Един от най-големите донжуани от миналото е дипломатът Петър Нейков.

...
Един от най-големите донжуани от миналото е дипломатът Петър Нейков.
Коментари Харесай

Майката на Лора Каравелова осуетила плана й за бягство

Един от най-големите донжуани от предишното е дипломатът Петър Нейков. Животът му е тъкмо толкоз забавен, колкото занимателен разказ. Дори Александър Стамболийски му признава, че се срещнал с него, тъй като бил другар с Лора Каравелова.

Той е сантиментален, джентълмен и фен на чаровните дами. Зад гърба си има много любовни прекарвания още в родния си град Браила.

На 11-годишна възраст се влюбва до лудост в 8-годишната си братовчедка, която е с руса коса и сини очи. Стига се до там, че от любовна тъга подвига температура и в продължение на три дни бълнува името й – Любица.

След това възприятията му се трансферират към леля му и не се отделя от нея. Дори й декларира, че тя е неговата богиня, а той е неин плебей. Нейната реакция е като пощипва бузките му.

След това Нейков ревнува лудо майка си от нейния втори брачен партньор.

След голям брой завършения, множеството от които подбудени от влюбчивостта му в един ранен следобяд на 1905 година, Петър Нейков среща на улицата Лора Каравелова. По това време щерката на политиците Петко и Екатерина Каравелови е доста жизнерадостна.

Последиците от новото му влюбване не закъсняват. Майката на Лора Каравелова е безапелационна, че не желае щерка й да има връзки с любовчия като него, който по това време към този момент е женен и даже е подготвен да се разведе.

Няколко месеца по-късно, Петър Нейков бяга от брачната половинка си и се настанява в скромна студентска стаичка. В същото време госпожа Каравелова към този момент си е избрала шурей – ерген, който е много по-солиден и благонадежден от флиртаджията. Тя даже издейства от Синода да отхвърли молбата му за бракоразвод.

Между майка и щерка стартира тиха война, която трае към година. Нейков измисля остроумен проект за бягство. Двамата с Лора обаче биват хванати по пътя от конна полиция, защото майка й към този момент била наясно с проекта и естествено го осуетила.

Екатерина Каравелова взела безапелационното решение да постави завършек на съпротивата на щерка си. Заради това я водят в Русе и я сгодяват принудително за юриста Иван Дренков. Сватбата им е през април 1907 като до тогава връзката на Лора Каравелова с Петър Нейков не прекъсва.

Пътищата им се разделят дефинитивно през 1910 година.

В спомените си той написа, че колкото и мощно да е господството на любовта, то рядко е извънредно.

Тогава стартират и опитите на Лора Каравелова за доближаване с П.К. Яворов. На собствен ред явно отчаян, Петър Нейков обаче си дава сметка, че ориста е била благосклонна към него, откакто не го е свързала със скандалната хубавица.

След това любовно отчаяние той среща в Цариград някогашната си съседка от Браила – Амелия, влюбва се в нея до лудост и й предлага брак. Плод на тяхната обич са двете им деца – наследник и щерка.

Пред акад. Петър Динеков остарелият посланик споделя друга версия за съдбовния завършек на Лора Каравелова. Според него тя не е поставила сама завършек на живота си, а е била убита от поета П. К. Яворов.

Земният път на огромния женкар Петър Нейков приключва през 1968 година. Негов правоприемник е огромният ни преводач Тодор Нейков, превел по превъзходен метод романа на Мигел де Сервантес – „ Дон Кихот “.

Източник: Уикенд



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР