Един от най-големите цигулари на нашето време Вадим Репин ще

...
Един от най-големите цигулари на нашето време Вадим Репин ще
Коментари Харесай

Световноизвестният цигулар Вадим Репин ще открие 90-ият юбилеен сезон на Софийската филхармония

Един от най-големите цигулари на нашето време Вадим Репин ще открие тази вечер  90-ия  юбилеен сезон на Софийската филхармония. Диригентът и шеф на Софийската филхармония Найден Тодоров показа за " Хоризонт ", че Репин особено е трансформирал програмата си, откакто от филхармонията са изпратили фотография, на която той свири в същата зала... на 8-годишна възраст.  Директорът съобщи: " Най-добрата музика с най-хубавите реализатори на най-хубавата българска сцена. Това е, което сме се постарали да бъде този юбилеен сезон. Наистина желаеме това да не бъде просто един кратковременен непосредствен, който след това да се не помни. Искаме това да бъде в действителност началото на едно следващо качване, само че този път надяваме се без слизане, на българската класическа музика на международната сцена ".

Вадим Репин се завръща на софийска сцена след 15-годишно неявяване - през 2003 година той беше звездата на Новогодишния фестивал в НДК и солист на Фестивалния оркестър под палката на Емил Табаков в Концерта за цигулка от Чайковски. 
" София е незабравим град, публиката е прелестна. Отдавна не съм бил тук и ми е забавно. Много е прелестно да съм тук още веднъж "., съобщи той.Този път солистът Вадим Репин и диригентът на Софийската филхармония Найден Тодоров избират да показват Първия цигулков концерт на Дмитрий Шостакович - произведение, основано незабавно след Втората международна война - преди тъкмо 70 години, само че заради наложената тогава цензура, изпълнено чак през 1955 година в Ленинград от великия Давид Ойстрах, на който е отдадено. Какво е мястото на творбата в сърцето на Вадим Репин, го попита в изявление за стратегия " Хоризонт " музикалният редактор Ирена Гъделева: " Този концерт е може би един от най-скъпите и обичани за мен. Затова с огромна наслада от време на време го извършвам - от време на време, тъй като това е доста трагично произведение, доста мощно прочувствено - като музикално странствуване за артистите на сцената, по тази причина изисква доста морални сили. Но е огромно наслаждение и огромна наслада да се свири такова гениално музикално съчинение. Според мен този Концерт за цигулка и оркестър е идеално написан и като че ли на Шостакович някой му го е нашепвал свише. " Цялото изявление на Ирена Гъделева със международно известния  цигулар Вадим Репин ще можете да чуете в предването Алегро виваче на 2 октомври. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР