Един от най-използваните изкуствени подсладители в света предстои да бъде

...
Един от най-използваните изкуствени подсладители в света предстои да бъде
Коментари Харесай

Водещ здравен орган обявява аспартама за възможен причинител на рак?

Един от най-използваните изкуствени подсладители в света следва да бъде разгласен за вероятен канцероген през идващия месец от водеща здравна организация, осведоми Reuters, базирайки се на осведомени източници, заяви.

Аспартамът, който се употребява в най-различни артикули - от диетичните питиета на Coca-Cola до дъвките Mars Extra и някои питиета Snapple, ще бъде разгласен през юли като " вероятен канцероген за хората " за първи път от Международната организация за проучване на рака (IARC), която е част от Световната здравна организация (СЗО), съгласно същите източници.

Решението на IARC, което е финализирано по-рано този месец след среща с външни специалисти на организацията, има за цел да оцени дали нещо съставлява евентуална опасност или невъз основа на всички оповестени доказателства.

То не взема поради какви количества от даден артикул е безвредно да се употребяват от човек. Този съвет към хората идва от Експертния комитет по добавки в храните (JECFA) към СЗО, както и с решения на националните регулатори.

Подобни решения на IARC в предишното за разнообразни вещества обаче провокираха угриженост измежду потребителите по отношение на тяхната приложимост, доведоха до правосъдни каузи и сложиха под напън производителите да ги заменят с разнообразни други възможности.

Това пък докара до рецензии, че оценките на IARC може да са объркващи за обществото.

От JECFA също ще преглеждат потреблението на аспартам през тази година. Срещата стартира в края на юни, а заключенията се чака да бъдат оповестени на 14 юли, когато IARC ще оповести и своето решение.

От 1981 година насам от JECFA настояват, че аспартамът е безвреден за консумация в допустими дневни граници. Например, възрастен с тегло 60 кгще би трябвало да изпива всеки ден сред 12 и 36 кенчета диетична газирана напитка, според от количеството аспартам в напитката, за бъде изложен на риск.

Възгледите на организацията се споделят от националните регулаторни органи, включително в Съединени американски щати и Европа.

Говорител на IARC е декларирал, че решенията на IARC и JECFA са конфиденциални до юли, акцентирайки, че те са " допълващи ", като заключението на IARC съставлява " първата фундаментална стъпка към разбирането на канцерогенността ".

Комитетът по добавките " организира оценка на риска, която дефинира вероятността от съответен тип щета (например рак), до която би се стигнало при избрани условия и равнища на експозиция. "

Решението на IARC може да има голям резултат. През 2015 година организацията заключи, че глифозатът е " евентуален канцероген ". Години по-късно, даже и откакто организации, като Европейски орган за сигурност на храните (ЕОБХ), оспориха това, фирмите към момента усещаха резултата от решението.

През 2021 година немската компания Bayer изгуби третото си обжалване против наложени правосъдни присъди в Съединени американски щати, които присъдиха компенсации на клиенти, съгласно които раковите им болести са в резултат на използването на нейни средства за битка с плевелите на основата на глифозат.

Решенията на IARC също по този начин са били подложени на критика за това, че провокират ненужни терзания по отношение на сложни за отбягване вещества или обстановки.

От организацията преди време сложиха нощната работа и аленото месо в категорията си за " евентуални причинители на рак ", а потреблението на мобилни телефони - като " вероятни причинители на рак ", сходно на аспартама.

" IARC не е орган по сигурността на храните и техният обзор на аспартама не е научни обстоен и значително се базира на дискредитирани проучвания, " съобщи Франсис Хънт-Ууд, общоприет секретар на Международната асоциация на подсладителите (ISA).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР