Един от най-големите скелети на Tyrannosaurus rex в света е

...
Един от най-големите скелети на Tyrannosaurus rex в света е
Коментари Харесай

Един от най-големите скелети на T. rex отива на търг. Прогнозираната цена $6 - 8 милиона

Един от най-големите скелети на Tyrannosaurus rex в света е в продажба, предава BBC. STAN T. rex, кръстен на палеонтолога, който за първи път е разкрил костите му, е ходил по земята преди към 67 милиона години. Сега скелетът му ще бъде показан в Christie`s в Ню Йорк преди търга на 6 октомври, с планирана продажна цена от 6 до 8 милиона $.

През последните две десетилетия STAN се учи в Black Hills Institute в Южна Дакота и палеонтолозите са изготвили десетки публикации и проучвания от проучването му. Той е висок съвсем 4 метра и е дълъг 12 метра, дружно с опашката. STAN има 188 кости, което го прави един от най-големите и най-завършени скелети на T. rex в света.

Първата от костите му е открита във групировката Hell Creek, която обгръща елементи от Монтана, Северна и Южна Дакота и Вайоминг през 1987 година Откривателят му е Стан Сакрисън, който е палеонтолог дилетант.

Първоначално неправилно разпознати като кости на трицератопс, те остават там необезпокоявани до 1992 година, когато палеонтолози, които са ходили там осъзнават същинския генезис.

Тогава са били нужни повече от 30 000 часа ръчен труд за изкопаване и възобновяване на скелета. Оттогава откривателите откриват, че STAN е оживял след строшаване на шията приживе, след което два от прешлените му са се слели. Освен това, има признаци на прободни рани в черепа и едното му ребро, които може да са били породени от различен T. rex.

STAN щеше да тежи 7-8 тона или към два пъти повече от днешния африкански слон. Доста плашещо е и това, че най-дългите му зъби са с размер над 28 сантиметра и остри.

" За нас е чест да изнесем STAN на търг и че ни е поверено управлението на подобен емблематичен и значим T. rex ", сподели Джеймс Хислоп, началник на научни принадлежности и естествена история в Christie`s, като добави, че STAN ще може да се види 24 часа в денонощието през прозорците на Christie`s Rockefeller Center.

" Тази специфична опция ще предложи както на запалянковци, по този начин и на минаващите от там шанса да видят и научат за един от най-емблематичните динозаври в света в тази невероятна конюнктура на обществено разграничаване. "

Още открития

През август в Англия беше открит нов тип динозавър, обвързван с Tyrannosaurus rex. Динозавърът приживе е бил с дължина към 4 метра и е тип теропод (група месоядни животни, които са ходили на два крайници вместо на четири, което включва T. rex.) Живял е в интервала Креда, преди към 115 милиона години, съгласно палеонтолози от университета в Саутхемптън, които месеци наред изучавали четири кости, открити предходната година на остров Уайт, край южното крайбрежие на Англия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР