Един от най-полулярните фенове на Левски - Петър Димитров, даде

...
Един от най-полулярните фенове на Левски - Петър Димитров, даде
Коментари Харесай

Петър Димитров: Ако в последните години има подписан договор, който защитава интереса на Левски, трябва да го сложим в музея

Един от най-полулярните почитатели на Левски - Петър Димитров, даде обстойно изявление за Gong.bg . Авторът на книгата "Синята приказка " разяснява всички настоящи тематики към обичания си клуб. Той приказва за месеците след завръщането на Станимир Стоилов, както и за какво се стигна до настоящето състояние на столичния гранд.

- Станимир Стоилов се завърна на „ Герена”, а ти написа една страхотна книга за първия му интервал в Левски – „ Синя приказка”. Готови ли са първите глави на „ Синя приказка 2”?

- Това беше най-щастливият ми интервал като левскар. Тези 4 години. Видях Левски подобен, какъвто с починалия ми татко сме си мечтали да го забележим – мощен в България, мощен в Европа, самоуверен и горделив. Симбиозата сред клуб, тим и аудитория – това беше апотеозът. Понеже ми зададе въпрос за нова „ Синя приказка”, аз първата не съм я измислил, просто съм описал нещата, които съм видял. Преди да стартира с главите за новата, която съм уверен, че ще се случи, ще опиша тези 10-12 години, които ни докараха до това положение. Няма да спестя нищо. Хората, които ме познават знаят, че желая да съм потребен, а не да се одобрявам. Животът на Левски през последните 10-12 години, даже в неприятното, виждам и нещо позитивно. Готов съм. В момента съм доста благополучен. Пред очите си виждам по какъв начин се трансформира и клубът, и тима.

- Какво се промени към положително в Левски през тези месеци от 2 септември насам?

- Всичко! Няма нещо, което да не се е подобрило. Ще стартира малко по надалеч. През последните 2 години се борехме да не изпаднем, само че бяхме първенци по оправдания. По начало в последните 6-7 години постоянно си намирахме оправдания и виновността беше в други хора. Последните две години беше върхът. Дюшеш пристигна това с финансовата рецесия. Това служеше да опрощение за освен слабите, а срамните резултати на терена. Аз тук не упреквам футболистите. Те си зависят от лидера. Усетят ли, че е слаб, го дават бавно. Историята на Левски е един учебник и дава способи да се измъкнеш от рецесия. За да го схванеш този учебник обаче, би трябвало да живееш като левскар. Септември 1994 години Томас Лафчис завърши с финансите. Онзи тим от септември до края на футболната година през 1995 те не взеха нито една заплата. Играха без пари. От време на време получаваха награда за победа. Биехме с 5-6-7-8 гола. Тогава имаше софийски клуб, на който притежателят оферираше по една торба пари на нашите футболисти. Те, в името на Левски, играха без заплати. Когато започнахме да ги продаваме, заплатите им се изплатиха с прехвърлянията. Оправданията през последните 2 години, че би трябвало да приемем резултатите, тъй като футболистите не си взимат заплатите, не ги одобрявам. Сега всички си ги взеха или ще си ги вземат до месец. Загубите и точките някой ще ги върне ли? Няма кой! И това всичко опира до тези, които ръководеха клуба през този интервал. Няма футболист и треньор в актуалния футбол, който да не си вземе парите, само че точките не могат да се върнат.

И отново ще дам образец. Когато Мъри беше в Астана правилото на заплащане беше през 4-5 месец вкупом. Мъри и там беше им споделил, че парите ще се вземат, само че изгубените точки няма кой да ги върне. И там професионализмът беше на високо равнище, само че като треньор знаеше по какъв начин да ги убеди. В интерес на истината единствено един футболист не одобри този метод на работа. Дори преди един мач от евротурнирите не пристигна на летището, където го чакаха. Няма значение кой е той.

С идването на Стоилов свършиха оправданията на Левски. Край! Свърши. Виждам, че нещата се трансформират с всеки минал ден.

- Вече виждаме по какъв начин се прави футбол, по какъв начин се гради тим. Надали някой левскар си е мислел, че в последните години тимът може да направи такава серия без позволен гол?

- Щом ще приказваме за игровата част, първо нашите футболисти имат качества, само че геният би трябвало да се развива. Този гений се развива от треньорите. Малшанс е, че ги упражняваха треньори, чийто качества не дава отговор на равнището на Левски. Радвам се, че младото потомство публицисти виждате по какъв начин с всяка минала подготовка се трансформират нещата. Помните Мъри като пристигна нашите футболисти устояха до 50-60 минута. Добрият треньор знае по какъв начин да го направи. Видяхте всяка седмица явно на мачовете се виждаше по какъв начин се усилва физическата подготовка на тима. В края на полусезона за седем дни изиграхме три мача. Това се вижда от хората. Вече и вие младите се докосвате до майсторлъка на един треньор. Някои играчи не знаеха даже футболно по какъв начин да вървят. Това са камъни в градината на всички треньори, които до момента са минали.

- Защо се получи по този начин, че през последните две години се залагаше на треньори, които явно не могат да вдигнат даже малко равнището на Левски?

- Според модела „ Бащица” президент на Левски е Наско Сираков. Случи се, тъй като „ синята” общост го уточни него за президент на клуба. В едно от първите му изявления съобщи, че завърши моделът „ Бащица”. Само че на първия мач с Лудогорец към него стояха „ Бащици”, а трябваше от дясната му страна да бъде Мъри Стоилов. Двамата основатели на „ синята приказка”. След това към Наско се завъртяха доста хора, които през годините кръжаха към президентската ложа. Какво са го съветвали не знам. Това беше неговата неточност. Животът по този начин се завъртя, че след година и два месеца Наско да се сети, че това е индивидът. Колкото и да звучи високопарно – това е индивидът за Левски! Всички видяхме това момче Мъри Стоилов по какъв начин се построи. Той е и най-хубавият преподавател на Васил Методиев.

Грешката беше, че година и половина Наско не взе единственото вярно решение. През последните 10-12 години имаше доста пари, а кой ли не се изреди… Стоилов се върна в миг, в който ние летяхме в бездната. Финансово в никакъв случай нямаше да си оставим клуба да банкрутира, само че спортно-технически и организационно летяхме в бездната. Той се появи в най-важния миг и в този момент бавно се изправяме. Всички тези и твои сътрудници, които през годините спекулираха, че е поради парите, в този момент мълчат и пърхат към него. Мълчат в този момент, тъй като се върна в миг, в който всичко беше завършило.

Бието на Левски докара тези три момчета в този момент на „ Герена” – Мъри Стоилов, както и другите двама. На фона на тези преди Иво Ивков, да не споделям какво мисля, само че хората знаят какво ми е мнението. Мъри, Дани и Иво са като кучето Цербер от гръцката митология. Те ще пазят ползите на Левски и ги пазят.

- Защо тези преди тях в Левски се изредиха изпълнителни шефове, шефове на УС и се стигна по този начин, че бяха подписвани контракти с тези като Петър Хубчев, Насиру Мохамед, „ Макрон”, че даже и такива за хранителни добавки…?

- Директорът Ивков на първата си конференция издаде безапелационна смъртна присъда на модела „ Бащица” за Левски, за концепцията и идеологията Левски. Няма по какъв начин концепцията „ Левски” да съжителства с този модел. Ние бяхме високо горе, бяхме признати в Г14. Бяхме оазис измежду българския футбол. „ Бащицата” взема решение самичък да кара влака и се стига дотук. Дори почитателите да сме недоволни, какво можем да създадем? Решава притежателя и това е – този ще работи. Но той, че вреди на Левски, подписва контракти, които не са в полза на Левски… На Иво Ивков му бях предложил в случай че намерим един контракт, в който да е бил предпазен ползата на Левски, би трябвало в музея да го сложим през последните години. Самият модел дава опция да се случва това. Да не приказваме, че за тези 10 години левскарщината изчезна от „ Герена”. Ще дам и образец. Само доскоро имаше празненство с дечицата от набор 2006. Посочих им един наш футблист, който получава Купата на руската войска и те не знаеха кой е. Те не са отговорни, тъй като през последните 10-12 години с голямото подпомагане на притежателите слушаха по какъв начин Гонзо се кара с този, Наско се кара с оня, Мъри го съдеха. Ние съсипахме престижа на всички наши ветерани, митове. Децата не са отговорни да не знаят кой е Кирил Ивков. Ще създадем всичко допустимо, с цел да знаят.

Левски не е компания, не е клуб като останалите. Левски е история и памет. Който не го е схванал, ни докара дотук. И с доста пари. Самият господин Колев споделяше, че бюджетът на Левски е 2 млн. на месец. Но в случай че ти си левскар, господин Колев, от тези 2 млн. щеше да отделяш по 200 хиляди, с цел да платиш това или това. Да отпадне дългът към Национална агенция за приходите. А не да се оправдаваш с шефовете. Щом шефовете не са ти давали да направиш това, което като левскар те кара сърцето, подай си оставката. Както го направи Христо Йовов. И той беше шеф.

- Появиха се информации, че си провел диалог с Петър Хубчев, който не е бил на добър звук от негова страна. Имаше ли подобен диалог?

- Това не съм го споделял с никого, като се изключи шефове с Левски. И то откакто го организирах. Няма проблем да проведа разговор с левскар, даже да сме на разнообразни мнение. Да се караме, да спориме, само че да проведа разговор. Никога не е имало проблем и по този начин би трябвало да бъде. Ние сме свободни хора. След като не се е провел разговор, един от двамата не е левскар. Той по този начин и не пожела да разбере какво желая да му кажа. Със сигурност има право да е ядосан. Един от нас двамата не е левскар. Исках да проведа разговор, само че не стана.

- Прочетох изявление с сътрудника на Насиру Мохамед, в което споделя, че през последната година и половина се е опитал да се свърже с Левски, приказвал е с Павел Колев. Само че в Левски май не са знаели за тези негови опити и в този момент договарянията са много интензивни и би трябвало да бъдат приключени до края на месеца….

- Преговорите с доста хора се водеха и видях по какъв начин би трябвало да се водят. В интерес на Левски, той да е над всичко. Така се водят договарянията от Дани, Иво и Мъри. Мисля, че господин Колев би трябвало да излезе и да каже нещо, тъй като се натрупаха доста неща. Ако съм на негово място и в пространството се носи такава информация, че доста от нещата са правени в ущърб на Левски, ще изляза да се защитя. Не бих го приел, в случай че съм бил прав. Помните ли при започване на май 2020 самият господин Колев сподели, че треньорското управление и той, в случай че се появи нов притежател, ще си подадат оставката. Аз знам, че мъжката дума се съблюдава от мъже. Само това ще кажа. Отделно ми е доста забавно, защото той доста добре знае за кой диалог става дума на 25 май след назначението на Хубчев, стана въпрос за паспорти и по този начин нататък. Предупредих го. Питам единствено дали човек, който има българско ЕГН да няма паспорт и поданство. Спомням си господин Колев сподели на не една и две конференции, че господин Хубчев има единствено немски паспорт. Та единствено запитвам дали е допустимо при българско ЕГН да няма българско поданство и паспорт.

Очаквайте в идващите дни втората част от изявлението с Петър Димитров. В нея ще приказваме за бъдещето на Левски.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР