Един от най-наболелите проблеми за икономиката, както на България, така

...
Един от най-наболелите проблеми за икономиката, както на България, така
Коментари Харесай

Мобилно приложение VOX KNSB събира сигнали за некоректни и добри работодатели

Един от най-наболелите проблеми за стопанската система, както на България, по този начин и на другите европейски страни, е забележителният дял на „ сивата “ стопанска система и в частност недекларираният труд.
Въпреки, че данните за каузи на сивата стопанска система в България демонстрират наклонност на усъвършенстване – композитният показател „ Икономика на ярко “ бележи повишаване с над 14 процентни пункта за последните 8 години (64,59% през 2010г. до 79,10% през 2018г.), оповестяват от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).
Все още към 21% от българската стопанска система може да бъде окачествена като „ сива “. В номинално изражение това значи, че сивият бранш у нас е в размер на към 23 млрд.лв. годишно (при  Брутният вътрешен продукт за 2018 година от съвсем 108 млрд.лв. по настоящи цени).
КНСБ от години се бори против сивия бранш в стопанската система. Последната самодейност е акцията " Сивото убива ".  Тя се концентрира върху битката със сивата стопанска система в четири от секторите с най-голямо съществуване на недеклариран труд и „ сиви “ практики в България - ремонт и поддръжка на моторни транспортни средства, строителство, селско стопанство и лека индустрия.
Кампанията „ Сивото убива! “ се осъществя в границите на план „ Активно гражданско присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България “, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ (съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд).
„ В рамките на акцията ще бъдат извършени 27 районни осведомителни акции в цялата страна посредством мобилни осведомителни центрове, които имат за цел да се повишим публичната информираност и да насърчим гражданското присъединяване в процесите и политиките за ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност в България “, се споделя още в известието на КНСБ.
В рамките на плана беше създадено и новото мобилно приложение на КНСБ, което оказва помощ на служащи и клиенти да подават сигнали против неточни практики на работодатели и компании, както и да споделят положителни образци за мястото, на което работят. VOX KNSB към този момент е налично във всички платформи за мобилни приложения – за Android и Iphone.
Мобилната апликация е VOX KNSB е неповторима, безусловно безвъзмездна услуга, която разрешава на всеки да подаде сигнал до КНСБ, а оттова и до всички държавни институции за нередности или положителни образци както на работното си място, по този начин и в търговски обекти, в които е получил неприятна услуга или пък е забелязал машинация за фиска.
Анонимността на подалите сигнала е безусловно обезпечена и само админите на КНСБ разполагат с данните на подателя. VOX KNSB разрешава сигналите, които се подават, да стигат до огромна група от хора, които могат да ги поддържат, споделят в обществените мрежи или просто да наблюдават какво се случва с решенията на казуса. За да се подсигурява достоверността на сигнала, може да бъде прибавен снимков материал, а приложението автоматизирано записва местоположението, откъдето се подава.
До момента мобилното приложение е свалено над 10 000  пъти и са подадени към 50 сигнала. По всеки един се прави инспекция и подателите ще бъдат известени за резултатите. Сигналите, които се подават, могат да бъдат споделяни в обществените мрежи и варират от заплата в плик, през липса на трудов контракт до неиздаване на касови бележки. Вече има и първи позволен сигнал посредством мобилното приложение – за неплатени заплати, като след намесата на ГИТ е установено нарушаване и е направено наставление към работодателя за погашение на заплатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР