Един от най-известните детски хирурзи в България и учител на

...
Един от най-известните детски хирурзи в България и учител на
Коментари Харесай

Почина проф. Веселина Михайлова – един от най-известните детски хирурзи у нас

Един от най-известните детски хирурзи в България и преподавател на генерации лекари проф. Веселина Михайлова умря на 85-годишна възраст, оповестиха от Клиниката по детска хирургия на „ Пирогов “.

Проф. Михайлова бе една от най-светлите персони в фамилията на детските хирурзи в България, пишат опечалените й сътрудници.

Родена през 1939 година, Веселина Михайлова приключва медицина в Медицински Университет – София. Започва трудовия си стаж като хирург – ординатор в град Троян, където взема компетентност по обща хирургия и анестезиология. Има специализации по обща хирургия, детска хирургия, гръдна хирургия и анестезиология.

От 1972 година постъпва като помощник в клиника по детска хирургия в „ Пирогов “. След 4 години става старши, а по-късно и основен помощник. След отбрана на дисертация получава научно звание „ доцент “, а по късно и „ професор “. От 1980 година проф. Михайлова е завеждащ детска гръдна хирургия към секция по детска хирургия, а от 1990 година е завеждащ втора детска хирургична клиника.

„ Стойността на един живот се мери не по претърпените години, а по това което оставяме след себе си. Проф. Михайлова остави школа на детските гръдни хирурзи в страната ни, плеяда от отлични експерти – нейни възпитаници, които работят по целия свят и разнасят славата на българската медицина. Клиниката по Детска хирургия – София, и всички детски хирурзи от страната постоянно ще носят в сърцето си споменът за нея и ще продължат делото ѝ “, пишат още от „ Пирогов “.

Колегите й напомнят, че в годините на трудовата си активност тя не стопира да преподава, да написа научни писания, да внедрява нови методики и да основава нови посоки, написа dir.bg. „ Нейна най-голяма пристрастеност бе детската гръдна хирургия. Проф. Михайлова сътвори школа от детски хирурзи, които сега са стълбовете на детската хирургия, както в нашата страна, по този начин и в чужбина “, допълват от болничното заведение.

Поклонението ще бъде в събота, 17.02.2024 година, от 11:30 ч. в църквата на село Лешница.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР