Един от най-отдавнашните производители на моливи и канцеларски материали в

...
Един от най-отдавнашните производители на моливи и канцеларски материали в
Коментари Харесай

Чешките моливи Koc-i-Noor ще поскъпнат заради санкциите срещу Русия

Един от най-отдавнашните производители на моливи и писалищен материали в света, чешката компания Koh-i-Noor Hardtmuth, разгласи повишаване на флагманските си артикули с най-малко 15-20%. Основната причина е, че компанията не може да закупува непосредствено първични материали и по тази причина е принудена да увеличи цените на продуктите си.

" Дървеният материал, който внасяхме от Русия, към този момент не може да се внася от страната. Ние го купуваме от Китай, който пък го купува от Русия, и го транспортираме през океана ", изясни за изданието Seznam Zpravy притежателят на производителя Властислав Бржиза, заяви РБК.

Въпросът е в това, че дървесината за произвеждане на моливи е един от продуктите при производството на фурнир, който от своя страна се прави от дървени трупи, изяснява изпълнителният шеф на Lesprom Network Алексей Богатирев. Той напомня, че още през март Русия спря да доставя въпросните дървени трупи за Европа, в отговор на европейските наказания.

Износът на дървен материал (дървесина и някои дървесни материали), който в този момент попада под кантрасанкциите на Русия, за " вражески страни " през 2021 година възлиза на към 504 милиона $, по данни на Федералната митническа работа на Русия. По-голямата част от износа на въпросния дървен материал отиваше за Финландия, на стойност 374 милиона $ за предходната година.

Koh-i-Noor Hardtmuth е учредена през 1790 година във Виена от Йозеф Хардмут, а през 1848 година индустриалните мощности са трансферирани в Чехия. Днес компанията има четири предприятия в Чехия и едно в България, както и едноименна верига магазини. Продуктите на Koh-i-Noor Hardtmuth се изнасят в 90 страни. Компанията е един от най-големите в света производители на моливи за изобразяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР