Един от най-прочутите музиканти на нашето време - Юлиан Рахлин

...
Един от най-прочутите музиканти на нашето време - Юлиан Рахлин
Коментари Харесай

Звездният цигулар Юлиан Рахлин се завръща в България за концерт със Софийската филхармония

Един от най-прочутите музиканти на нашето време - Юлиан Рахлин застава дружно с огромния български диригент Георги Димитров пред Софийската филхармония на 29 февруари със стилна Моцартова стратегия, в концерт, който е от най-големите акценти на Националния оркестър през 2024 година.

Програмата на вечерта включва: Увертюрата " Лучио Сила “, Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор и Симфония №36 " Линц “

Юлиан Рахлин е измежду най-предпочитаните актьори в последните години. Многостранните му ползи го водят по целия свят като солист, диригент, камерен реализатор, учител и артистичен шеф.

Музикалното си обучение приключва във Виенския университет за музика и изкуства в класа на Борис Кушнир. Взема също частни уроци при Пинкас Цукерман в Ню Йорк, който го предизвиква да продължи да развива свиренето си и на виола. А по-късно стартира да учи диригентство при Марис Янсонс, направляван е в това занятие и от Даниеле Гати.

Великолепен цигулар, той развива впечатляваща кариера. " New York Times “ го назовава " виртуоз със сърце и външност на първенец “. Концертира с най-големите международни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович, Еса-Пекка Салонен и други

Забележително е партньорството му в камерната музика със популярни реализатори като: Марта Аргерич, Мстислав Ростропович, Гидон Кремер, Евгений Кисин, Юрий Башмет, Денис Мацуев, Янин Янсен, Вилде Франг, Миша Майски, Лейф Ове Андснес, Максим Венгеров, Ланг-Ланг и други.

През 2000 огранизира в Дубровник известния фестивал " Юлиан Рахлин и другари “, който отразява насладата му от живота и пристрастеността да сплотява огромни актьори и интернационална аудитория в празник на изкуството. Рахлин е артистичен шеф и на фестивала " Златна есен " в Двореца Естерхази в Айзенщат (Австрия).

Елегантният и динамичен жанр на Рахлин затвърждава репутацията му на диригент, прочут с педантичните си репетиционни способи и витални тълкования.

Дирижирал е Чикагския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Концертхаус оркестър – Берлин, Руския народен оркестър, Московската филхармония, Филхармоничния оркестър на Хелзинки, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, " Камерата “ – Залцбург, Словенската филхармония,симфоничните оркестри на Виена, Бирмингам, RAI Торино и други

Главен диригент е на Симфоничния оркестър на Кристиансанд (Норвегия), от октомври 2023 поема поста на основен диригент и на Симфоничния оркестър на Йерусалим.

Главен гост-диригент е на Royal Northern Sinfonia и на Филхармоничния оркестър на Турку. Рахлин също е " актьор ин резиденс " на Софийската филхармония.

Убеден последовател на разширението на смисъла на класическата музика в актуалната просвета, плановете на Юлиан Рахлин с живи композитори и междумедийното съдействие събират актьори от разнообразни сфери на изкуството и жанрове.

Той е работил в тясно съдействие и е осъществил министър председатели на творби на Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели, Лера Ауербах Ришар Дюбюньон, Вангелис. Участвал е във филми, в взаимни планове с художници на цифрови съоръжения и известни артисти като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо.

Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивари " ex Liebig " от 1704 и виола " Лоренцо Сториони " от 1785 година, предоставени му с общителното подпомагане на Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Струните на инструментите са спонсорство на Thomastik-Infeld. Многобройните му записи, оценени високо от музикалната рецензия, са издадени от Deutsche Grammophon, Sony Classical и Warner Classics.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР