Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона Либхер Хаусгерете

...
Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона Либхер Хаусгерете
Коментари Харесай

Немски гигант в България с хиляди служители започна съкращения

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона " Либхер Хаусгерете Марица "  съкращава чиновници, написа Марица бг.

В анонимно писмо, с което „ Марица “ разполага, „ вътрешен човек “ споделя, че от Нова година насам са освободени към 400 души, а в последните месеци на бюрото по труда се пращат тъкмо по 39 души на месец, с цел да не се смята процесът за " всеобщо уволняване ". 

Според писмото, освобождават се чиновници с над 15-годишен стаж и без никакви прегрешения. За причина работодателят посочвал закриване на щата.  

След питане от компанията не отхвърлиха за съкращенията, като ги обясниха със обстановката на европейския пазар. На бюрото по труда обаче са пратени не 400 души, а едвам 58. Броят на служащите и чиновниците в " Либхер " е над 2000 души. 

„ Целият бранш на домашен уреди се намира под невиждан напън. Високите равнища на инфлация, по-високите лихвени проценти и икономическото закъснение в някои области на строителния бранш понижават търсенето на хладилници и фризери.

Поради продължаващия спад в търсенето на доста от главните европейски пазари на " Либхер ", сме принудени да адаптираме  производството си към данните за продажбите “, уточни шефът Христо Георгиев.  

Това са аргументите, които са наложили понижаване на списъчния състав. От началото на годината са освободени 58 индивида, по 29 в месеците март и април, безапелационен е мениджърът.

Целият развой се прави напълно съгласно трудовото законодателство в България и прецизно съблюдаване на Кодекса на труда. 

Кои хора да бъдат освободени се взема решение с целеустремен асортимент.

„ Назначена от работодателя комисия,  взема решенията, като всяко едно решение се документира съгласно условията на закона.

Към днешна дата персоналният ни потенциал дава отговор на индустриалните ни проекти, което значи, че индустриален личен състав няма да бъде съкращаван.

Нещо повече, сега, в който стартира възстановяване на конюнктурата, ще стартираме да напасваме индустриалните ни потенциали в позитивна посока “, показват в публично мнение от компанията. 

Любопитна детайлност е, че в завода от над 17 години съществува специфичен орган - Представители на служащите и чиновниците по член 7, алинея 2 от Кодекса на труда, както и Комитет по условия на труд.

„ Членовете на този орган съставляват работещите по въпросите на трудовите и осигурителните връзки пред работодателя.

Ръководството на завода организира регулярни срещи с представителите на служащите и чиновниците и Комитета по изискванията на труд, на които срещи се съгласуват всички значими решения и се слагат доста въпроси от работещите към управлението. Горецитираните съкращения също по този начин са съгласувани на такива срещи.

Освен това вследствие на тези срещи са въведени редица обществени придобивки за целия персонален състав на предприятието “, описват от „ Либхер Хаусгерете Марица “.

Припомняме, че през април 2022 година в „ Либхер Хаусгерете Марица “ служащите се подвигнаха на стачка, защото не бяха удовлетворени от 6%-ото нарастване на заплатите. 

„ Либхер “ е един от първите вложители в Тракия икономическа зона. Първият цех „ Либхер Хаусгерете Марица “ отвори преди 24 години.

От 2004 година също в Радиново, се установяви " Либхер-Транспортейшън Системс " ЕООД, която  произвежда отоплителни, вентилационни и климатични системи за железопътния превоз. Третият цех " Либхер Конкрийт Технолоджи Марица " ЕООД от 2021-ва година създава бетоновози.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР