Един от най-потърпевшите сектори от ковид-пандемията е туризмът. Пред какви

...
Един от най-потърпевшите сектори от ковид-пандемията е туризмът. Пред какви
Коментари Харесай

Христо Проданов: Моята цел е да изчистим имиджа на България и да обединя туристическия бранш

Един от най-потърпевшите браншове от ковид-пандемията е туризмът. Пред какви компликации се изправя браншът и какви ограничения ще се подхващат?

Разговаряме с министъра на туризма Христо Проданов

- Туризъм и зелен документ – по какъв начин се съчетават тези два фактора в стопанската система на страната в бранш туризъм, министър Проданов?

- Краткият отговор е мъчно, тъй като двете неща си пречат. Но в последна сметка такава е ситуацията в целия свят и би трябвало да се оправяме. Единият от методите да не се затворят границите и въпреки всичко да имаме непознати визити е зеленият документ. Другата мярка е повишение на имунизацията, която у нас е доста ниска. По тази причина сега ние не сме сигурна дестинация в очите на хората, които имат желание да посещават България. Важно е да се имунизираме - първо, с цел да сме здрави, и второ, с цел да построяваме положителния имидж на страната си.

- Имате ли информация, че точно поради ниската имунизация има отлив на туристи у нас?

- Имаше един отчет от октомври предходната година на института „ Роберт Кох”, който споделя, че усещането за България е като за несигурна страна за туризъм, точно по отношение на ниското равнище на имунизация.

- Приемат ни като ковид-гето, което звучи извънредно!

- Да, като място, в което хората не са сигурни от Ковид. Въпреки че при откриването на зимния сезон и в Пампорово, където бях, и в Банско, е основана организация за съблюдаване на ограниченията от страна на притежателите на хотелите и на локалните управи. Но, наблягам - ниската имунизация оказва отрицателно въздействие.

- Виждаме, че зимният сезон е много добър. Какви са упованията ви за летния - в този момент, при започване на годината?

- Очакванията ни са да е по-добър от предходната година. Но още не можем да стигнем стойностите от преди ковид-пандемията през 2019-а. Имах диалог с туроператорите, които се занимават с входящ туризъм и те споделят, че записванията вървят относително добре, само че това не може да даде трайна оценка, тъй като в последните 10 години усещането за туризъм на хората се промени доста. Знаете по какъв начин се процедираше до момента – още преди края на летния сезон започваха записванията за идващия. Сега несигурната ковид-обстановка и незнанието каква ще е обстановката в страната, в която човек желае да пътува, се вършат записвания в последния миг, точно за резервацията да не бъде провалена. Така че не може да се каже сигурно занапред какъв ще е летният сезон, само че въпреки всичко записванията към този миг демонстрират, че можем да чакаме положителни резултати.

- Какъв % от туризма е ударен, поради ковид-вълната?

- Близо 15% са затворените компании поради ковид-кризата Голяма част от операторите и хотелите се възползваха от помощта на страната. Нека да напомня, че сезон 2021-а беше избавен от вътрешния туризъм. Това беше една опция на българския туристически отрасъл да покаже, че България е хубаво място за отдих и не трябва да бъдат желани дестинациите в Гърция и Турция.

- Вече сте един месец в стола на министъра на туризма. Кои са най- тежките проблеми в сектора, които заварвате?

- Безспорно, най-големите проблеми идват от повишените цени на тока. Дори хотели, които работят, като им пристигна сметката, са уплашени. Това е главният камшик сега. В извършените през последните две седмици срещи с браншовите организации постоянно се поставяше и въпросът за фрагментите в туризма. Но освен в туризма, този проблем е всеобщ за цяла България - той е обвързван и с демографската рецесия, и с остаряването на популацията, и с огромния мигрантски поток от България на открито към целия свят. Така че това е сериозен въпрос, който малко по-малко ще решаваме.

- Как?

- Ще образуваме работна група, с която ще стартираме по-конкретни оферти, тъй като ще се наложат и законодателни промени. Едно от нещата е да се провежда и увеличи дуалното образование - учениците и студентите, които учат туризъм в профилираните гимназии и в университетите, да имат опция да карат платени стажове в туристическите комплекси. Друг метод - в дребните фамилни хотели, предвиждаме да се облекчи процедурата член на фамилията да работи в хотела, примерно да измие чиниите, да сервира, или да чисти стаите. И третото, имаме концепция да вкараме служащи от трети страни. Има много български общности, които имат предпочитание да дойдат и да работят в България.

- Тава лято видях фрагменти по нашето Черноморе от Украйна, Молдова?

- Да.

- Каква е националната туристическа политика, която министерството би трябвало да осъществя и към която са ориентирани вашите старания?

- Първо, да почистим имиджа на България. В доста страни възприемат страната като евтина и алкохолна дестинация. Това, което би трябвало да покажем на света под формата на реклама е, че България е най-красивото място на света. На 111 000 кв. км. са събрани планини и море - България е на второ място по минерални извори след Исландия, на трето място по културно-археологически забележителности след Гърция и Италия, има предпоставки за круизен туризъм, на границата ни е р. Дунав, единствената плавателна река в Европа. Тоест на това малко парченце земя е ситуирано всичко, което може да се развива като туризъм. Това би трябвало да покажем на хората, с цел да имат предпочитание да идват да почиват тук.

- Това става посредством...?

- Реклама. Това е главното.

- Как ще ограничите алкохолния туризъм в „ Слънчев бряг”?

- Трябва да има ред и той да се съблюдава. Алкохолният туризъм в „ Слънчев бряг” е значително основан от медиите – наши и непознати. В България могат да се покажат доста по-красиви места.

- Е, в случай че ги няма грозните разгулен подиуми по алеите на „ Слънчв бряг”, няма да има и филми за това! Няма ли да въведете някакви ограничавания?

- Трябва да има вечерен час, да има зони, където туристите да се забавляват. Моето мнение е, че шумните зони би трябвало да бъдат отвън комплекса, тъй че да има ред, тъй като „ Слънчев бряг” е доста забавен курорт. Там отиват младежи, с цел да се веселят, само че в това време вървят и фамилии с дребни деца, които пък желаят да си почиват. Трябва да се откри салдото в публичния интерес.

- Мисля, че единственият курорт у нас, който резервира фамилната атмосфера, е „ Албена”.

- „ Албена” е извънредно добър образец за това по какъв начин би трябвало да се резервира един курорт. Това е пример. Защото в този момент имаме доста проблеми с плажната линия, които идват от това, че в градовете, издигнати по плажната линия, легловата база е била съобразена с потенциала на плажовете. След презастрояването плажовете отесняха. Концесионерите и почиващите са недоволни. Това се дължи на отесняването на курортите и неспазването на законовите правила. За страдание този проблем изниква на всички места на нашето Черноморие. Хората са недоволни, че плажовете отесняват, хотелиерите пък уголемяват легловата база. И се получава обаян кръг.

- Не би трябвало ли страната да разсече този възел като предприеме крути ограничения, с цел да се понижи това „ плажно” строителство?

- Отдавна е било време страната да си влезе в ролята, само че както знаете, със заобикаляне на законите, с непозволеното издаване на разрешителни за градеж от локалните общини, нещата са стигнали до това състояние, което следим в този момент. Да, би трябвало да предприемем по-крути ограничения, тъй като казусът ще се задълбочи.

- Ще излезете ли с някаква законодателна самодейност по този въпрос?

- Не сме говорили в обединението, само че би трябвало да предприемем съществени ограничения.

- Казахте, че би трябвало да привличаме туристите с реклама, по тази причина ли поканихте Христо Стоичков? Като най-силното рекламно лице на страната ни?

- Стоичков е най-разпознаваемото българско лице по света. Ние би трябвало да използваме неговия капацитет, неговия потенциал, с цел да видят хората по света, че в нашата страна, на това красиво място, са се родили доста първенци като Христо Стоичков, като Стефка Костадинова, чийто връх от 30 години никой не е подобрил. Имаме какво да покажем на света, имаме и хората, които да промотират българския туризъм, тъй че ще ги използваме.

- Трябва ли да се сътвори Национална организация за информация и реклама? Имаше такава концепция преди години.

- Това може да се случи в структурата на министерството. Това е моята концепция. Този отдел, който се занимава с маркетинг и реклама, да бъде заздравен със експерти в цифровата реклама и по този метод да развиваме рекламна тактика и акция. Всичко това ще го съобразяваме както със средата, по този начин и с желанията на локалните общности.

- Ще употребявате ли посолствата ни в чужбина за реклама на България?

- Задължително. Ще организираме и турове, в които да каним непознати туристи и да им демонстрираме хубостите на България. Ще поканим и непознати медии, които да ни популяризират по света. Имаме много хрумвания и запас да се случи това.

- Как ще се оправим с жестоката конкуренция - Турция, Гърция, Хърватия?

- Трудно е, тъй като тези страни разполагат с в пъти повече бюджет за реклама, в сравнение с разполагаме ние. Трябва да използваме оптимално дейно ресурсите, които имаме, с цел да получим добър резултат. Още повече, че ние като туристически дадености сме много по-добре от тези страни, които изброявате. Примерно, в Турция е добре развъртян морският туризъм, тъй като имат такава инфраструктура, в Гърция - също. При нас обаче е по-добре развъртян ски-туризмът, тъй като имаме планини и изключително мощно развъртян е СПА-туризъм, който при тях отсъства. Имаме преимущества, просто би трябвало да го покажем.

- В Турция и Гърция обаче всеки един екскурзиант е носен на ръце. У нас обслужването е един от огромните проблеми, и то не от в този момент.

- Това е по този начин. Случва се по два метода. Първо, страната посредством Комисията за отбрана на потребителите би трябвало да влезе в ролята си, да ускори контрола като ревизира туристическите обекти и в случай че има нередности, да бъдат отстранявани незабавно. Бизнесът би трябвало да осъзнае, че с цел да се върне един екскурзиант и през идната година, е значимо усещането от неговото обслужване. Защото туризмът е инвестиция в бъдещето, не е пазарене. Хората, които го одобряват като пазарене, бъркат, че могат да бъдат дълго на този пазар.

- Ще променяте ли логото на България?

- Не ми е фикс концепция. Искам да работя с сектора, ще се съберем с представители, които схващат от маркетинг и реклама, ще се обърнем към международни компании и ще разгледаме цялостната идея - в случай че те мислят, че логото е грозно, естествено ще го променим.

- Как ви одобри браншът?

- Като цяло мисля, че добре. Познават ме от дълго време - знаете, че в предходните 5 години бях депутат и бях член на Комисията по икономическа политика и туризъм и в тази си роля съм общувал непрестанно с сектора, законодателно сме обсъждали доста тематики. Посланието, което съм отправил към тях, е да се обединим, с цел да бъдем мощни, тъй като има над 200 разнообразни организации в туристическия бранш.

- Е, тогава къде е силата на министъра на туризма?

- При слагането на този въпрос и защитаването на позициите на туризма в Министерски съвет, аз давам отговор следното: Колкото е по-единен браншът, толкоз е по-силен министърът на туризма. Когато браншът е разлъчен, няма по какъв начин министърът на туризма да може сполучливо да пази ползите и посланията на туризма.

- Ще ви забележим ли през лятото на инспекции за чадърите, както правеше предшественичката ви Ангелкова?

- Не е във функционалностите на министъра да върви и да ревизира чадърите. Работата на министъра е да прави политика, да дава визия и както споделих, това ще го вършим дружно с специалистите и сектора. А инспекциите, несъмнено са доста значими, само че за това има органи.

- Какво желае да потвърди Българска социалистическа партия в това съдружно ръководство?

- Българска социалистическа партия желае да покаже, че тя в действителност е обществената, лявата партия, че Българска социалистическа партия знае по какъв начин да се развива България и всичко това ще го покажем в министерствата, които управляваме.

- Компромисите, които направихте, с цел да се случи това държавно управление?

- Не може да не вършим взаимни отстъпки, изключително в политическата обстановка, която видяхме през 2021 година - явно хората желаеха смяна и по тази причина създадохме това ръководство. Ако всяка една от партиите от обединението не беше направила някакви дребни отстъпки, елементарно можеше да се разделим. Но алтернативата беше още едни избори през 2022-а. Моята прогноза бе, че тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи щяха да се върнат на бял кон. Защото хората нямаше да ни простят, откакто ги накарахме 3 пъти да вървят до урните. Те дадоха своите гласове и желания, а пък ние бяхме длъжни, всяка една от партиите на смяната, да направи взаимни отстъпки, с цел да се случи държавно управление, което да стартира да работи за изваждане на България от рецесиите, в които се намира.

- Правителството - министрите ставате ли екип, тъй като това още не се вижда в профил?

- Ние сме разнообразни и като политически пристрастия, и като хора, само че в последна сметка, с цел да работи един тим, той би трябвало да откри общото. Казах ви, би трябвало да има взаимни отстъпки. Ние не сме се събрали да се харесваме, подписахме съдружното съглашение при основаването на държавното управление, с цел да свършим някаква работа за страната и обществото. Параметрите за тази работа са сложени като жалони, нашата работа е да съблюдаваме това, което сме дали обещание и малко по малко да реализираме тези цели за развиването на страната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР