намалиха кредитния рейтинг на страната до равнище " отпадък " (високорисков). В началото на март имаше и миг, в който цената на рублата се срина с повече от една трета, написа.

Оттогава рублата се възвърне, а сега се търгува на равнища, следени за финален път преди нашествието в Украйна. Индикация, че първичното влияние на глобите, едни от най-строгите налагани в миналото в историята, евентуално отминава.

Възстановяването на валутата отчасти може да бъде обяснено с по-добрата финансова позиция, в която се намира Русия. Тя се дължи на нарастването на приходите от експорт на нефт и газ и внезапното понижаване на вноса.

Според Блумбърг през 2022 година Русия ще получи близо 321 милиарда щатски $ или 292 милиарда евро от своя енергиен експорт. Това съставлява растеж от повече от една трета спрямо предходната година. Прогнозата ще се реализира, несъмнено, в случай че огромните клиенти, в това число Европейският съюз, продължат да купуват съветски петрол и газ.

Експерти споделят, че друга причина за възобновяване е изкуственото поддържане на рублата от страната на Руската централна банка посредством прелюдия финансов надзор.

Войната ще продължи да се отразява тежко на съветската стопанска система

" Движенията на валутата не отразяват фундаменталните характерности на Русия. Обикновено виждаме фундамента, отразен във валутата, само че въвеждането на финансов надзор замъглява картината ", твърди пазарният анализатор Крейг Ерлам.

" Дори и цената на валутата да допуска, че вероятностите пред съветската стопанска система са същите, каквито са били преди началото на нашествието в средата на февруари, няма по какъв начин сходно изказване да бъде правилно ", споделя той пред Дъждовни води.

През януари МВФ предвижда, че съветската стопанска система ще нарасне с 2,8 % през годината. Очакванията в този момент са, че тя ще се свие с сред 10 и 15 %.

" На процедура това е единствено изкуствено поддържане на рублата "

Когато рублата се срина след началото на нашествието и западните наказания, Руската централна банка влезе в ексклузивен режим, с цел да избави потъващата валута. Тя усили главния лихвен % над два пъти до 20 на 100, ограничи достъпа на локалните компании до задгранична валута и наложи ограничавания за тегленето на пари в задгранична валута. Банката също по този начин вкара ограничения за попречване на приключването на долари в чужбина. Сред тях беше възбраната задграничните вложители да продават съветски акции и облигации.

Валутата получи и още един спомагателен сериозен подтик, когато Владимир Путин изиска от " неприятелските " страни да заплащат за газ в рубли, вместо в евро или в долари.

Руският президент въпреки всичко отстъпи от първичната си позиция. Той разреши задграничните клиенти да не престават да заплащат в други валути, откакто открият специфични сметки в съветската Газпромбанк. След това банката ще преобразува тези заплащания в рубли.

" На процедура това единствено изкуствено поддържа рублата, до момента в който принуждава купувачите в неприятелските страни да употребяват съветската валута ", разяснява още Ерлам. “Подобно на ограниченията, към този момент приложени по отношение на Газпромбанк и други компании, които бяха задължени да трансферират 80 % от валутните си разплащания в рубли. Това е спомагателна част от този вид обезверени ограничения.”

Перспективите пред съветската валута не наподобяват розови

Според държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен възобновяване на рублата се дължи на " голям брой операции ". " Хората са възпрепятствани да продават рубли ", сподели Блинкен пред Ен Би Си в неделя. " Това покачва изкуствено цената на валутата. Не е нещо стабилно. Затова считам, че ще настъпи смяна. "

В допълнение, размерът на търговията с рубли също се сви съществено поради глобите. Много брокери и спекуланти заобикалят да търгуват с съветската валута. Това значи, че настоящата пазарна цена на рублата се дефинира от доста по-малко покупко-продажби от нормално.

Затова, макар подема, вероятностите пред съветската валута не наподобяват изключително розови в дълготраен проект.

Очаква се съветската валута, която отслабна доста по отношение на $ през последните две десетилетия, да продължи да изпитва усложнения. В същото време Западът се стреми да се освободи бързо от съветския нефт и газ, които имат животоспасяваща роля за стопанската система на Москва.
ТЕМА преди 25 минути 336 преди 3 часа 4429 преди 3 часа 665
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР