Един от най-мащабните проекти на Народния театър „Иван Вазов“ през

...
Един от най-мащабните проекти на Народния театър „Иван Вазов“ през
Коментари Харесай

Македонец поставя “Братя Карамазови“ на сцената на Народния театър

Един от най-мащабните планове на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ през този сезон ще има премиера на следващия ден вечер. Тя е дълго чакана от публиката, тъй като към този момент беше отсрочена един път. Става дума за „ Братя Карамазови “. Репетициите продължиха няколко месеца, а режисьор на постановката е македонецът Деян Пройковски.

В Народния спектакъл спектакли по текстове на Достоевски са поставяни неведнъж – за първи път през 1925 година излиза „ Идиот “, следват „ Вярващи дами “ (по сцена от романа „ Братя Карамазови “) две години по-късно, „ Престъпление и наказване “ през 1931 година, „ Сънят на вуйчо “ през 1966 година и последно през 2012 година още веднъж „ Идиот “, режисиран от Десислава Шпатова.

„ Братя Карамазови “, който ще се играе на следващия ден вечер на огромната сцена, е първият театър от поредицата планове, които се осъществят в границите на Асоциацията на Балканските национални театри, основана по самодейност на Народния спектакъл преди година. Затова не е инцидентно, че Деян Пройковски от Северна Македония режисира текста на Достоевски. Самият той е приключил НАТФИЗ и споделя, че актьорите, с които в този момент е избрал да работи, ги познава от студентските години.

Преди „ Братя Карамазови “ Пройковски е работил в Сплит, а още по-преди е сложил „ Ромео и Жулиета “ в Истанбул, като представлението печели огромни награди.

Владимир Пенев, Деян Донков, Валери Йорданов, Анна Пападопулу и Радина Кърджилова са единствено част от звездния екип на „ Братя Карамазови “. Драматург на постановката е Светлана Панчева, която споделя, че „ драматизацията се пробва да следи текста в романа и надлежно езика и репликите на Достоевски “. Разбира се, 720 страници няма по какъв начин да бъдат побрани в една театрална режисура, само че огромни авторски отклонения от текста липсват.

Освен режисьор Деян Пройковски е и създател на театралния вид и преводач на текста. Музиката е на известния композитор Горан Трайкоски, а сценографията – на Валентин Светозарев. И двамата от Северна Македония.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР