Един от най-популярните руски телевизионни сериали от последните години е

...
Един от най-популярните руски телевизионни сериали от последните години е
Коментари Харесай

Съществувала ли е операция „Маскарад“?

Един от най-популярните съветски телевизионни сериали от последните години е „ Ликвидация “ (2007) – занимателен престъпен роман за битката с престъпността в Одеса след Великата Отечествена война.

Филмът споделя по какъв начин през 1946 година изпадналият в недружелюбност маршал Георгий Жуков е изпратен в Одеса, където се пробва да помогне в ликвидирането на престъпната престъпност. Операцията била наречена „ Маскарад “. В нейния ход биват убити напряко на улицата десетки водачи на незаконни групировки – по този начин се заобиколя тромавото правораздаване и бива раздадена бърза, ефикасна и неумолима правдивост.

Но дали изобщо в действителност е била провеждана интервенция под кодовото име „ Маскарад “? Режисьорът на кино лентата Сергей Урсуляк признава, че практически всички събития от кино лентата са измислени. С изключение на факта , че легендарният маршал Жуков наистина идва в града.

Режисьорът-документалист Максим Файтелберг във филма си „ Маршал Жуков против одеските бандити “ цитира записките на ветерани на одеската милиция. Според тях управата на града помолила командващия Одеския боен окръг маршал Жуков, неотдавна изместен в града, да помогне с военни елементи за премахване на уличната престъпност. Причината била, че през 1946 година всяка вечер в града били осъществявани по няколко десетки набези и грабежи. Силите на милицията били незадоволителни, не достигали криминалисти, следователи и оперативни служащи, мнозина от опитните, кадрови полицаи били починали по фронтовете на преди малко отминалата война. Нещо повече, ръководителите на редица банди, настоящи в града и региона, били настоящи военни офицери.

Ветеранът на одеската милиция Исай Бондарев декларира, че военната комендантска рота, където служил през 1946 година, всъщност пособия на криминалистите – военните в действителност взели участие в съвместни акции, в резултат на което били конфискувани огромен брой хванати оръжия и арестувани мнозина нарушители. Но самият той не е чувал за никакви всеобщи „ отстрелвания “ на бандити в следвоенна Одеса. Бондарев не знае такива неща и счита, че цялата тази интервенция „ Маскарад “ е плод на креативното въображение на сценаристите на кино лентата.

Според спомените на генерал-майора от милицията Николай Зазулин, маршал Георги Жуков в последните години от живота си в частни диалози обичал да споделя, че единствено за една нощ изчистил Одеса от най-известните разбойници и нарушители – само че в никакъв случай не е твърдял, че бандитите били застрелвани на място. В неговите записки също не се загатва интервенция „ Маскарад “.

Но въпреки всичко министърът на вътрешните работи на Съюз на съветските социалистически републики Николай Шчелоков присвоил на Жуков званието „ Заслужил служащ на Министерството на вътрешните работи на Съветския съюз “. Базирайки се на това, историците са склонни да имат вяра, че това е заради приноса му в борбата срещу престъпността в Одеса. Но не и за някаква съответна интервенция „ Маскарад “.

Прототипът на основния воин във кино лентата „ Ликвидация “ Давид Гоцман – заместник-началникът на одеската милиция Давид Курлянд, е оставил мемоари, които се съхраняват в локалния музей на полицията. Директорът на музея Василий Давиденко удостоверява, че в спомените на ветерана се приказва за изостряне на криминогенната конюнктура в следвоенна Одеса, само че и там не се загатва за интервенция „ Маскарад “, както и няма други съвпадения със сюжета на кино лентата.

Така към този момент може да се счита за твърдо открито, че интервенция „ Маскарад “ е плод на креативното въображение на основателите на кино лентата. Това несъмнено, ни минимум не понижава достолепията на сериала, който справедливо е притежател на десетки награди за превъзходните художествени облици и цялостните креативен достижения при основаването му.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР