Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на

Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на ...

Доклад: Българското здравеопазване остава на дъното в Европа


Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на медицинските лица, което затруднява достъпа на всички до здравни грижи. Друг основен пункт е неефективността в болничната помощ. Това от своя страна е придружено с едно от най-високите доплащания от страна на пациента в Европа, което показва, че увеличаването на разходите само по себе си, без да се подобряват здравните показатели, е критерий за ниска ефективност. Това каза Сава Тодоров, ръководител на работни групи в комитет „Здравеопазване" към AmCham, в ефира на предаването „Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Заедно с д-р Боряна Алексиева, също ръководител към комитета, представиха данните от доклада „Здравеопазването като инвестиция“ на Американската търговска камара.

"За да сме честни, българската здравна система има значителен напредък по някои показатели. Това например е увеличаване на средната продължителност на живота, която се е увеличила с 3 години за периода 2000-2018 г. Също, наблюдава се три пъти увеличение на средствата отделени за здраве, но въпреки тези показатели отбелязваме значително изоставане спрямо средноевропейските показатели.“, допълни Тодоров пред

Основните точки, върху които се спира доклада, са липса на фокус върху превенция и профилактика, дигитализация, недостатъчно финанисиране. България изостава значително в някои насоки, където страната е на последно или на едно от последните места.

"При продължителността на живот България е на последно място, по брой инсулти сме страна с много пъти над нормалното като брой заболеваемост“, обясни д-р Алексиева.

Данните показват, че на година изтичат между 200 -300 медицински кадри. Друга информация от НСИ пък говори, че се наблюдава една негативна тенденция на застаряващи медицински специалисти и огромна липса на специалисти по здравна грижа, тоест медицински сестри.

"Всеки един български гражданин би могъл да се превърне в пациент. Истината е, че една здрава нация функционира доста по-добре икономически и като цяло“, коментира д-р Алексиева.

Какви са вариантите за реформа в здравната ни система, според гостите, и как се развиват телемедицината и електронното здравеопазване у нас, вижте във .
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg