Един от най-изтъкнатите ни пулмолози - проф. Коста Костов обясни

...
Един от най-изтъкнатите ни пулмолози - проф. Коста Костов обясни
Коментари Харесай

Проф. Коста Костов обясни какво точно е коронавирусът и може ли да го лекуваме

Един от най-изтъкнатите ни пулмолози - проф. Коста Костов изясни на напълно наличен език какво тъкмо съставлява коронавирусът и може ли фактически да има лекуване против него.

Проф. Костов е началник на медицински център INSPIRO, който се занимава с проблемите на дишането и болести като ХОББ и апнея, а също и пулмолог в болница "Св. Ана ".

Както БЛИЦ писа, от през днешния ден той оглави експертния Медицински съвет за битката против COVID-19.

Ето какво написа той в последната си обява:
Светът пощуря по пандемията от новия ковид SARS-CoV-2. Пандемията е неповторима по своите мащаби и световните ограничения, които провокира – над 198 000 инфектирани, в 154 страни до 17 март 2020 година

Реакциите на обществата и политиците към световната опасност са мярка за тяхната зрялост, тест за готовността на здравните системи и политиците да посрещнат това предизвикателство. В взаимозависимост от сполучливото или безуспешното справяне с него, зависи както броят на физическите жертви, по този начин и ориста на държавни управления и политици, виновни за ориста на милиони.

През през 1976 година, по време на президентската акция, Джералд Форд реагира прекомерно нападателно на епидемията от „ свински грип” и разпореди всеобща имунизация на популацията, която провокира разболяване и гибел на огромен брой имунизирани американци. След като не се развихри пандемия, тази паническа реакция провокира малко по-късно, през м.ноември, неговото поражение1.

Все отново, увлечени в пандемията да не забравяме, че по други аргументи, с които се сблъскваме всекидневно, умират всеки ден хиляди по целия свят – тютюнопушене, нечист въздух, катастрофи…

В България годишно заболяват от белодробен рак не по-малко от 4000 души, множеството мъже, от произшествия по пътищата си отиват към 1000 индивида всяка година, а от неприятното качество на въздуха, не по-малко от 18 000.

Това са патогенни фактори, на които можем да повлияем и да снижим тяхната болестност и смъртност, като ограничим тютюнопушенето, опазваме естествената среда, в която живеем, караме колите си с нараснало внимание и без да сме консумирали алкохол и прочие

Вирусните епидемии не са напълно под наш надзор, тъй като те идват без да сме ги повикали и единственото, което можем да създадем, е да създадем всичко, с цел да ги изпратим по-бързо и с по-малко загуби.

I. Пандемията ковид

Това, което знаем досега е, че от COVID-19 боледуват най-вече хора в зрелост, междинна възраст 50-60 години, малко по-често мъже и пушачи, с съпътстващи хронични болести2. Болшинството от децата не боледуват, боледуват леко или инфекцията при тях остава безсимптомна. Много малко деца прекарват тежко заболяването. Това предстои на изясняване в близко бъдеще.

Един вирусоносител заразява приблизително 2-3 души2.

Доказано е носителство на вируса освен в интервала на безсимптомно протичане, само че и на безсимптомно възобновяване, след симптомно протичане на COVID-19. Засега остава към момента неуточнен размерът на възпаление от безсимптомни и такива в етап на конвалесценция, което поражда паника, по отношение на опцията за разпространяване на инфекцията след възобновяване от болестта3,4.

Използването на серологични способи за бърз скрининг на вирусоносители води до разкриване на инфектирани още след първите 72 часа и се конкурира във опцията за ранно разкриване на вирусоносители с PCR, само че го превъзхожда в бързината на приемане на резултата и по-големия размер на изследвани пациенти.

За да се появи свободният вирус в секрет и да се потвърди посредством PCR, трябват задоволителен брой вирусни репликации, което изисква няколко денонощия. За времето до 72 часа, при потребление на експресни проби, се позитивира IgМ, а на 96 час и IgG.

Това е почти и времето, належащо за вписване на вирусните репликации и лъчение на вируса посредством PCR. Като се има поради, че междинният инкубационен интервал е в граници от 2 до 7 дни, а съгласно сътрудниците от Китай – до 14 дни, откриването на инфектираните става още в границите на инкубационния интервал, когато те са още без признаци 5,6.

По този метод, лимитираният запас за PCR проби ще бъде употребен по-рационално единствено за тези пациенти, които са дали позитивен резултат на скриниращия тест.

Експресните проби, които са няколко, имат висока сензитивност, която е над 87% за IgМ и над 95% за IgG, при близо 100% специфика и за двата имуноглобулина.

Най-голямата изгода от експресните проби се употребява при започване на една зараза, когато посредством тях сполучливо се изолират оптимален брой вирусоносители и възможностите за спиране на епидемиологичната верига са по-големи. По-късното въвеждане води до голям брой новооткрити вирусоносители и това зарива здравната система, която не може да се оправи с казуса.
 Данни за разпространяването на ковид Covid-19 Фигура 1
В целия свят (данни от 17 март) има над 198 000 инфектирани, в 154 страни и 7 954 смъртни случаи, 79 433 изцяло излекувани, което демонстрира, че са болни по-малко от 50% от инфектираните. Смъртността е друга, съгласно района и готовността на здравната система за справяне с епидемията, сумарната е към 3-4% от заболелите,

но в случай че се има поради хипотетичният брой безсимптомни инфектирани, леко протичащи, които остават отвън обсега на медицински надзор и регистрация, то общата смъртност се допуска, че е по-ниска – към 1% (в Южна Корея даже 0.6%).

Такава е смъртността при добре функциониращите здравни системи, до момента в който при по-слабо квалифицираните тя може да е сред 3-5%. По данни от Китай, смъртността е 1.4%, само че данните са към момента непълни, несигурни и разнообразни, за другите райони на света (фигура 1)7. По данни от Италия, смъртността там е 3.5%.

 Коронавирус статистика проф Коста Костов публикация Фигура 2
Все още ни липсват дефинитивни отговори на най-важните въпроси, които слага всяка вирусна зараза: каква е формата на епидемиологичната пирамида (фигура 2), каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят здравна помощ, какъв брой дълго се излъчва вируса след боледуване, каква е патогенезата на заболяването, каква е мутационната потенция на вируса и пр.7?

По данни от Съединени американски щати, вероятността да развиете болест (COVID-19) от новия ковид (SARS-CoV-2), тъй наречените „ secondary attack rate “), при контакт с възпален е не по-висока 1%. Вътре в фамилията, заради по-висока активност на контакта, тази възможност нараства до 10.5%8.

Ако сте на възраст под 40 години и нямате съпътстващи хронични заболявания, няма за какво да се страхувате, тъй като ще преминете през епидемията без последици, само че вашите родители, баба и дядо, евентуално ще имат по-сериозни проблеми, в случай че бъдат инфектирани.

Успеваемостта зависи от готовността на здравната система да поеме свръхнатоварване с заболели.
Рисковите фактори за гибел са: преклонна възраст, данни за сепсис (системна инфекция) и емболични произшествия.

При възраст над 60 години смъртността е сред 5-10%.
До този миг SARS-CoV-2 е лишил живота на над 8 000 души, колкото почти са жертвите за цяла година от нормалните грипни епидемии.

SARS-CoV-2 e по-малко патологичен (агресивен) от предходните епидемии на SARS (смъртност 9-11%) и MERS (смъртност 36%) в предишното десетилетие, само че това го прави по-неконтролируем, тъй като огромна част от инфектираните са безсимптомни и придвижват болестта, без да знаят, че са инфектирани, като остават настрана от ограниченията за превенция2–4,7.

Най-застрашени от тежко протичане с съдбовен край са пациенти с подлежащи хронични заболявания, например захарен диабет, сърдечни премеждия и артериална хипертония.

Необходимо е да се знае, че на избран стадий от развиването на инфекцията, безсимптомните и олиго-симптомни заболели също стават преносители на инфекцията, тъй като защото носят задоволително високи количества от вируса в горните Директива за птиците, с цел да провокират възпаление на други лица9. Наличието на огромен брой заболели с леки признаци също допуска подобен модел на предаване на инфекцията.

Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, само че на този стадий този път на предаване се приема без значително епидемиологично значение, тъй като инфекцията визира дихателните пътища (ДП), които имат рецептори за вируса (АСЕ-2) и засягането им е в основата на клиничното протичане на заболяването.

Счита се, че SARS-CoV-2 попада в изпражненията след усвояване на тайни от устната празнина. АСЕ-2 вирусните рецептори са в обилие в долните Директива за птиците и по-оскъдно в горните Директива за птиците. Репликацията на вируса е най-интензивна в долните Директива за птиците по време на развиването на заболяването.

Очите са също път за предаване на инфекцията през назо-лакрималния канал, през който вирусът попада в горните Директива за птиците и посредством инхалиране слиза към долните Директива за птиците. Кръв и урина не са подобаващи материали за извличане на вируса9.

Най-опасни за разпространяване на инфекцията са болните, т.е. тези, които имат проявени признаци на заболяването.

Предполагаемото време, през което инфектираните могат да излъчват вируса в околната среда (да бъдат рискови за околните) е приблизително към 12 дни, време, през което вирусът е потвърден в секретите на пациентите. Най-успешно доказване на вируса става, в случай че пробите от оро/назофарингса се вземат в първите 5 дни от началото на признаците.

Изолирането на вируса от храчка и проби от оро/назофарингс е потвърдено и през втората седмица от началото на признаците, даже след цялостно отшумяване на признаците на заболяването и това слага въпроса за риска от ранна дехоспитализация на пациентите, която би трябвало да става не по-рано от 10 дни от началото на признаците и потвърден забележителен спад във вирусния размер (<100 000 вирусни копия в 1 милилитър храчка)9.

Все още не знаем дали по-лекото протичане е придружено и с по-ограничено разпространяване на инфекцията, само че можем да предположим, че заради огромното число безсимптомни и такива с леко протичане, SARS-CoV-2 крие висок риск за необятно разпространяване.

Най-опасни от епидемиологична позиция са лечебните заведения, където се одобряват болните с грипоподобни признаци, тъй като там размерът на разпространяване на инфекцията е максимален.

Полагат се големи старания в международен мащаб, с цел да се разбере молекулярната и клинична вирусология на този вирус.

Постигнати са огромен размер молекулярни знания за геномиката, структурата и вирулентността на този вирус, които да послужат за разработване на медикаменти и ваксини, които да ни предпазят или лимитират инфекцията в нас.

Този развой изисква време и до момента в който влязат в клиничната процедура (надявам се до края на тази година), можем да разчитаме само на симптоматични средства и някои остарели, употребявани в практиката средства в предишното.

Нека не забравяме, че на човешкия геном са били нужни 8 милиона години, с цел да еволюира единствено 1%, а доста скотски вируси трансформират с 1% своя геном в границите на няколко дни10.

Човешкият разсъдък е изправен против един извънредно изменчив геном. Както споделя нобеловият лауреат Джошуа Ледерберг (Joshua Lederberg), във връзка епидемиите от инфекциозни заболявания: „ It’s our wits versus their genes”.

Изследователите в Китай са изолирали 2 варианта на SARS-CoV-2 с друга патогенност: един по-агресивен, отговарящ за 70% от ранните случаи в гр. Ухан и един по-малко нападателен, виновен за останалите случаи. По-агресивният вариант е изолиран все по-рядко след началото на епидемията през месец януари.

Вирусните частици имат овална форма, обгърнати са в една обща обвивка и всяка има величина от 60 нанометра(nm) до 140 нанометра. Генетичната характерност на SARS-CoV-2 се разграничава от тази на предходните SARSr-CoV (SARS relatedcoronaviruses) и MERSr-CoV (MERS relatedcoronaviruses). Вирусолози настояват, че новият вирус SARS-CoV-2 е хомоложен в над 85% с неговия другар от предишното SARSr-CoV.

II. Клиничното протичане и признаци на ковид

Средният инкубационен интервал най-често е 3-5 дни, в граници от 2 до 7 дни, а съгласно сътрудниците от Китай – до 14 дни5,6. Италианците одобряват междинен инкубационен интервал от 5.5 дни с граници от 0 до 14 дни.

При 97.5% от пациентите признаците се появяват до 11.5 дни5.

Средното време от началото на заболяването до покачване на температурата е 5-6 дни, а до хоспитализацията е 9.1-12.5 дни2,5.

Най-честите признаци са нараснала телесна температура , уязвимост и суха кашлица . В началото, при показване на лекаря, нарасналата температура може да липсва и да се появи малко по-късно, при постъпване в болница.

Италиански лекари оповестяват и за по-чести прояви на диария и при най-малко в половината от пациентите прояви на зной . По-редки признаци са тези от горните Директива за птиците – хрема и гърлобол. Последните могат да липсват в клиничната картина.

В болшинството от инфектираните (80%) инфекцията протича леко, в към 14% от случаите признаците са по-изразени и изискват по-сериозна здравна интервенция, а в 6-7% заболяването протича тежко.

При болшинството от пациентите (83.2%) първоначално се открива лимфоцитопения (снижен брой на лимфоцитите в кръвта), естествен или нараснал брой моноцити, обикновено число левкоцити или левкопения. Особено внимание да се обърне на мощно занижения брой лимфоцити (под 0.8 × 109/L) и/или снижения брой CD4 and CD8 T-лимфоцити6,11.

Маркери за по-тежко протичане с изключение на лимфоцитопения, са нараснали равнища на интерлевкин-6 (IL-6), биомаркер за инфектиране и хронична болест, високи равнища на тропонин I (маркер за сърдечна увреда), неутрофилия (повишено число левкоцити), високи равнища на лактатдехидрогеназата (ЛДХ), нараснали стойности на Д-димер. Повишените равнища на CRP и прокалцитонин насочват към бактериална суперинфекция 6.

Близо 50% от приетите в болница 191 пациенти имат някаква коморбидност (най-често хипертония 30%, захарен диабет 19%, коронарна болест 8%)13.

По данни от Китай, до отделенията по интензивни грижи доближават към 5-6% от пациентите, а 2-3% от тях изискват инвазивна механична вентилация.

Възможна е прогностична оценка на преживяемостта още в ранните стадии на заболяването при банкет в болница. Мултивариабилен разбор демонстрира, че шанса за гибел се повишава13:
• с повишаване на възрастта (odds ratio 1.10 за всяка година)
• увеличение на SOFA score (Sequential Organ Failure Assessment score) по-рано именуван „ Sepsis-related organ failure assessment score “, употребен за оценка на процентния дял на органната непълнота в интензивните отделения.
• равнището на D-dimer над 1 μg/mL.

III. Мерки за профилактика на инфекцията

Без здрависване! Използвайте пестник, лек реверанс, лакът и други Разговаряйте с външни хора от по-голяма отдалеченост. Най-рисковата отдалеченост е до 1 м от вирусоносителя, по тази причина е добре да спазвате по-голяма отдалеченост – над 2 метра. Все още не е избрана безоспасната отдалеченост.

Използвайте единствено кокалчето си, с цел да докоснете светлинните ключове асансьорни бутони и други Когато сте на бензиностанция, хващайте дозатора за бензин с хартиена забрадка или използвайте ръкавица за еднократна приложимост (в подобаващите размери за вашето семейство). Използвайте дезифектанти на основата на повече от 60 % алкохол, с цел да са ефикасни.

Дезинфекцирайте дръжки на порти вкъщи и в офиса. Отваряйте вратите със затворен пестник, лакът или крайник – не хващайте дръжката с ръка, в случай че няма различен метод да отворите вратата. Особено значимо за публичните и търговски порти. Ако го извършите, не си докосвайте лицето, до момента в който не си измиете или дезинфекцирате ръцете.

Използвайте дезинфектанти в магазините, преди и след извършване на покупки, в това число избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни артикули. Не докосвайте лицето си до момента в който пазарувате.

Измивайте ръцете си със сапун най-малко 20 секунди и/или използвайте дезинфектант за ръце на най-малко 60 % алкохолна основа, когато се върнете вкъщи или сте били на място с доста хора. Миенето на ръцете би трябвало да е задоволително дълготрайно.

Може да го вършиме до момента в който изпеете песничката „ Зайченцето бяло” или по-подходящата за случая „ Хей ръчички, хей ги две, едната мие другата… “, би трябвало да внимавате с продължението „ …а пък двете – лицето “, тъй като лицето се измива единствено след щателното измиване на ръцете със „ Зайченцето бяло”.

Съхранявайте бутилка дезинфектант разполагаем на всеки от входовете на дома си. Имайте подобен и в колата си за приложимост след допиране на нечисти предмети, когато не можете незабавно да измиете ръцете си.

Ако е допустимо, кашляйте или кихайте в тъкан за еднократна приложимост и изхвърлете. Използвайте лакътя си единствено по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа вирус, който може да се предава до седмица или повече!

Обикновените хирургически маски за еднократна приложимост не са надеждни в предпазването на носещите ги от инфектирани аерозоли във въздуха, а се употребяват, с цел да не разрешават да докосвате носа и/или устата си (докосваме носа/устата си 90 пъти дневно, без да знаем!).

Маската няма да попречи на вируса, съдържащ се в микроаерозолите (под 5 µm), при непосредствено кихане или кашляне наоколо до вас, да влезе в носа или устата ви – тя е единствено, с цел да не ги докосвате (носа или устата) с ръцете си и да дадете път на инфекцията към вашия организъм.

Такава маска би трябвало да се носи наложително от потвърдено инфектираните и болните, с цел да снижат до най-малко лъчение на инфектирани аерозоли към близките. По-надеждна отбрана дават маските със специфичен филтър, като маски от вида N92 или N95 с филтър FPP2 и FPP3, които филтрират аерозоли и микрочастици с величина на микроорганизми6.

Този вирус се популяризира посредством аерозолите, които се излъчват в околното пространство, при кашляне и кихане. Вирусът остава в жизнерадостен в тези аерозоли в границите на 3 часа, с постепенна редукция на титъра на вируса в течение на времето.

Въздухът няма да ви болести, в случай че не сте в непосредствена непосредственост до възпален! Но всички повърхности, по които се приземяват инфектираните аерозоли (капки), могат да бъдат заразителни приблизително към седмица – всичко, което е обвързвано със инфектирани хора, ще бъде нечисто и евентуално инфекциозно12.

Вирусът е на повърхности и няма да бъдете инфектирани, в случай че не ги докосвате или вирусоносител не кашля или киха непосредствено в лицето ви. Различните повърхности имат друга дарба да задържат във времето инфектираните аерозоли.

Повърхности от неръждаема стомана и пластмаса задържат по-дълго вирусните аерозоли от мед или хартия. Върху първите, вирусът се задържа до 72 часа след попадането му, върху мед до 4 часа, а върху хартия не по-дълго от 24 часа12. На този стадий се смята, че този вирус има рецептори единствено за белодробни кафези (заразява единствено белите дробове).

Инфекцията идва от дихателната система – характерен е за белите дробове. Единственият метод вирусът да ви болести е през носа или устата посредством инфектираните ви ръце, с които докосвате лицето си или инфектирани пръски върху носа или устата ви от кашлица или кихане на инфектиран с вируса.

В Сингапур са взети проби от повърхностите в стаята на пациент боледуващ от COVID-19, преди рутинното санитарно разчистване на стаята и се оказало, че към 90% от пробите от стаята са положителни за вируса, както и 60% от пробите, взети от повърхности в тоалетната.

Пациентът е имал зараза на горните Директива за птиците, само че не и пневмония. При други двама пациенти, пробите са взети след рутинно санитарно разчистване на стаите им и пробите са се оказали отрицателни. Тези данни потвърждават успеваемостта на санитарните рекомендации.

Възрастните хора би трябвало да заобикалят обществени контакти, посещаване тук-там, където се събират хора, да заобикалят пътувания.

Същото би трябвало да вършат всички, които имат хронични заболявания на белите дробове, сърдечно-съдовата система, нервната система, заболели със захарен диабет, метаболитни заболявания, систематични съединителнотъканни заболявания, бъбречна непълнота, пациенти на имуносупресивна терапия, онкологично заболели.

Не забравяйте, че персоналната хигиена, с постоянно измиване на ръцете и стерилизация на повърхностите, до които се докосвате, са най-важните ограничения в битката с инфекцията.

Ако сте в положение да изпълнявате служебните си отговорности през компютър, не излизайте от вкъщи си и избягвайте събиране в компании.

IV.Терапевтични благоприятни условия

Липсват съществени доказателства от рандомизирани клинични изследвания, които да потвърждават безапелационен резултат от прилаганите емпирично лекарства и лечебни тактики.

В изявления на научни екипи, въвлечени в намирането на лечебно решение на засегнатите от новия ковид, се загатват някои лечебни средства, които са в развой на изследване и се допуска съществуване на лечебен резултат.

Такива са α-интерферон, резохин, антивирусни лекарства като лопинавир, ритонавир, ремдесивир, блокери на вирусни ензими,инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим…Това, което се знае, че по-ранното лекуване с антивирусни средства е с по-изразен резултат. Още не е потвърден резултат от комбинирано приложение на антивирусни средства.

Що се отнася до антибактериалната терапия с антибиотици, те би трябвало да се ползват единствено при потвърдена бактериална зараза, в подобаваща доза и покриване на всички вероятни патогени, до приемане на резултат от микробиологичните проби.

Кортикостероидите са противоречиви. В началото, при бързо напредващ развой или следващо тежко протичане може да се ползва метилпреднизолон в дневни дози 40-80 мг/ден. Общата денонощна доза е желателно да не надвишава 2 мг/кг тегло.

Използват се и лекарства за отнасяне на разнообразни органни нарушавания, които могат да се появят по време на заболяването.

Да не се употребяват антипиретици при температура, която не надвишава 38°! Могат да се употребяват нормални антипиретици.

При множеството приети в болница пациенти се подава и О2 през назална канюла, при начални равнища 5 л/мин, с таргетни равнища на кислородната сатурация при възрастни и деца над 90%, при бременни над 92%, а при деца с тежко протичане над 94%6.

Китайски сътрудници оповестяват за добър резултат на dipyridamole (антистенокардин) при инфектирани заболели за съкращаване на вирусната репликация, подтискане на коагулационна интензивност и стимулиране на имунната отбрана, само че това изказване изисква в бъдеще научна аргументация с клинични проучвания14.

Всички си спомняме, че в предишното антистенокардин беше си извоювал славата на имуномодулатор и го изписвахме на пациентите с хронична патология.

Има обособени казуистични известия за резултат на таблетки, съдържащи цинк, с евентуален резултат в блокиране на ковид (и множеството други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса, само че тези известия са казуистични и като при множеството останали им липсва научна меродавност.

Докато трае епидемията, може да приемате всекидневно по-високи дози витамин С (1000-2000 мг) и антиоксиданти, например резвератрол. И двете вещества нямат неподходящи резултати върху човешкото здраве.

Подготвена и чака нахлуване в тестване е ваксина, направена от американски сътрудници от Кеймбридж, Масачузетс. По разработване на нова ваксина работят и в Канада и Германия. Навлизането й в практиката няма да стане скоро, тъй като изисква време за прекосяване през всички етапи на клинично изследване.

Източник: INSPIRO

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР