Един от най-популярните митове за кафето е, че причинява високо ...

Един от най-популярните митове за кафето е, че причинява високо

Мит или истина: кафето повишава ли кръвното налягане?

Един от най-популярните легенди за кафето е, че предизвиква високо кръвно налягане . Кафето е една от най-консумираните питиета в международен мащаб. Много хора го избират като главен метод за пробуждане и енергия заран и денем.Но един от най-големите въпроси, които мъчи феновете на кафе е дали то предизвиква високо кръвно налягане?

Пиенето на кафе може да увеличи напълно минимално стойностите на кръвното налягане. Този резултат трае към 2-3 часа. А покачването е с към 8 милиметра за систоличното и с към 6 милиметра за диастоличното кръвно налягане. Това е при банкет на към 1-2 чаши кафе дневно. Данните са събрани от метаанализ на 34 други проучвания, съсредоточени върху резултата на кафето върху кръвното налягане, написа healthline.com.

Какви са дълготрайните резултати от потреблението на кафе?

Вероятността потреблението на кафе да аргументи високо кръвно налягане е дребна. Това демонстрират данни от изследване от 2018 година, оповестени в Journal of Agricultural and Food Chemistry, представени от healthdigest.com. В изследването се твърди, че пиенето на 3 до 5 чаши кафе дневно се свързва по-скоро с понижаване на риска от сърдечносъдови болести и преждевременна гибел с до 15%.

Кафето е богато на антиоксиданти и витамини . Полифенолите в него могат да допринесат за сърдечносъдовата функционалност, за понижаване на холестерола, за понижаване на оксидативния стрес и за битка със свободните радикали, съгласно verywellhealth.com. Тези полифеноли могат да допринесат за понижаване риска от увреждане на клетките, за намаляване на сърдечносъдовия риск и риска от пораждане на рак.

Антиоксидантите в кафето могат да подкрепят и процесите на кръвосъсирването , като понижат риска от тромби. Полифенолите потискат и възпаленията, като понижават и равнищата на С-реактивния протеин в кръвта, главен индикатор за възпаления в тъканите. Поддържането на С-реактивния протеин в естествени граници понижава общото инфектиране в тялото, което оказва удобно въздействие и върху сърдечносъдовия риск, написа още verywellhealth.com.* Умерената консумация на кафе няма да докара до повишение на кръвното налягане . Въпреки това, в случай че страдате от съмнения в стойностите на кръвното, наложително се консултирайте с доктор . Той ще ви посъветва дали да пиете кафе и в какви количества съгласно самостоятелното ви положение.

Снимка: iStock

Източник: az-jenata.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg