Един от най-големите производител на бронирани автомобили в света –

...
Един от най-големите производител на бронирани автомобили в света –
Коментари Харесай

Български емигрант инвестира 20 милиона лева в завод за бронирани автомобили в Бургас

Един от най-големите производител на бронирани коли в света – International Armored Group (IAG), стартира подготовка за създаване на български цех в Бургас, излиза наяве от известие на компанията, чийто създател и притежател е българският бежанец доктор Антон Стефов. Той е роден в Благоевград, учи и преподава „ Машинно инженерство “ във ВМЕИ, а на 35 години емигрира в Канада. През 1996 година, след години насъбран опит в първата си компания за бронировки там, основава International Armored Group. На старта служащите са двама, а през днешния ден – над хиляда.

В началото на годината IAG оповестиха, че в България към този момент се организират тествания за узаконяване на бронирани коли по стандартите на НАТО – STANAG. Тогава те направиха поръчка за последващи огромни и дълготрайни вложения, а българският притежател съобщи: „ От години премислям да разширя наличието на IAG в България, освен поради вероятността на пазара, само че и тъй като за мен патриотизмът значи действителна поддръжка за страната, в стопански измерения. Смятам, че е настъпил верният миг, в който пред България се откриват нови хоризонти “.



Българският цех за бронирани коли явно е идната огромна стъпка, като първичната инвестиция се прави оценка на обща стойност от 20 000 000 лв..

Заводът ще бъде издигнат в Индустриална зона – Бургас, като компанията към този момент е подписала прелиминарен контракт с общината за придобиване на терена за инвестицията с повърхност от 150 000 кв. м. От известието излиза наяве, че построяването ще бъде поетапно, като е планувано да стартира в края на годината. Основното индустриално хале се чака да бъде приключено през 2024 година.

За новата си инвестиция у нас Антон Стефов споделя: „ Щастлив съм, че имам опция да разширя наличието на IAG в България и да подкрепя страната с инвестиция в промишленост с възходяща значимост в световен мащаб. Ще увеличим заетостта в бургаския район в интервал на съществени стопански провокации пред България. Радвам се, че българската страна предизвиква трайното определяне на огромни вложители като нас тук, в моята татковина, и се наемам да усилвам приноса на IAG към развиването на България в бъдеще “.



Д-р Антон Стефов и кметът на Бургас Димитър Николов

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази удовлетворение, че „ такава одобрена компания, която оперира на международните пазари, избра точно Бургас за това новаторско произвеждане “ и даде обещание цялостна административна поддръжка от Община Бургас и персонално от него.

От своя страна министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер акцентира значимостта на вложенията в новаторски производства и позиционирането в България на експортно насочени компании.

Производствената база в Бургас ще обезпечи работа на над 300 души, като 20 от тях ще бъдат квалифицирани експерти в бронирането на коли. Тъй като такива у нас няма, IAG ще изпраща фрагментите на образования в свои фабрики в чужбина и ще провежда визити на задгранични експерти, които да споделят на практика опит с българския екип тук.



Заводите на International Armored Group са в Съединени американски щати, Обединените арабски емирства и Турция, като българският ще е четвъртият – и най-големият. Освен в България, IAG поддържа филиали и във Англия, Ирак и Пакистан. Бронираните коли на IAG се употребяват от организации на държавно равнище, в това число НАТО, Организация на обединените нации, Бундесвер (германските въоръжени сили) и други. IAG беше определена и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за конвой на астронавтите до стартовите площадки. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически транспортни средства, бронетранспортьори, коли за надзор на безредиците, за транспортиране на полезности, коли за спешна помощ, бронирани джипове и първокласни седани. Компанията има най-високо равнище на балистична сертификация за бронирани коли – BRV 2009 VR7, което значи, че подсигурява запазване на човешкия живот и при офанзиви с избухливи устройства и мини. Цялата гама артикули на IAG ще се прави и в България, в това число най-новата бронирана машина на пехотата „ РИЛА 8х8 “, излиза наяве от известието.

Любопитно е, че новината за производството на IAG у нас идва, когато на дневен ред още веднъж излиза договорката на страната за бойни машини за пехотата със задвижване 8х8. Според „ 24 часа “, държавното управление е сключило меморандум с Финландия, с цел да купи техните бронирани машини „ Патриа “ посредством инхаус процедура. Обществената поръчка за 1,5 милиарда беше спряна преди към 2 години.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР