Един от най-красивите плажове в България - Карадере, вече е

...
Един от най-красивите плажове в България - Карадере, вече е
Коментари Харесай

АТВ-та на плажа Карадере възмутиха плажуващи

Един от най-красивите плажове в България - Карадере, към този момент е предпазена територия, само че похищенията върху него не престават.

 Карадере, Корал и Пашадере влизат в Натура 2000 Виж още

Плажът и тази година е цялостен с палатки и каравани, само че към този момент няма терзания за бъдещето на линията - тъй като по закон е за " природосъобразен туризъм ". Все още обаче има хора, за които дюните са място за разходка с автомобил. Поредните такива фотоси, оповестени в групата " Да спасим Карадере " разбуниха обществените мрежи. На тях се виждат няколко АТВ-та.

" Ако съдим по номерата - Шуменска паплач... " гъзари ".. .подрифтиха по дюните, покараха по плажа, смачкаха гнездата на дъждосвирците , паркираха в средата му... смъкнаха масите и столовете от гората направени от доброволци за отдих, а в този момент сладко си плющят... Поредното доказателство за това, че постоянно пакостите и неуважението към природата идва от преминаващи рушащи потребители, а не от биваците на ценителите там! За страдание тях нищо не може да ги спре...идват, пакостят 2 часа и отпътуват...Не ни е отговорна страната, ние сме отговорни! ", написа потребителката с името Принцеса Милена, разгласила фрагментите.

 Снимка: Facebbok/Принцеса Милена

В Община Бяла също схващат за казуса от фотосите в обществените мрежи - сигнал до тях не е подаван. Няма задоволително данни и за потърпевши гнезда на дъждосвирци.

" Присъствието на такива транспортни средства, според закона на Черноморското крайбрежие, е изцяло неприемливо. За да има нарушаване въпреки всичко би трябвало да има регистрирани гнезда на дъждосвирци, тъй че да се откри дали те са нарушени или не. При възникването на такива обстановки, както и доста пъти сме получавали сигнали за умрели делфини, всичко това минава през националната система ", разяснява пред Българска национална телевизия Атанас Атанасов - основен еколог на Община Бяла.

Сигналите могат да се подават и до дежурния в Община Бяла, който да го съобщи на полицията, тъй като единствено от Министерство на вътрешните работи могат да сформират акт на нарушителите. Стига да бъдат хванати на място. И от Общината, и почиващите на Карадере са безапелационни, че мястото на колите не е на плажа, въпреки че някои почиващи също са ръба на разпоредбите.

" Има доста къмпингуващи, които са си опънали палатки върху пясъка, в гористата околност, има борова гориста околност, палят огньове, има огнища, които сме установили ", добави Атанасов.

Това обаче сега попада в сивата зона на очакване на окончателните правила за свободното къмпингуване.

В Община Бяла приканиха почиващите на Карадере незабавно да се обадят на телефон 112 или на дежурните в общината при нов сходен случай, с цел да има късмет нарушителите да бъдат хванати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР