Един от най-известните ирански филмови режисьори, Дариуш Мехрджуи, е намерен

...
Един от най-известните ирански филмови режисьори, Дариуш Мехрджуи, е намерен
Коментари Харесай

Дариуш Мехрджуи: Ирански режисьор и съпруга са намерени мъртви

Един от най-известните ирански кино режисьори, Дариуш Мехрджуи, е открит мъртъв дружно със брачната половинка си.

83-годишният и Вахидех Мохамадифар бяха открити с прободни пострадвания в дома им покрай столицата Техеран в събота вечерта, оповестиха иранските управляващи.

Mehrjui е считан за един от създателите на иранското ново вълново кино.

Четирима души са разпознати във връзка със гибелта, съгласно известия в локалните медии.

Според основния арбитър Хосейн Фазели, Мехрджуи е поканил щерка си да пристигна в дома му в град Карадж за вечеря в събота вечер.

Когато дойде, се споделя, че е намерила телата на родителите си.

Мохамадифар, сценарист и дизайнер на костюми, се е оплакала неотдавна, че е била заплашвана и че къщата е била ограбена.

Иранският артист и режисьор Хуман Сейеди беше измежду тези, които реагираха в обществените медии на убийствата – описвайки ги като „ ужасни и брутални “.

Mehrjui, който учи в Съединени американски щати като млад мъж и по-късно живее във Франция в продължение на пет години, за първи път се издига до национална и интернационална популярност с кино лентата си от 1969 година The Cow, който споделя за история за манията на селяндур по титулярното животно.

Другите му най-забележителни филми включват Hamoun, The Pear Tree и Leila - последният за безплодна жена, която предизвиква брачна половинка си да се ожени за повторно.

Движението на новата вълна се концентрира основно върху реализма, само че за Мехрджуи е известно, че черпи ентусиазъм от литературата.

Той получи доста награди през годините, само че макар че филмите му бяха отпразнувани на интернационалните кино фестивали, някои едвам видяха бял свят в Иран заради цензурата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР