Един от най-големите градове в Северна Канада ще бъде евакуиран

...
Един от най-големите градове в Северна Канада ще бъде евакуиран
Коментари Харесай

Евакуират един от най-големите градове в Северна Канада заради горски пожари

Един от най-големите градове в Северна Канада ще бъде евакуиран поради горски пожари, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Жителите на Йелоунайф получиха заповед през вчерашния ден вечерта да изоставен града. Пълната евакуация би трябвало да завърши до началото на уикенда. Населението на града е 20 000 души.

Пожарът бушува на 17 километра западно от Йелоунайф и напредва, като заплашва града, съобщи Шейн Томпсън, министър на околната среда на канадската провинция Северозападни територии.

Близо 168 000 души бяха евакуирани в Канада от началото на сезона на горските пожари поради огнени стихии. В Северозападните територии, които са двойно по-големи от територията на  континентална Франция, има 230 дейни пожара. Селата там са ситуирани на няколкостотин километра едно от друго и евакуацията на хората е сложна задача.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо разгласи, че канадски военни са ситуирани там, с цел да подкрепят на популацията в борбата с огнената буря и с евакуациите.

Горещините също усложняват ситуацията в Северозападните територии.

Сходно е ситуацията и в прилежащата провинция Британска Колумбия, където градусите са над 40 по Целзий за първи път от началото на актуалната година.

Град Литън регистрира даже 41,4 градуса по Целзий в понеделник, две години откакто бе изпепелен от горски пожар след горещини, при които температурите доближиха рекордните  49,6 градуса по Целзий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР