Един от най-големите провали на това правителство е в енергетиката,

...
Един от най-големите провали на това правителство е в енергетиката,
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Фирмата МЕТ е посредникът, който ще доставя природния газ за България

" Един от най-големите провали на това държавно управление е в енергетиката, провалиха се с гръм и тропот. Една от най-големите неистини, която те сами опровергаха след броени часове, е това, че държавното управление на ГЕРБ не е направило нищо за диверсификацията на източниците и направления за доставка на природен газ.... Още от първото държавно управление на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов започнаха всички процедури, свързани с диверсификацията. направихме по този начин, че България подмени всички компресори в компресорните станции с реверсивни, които направиха по този начин, че България в този момент да може да внася газ от Турция, Гърция, Румъния. Как да няма диверсификация? ".

Този коментар направи пред БНР някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова, народен представител от ГЕРБ.

Тя дефинира като неистина и изказванието, че интерконекторната връзка с Гърция не е била издигната 12 години и уточни, че договорът за нея е бил подписан през 2013 година:

" За да пристигна азерският газ до България, трябваше да бъдат издигнати два други доста съществени инфраструктурни плана - Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод. Първият стана подготвен през ноември 2019 година, а вторият - през декември 2020 година... Строителството на Интерконектора Гърция-България стартира от октомври 2019 година ".

Петкова посочи, че срокът за привършване на построяването на интерконекторната връзка е бил 31 декември 2021 година и упрекна двете служебни държавни управления на Стефан Янев и кабинета на Кирил Петков, че не са създали нищо, с цел да бъде приключен този план в период.

Според някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова държавното управление сега е разчистило пътя за медиаторите при доставките на природен газ:

" Договорите имат медиатор и този медиатор се споделя МЕТ, това е някогашният шеф на сегашния шеф на " Булгаргаз ". Проверили сме обстоятелствата. Има медиатор, който ще доставя природния газ за България. Тази компания към този момент е вкарана на пазара и тя резервира потенциала за страната ни ".

" Управляващите трябваше да дойдат в Народното събрание и да осведомят своя шеф за това какви договаряния водят и какво се предлага. Повярвайте ми, когато става въпрос за националния интерес, всички ще се обединим към това да реализираме най-хубавото. Тези хора взеха едно решение на мрачно и в този момент ще плащаме доста по-висока цена поради техните решения и поради медиаторите в доставките на природен газ, които те сложиха ", разяснява Петкова и попита за какво ръководещите не са резервирали потенциал за доставка, " откакто от един месец са водили договаряния с " Газпром " и са виждали накъде отиват нещата ".

По думите ѝ запазен потенциал за България има от частната компания МЕТ, а не от " Булгаргаз ".

В предаването " Неделя 150 " Теменужка Петкова съобщи, че в пленарната зала ще се види по какъв начин ГЕРБ ще гласоподава по предлагането за военна помощ за Украйна, само че акцентира, че партията им е с ясна евроатлантическа ориентировка и няма съмнения по този проблем.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР