Един от най-емблематичните символи на Варна - Аспаруховият мост, навършва

...
Един от най-емблематичните символи на Варна - Аспаруховият мост, навършва
Коментари Харесай

Аспаруховият мост става днес на 47 години, oпасен ли е?

Един от най-емблематичните знаци на Варна - Аспаруховият мост, навършва през днешния ден 47 години.

Той е единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Част е от магистрала Черно море и Европейски път E87. Той е най-дългият у нас и вторият с максимален отвор в България след моста Нова Европа (Дунав мост 2). Като множеството мостови структури е доста точно планиран, по отношение на общоприетите натоварвания, вятър, температурни разлики. Може да издържи на земетресение от 7-а степен по скалата на Рихтер, да удържи на ураганен вятър със скорост 180 километра в час и температурна разлика от минус 40 до плюс 40 градуса по Целзий.

Но съвсем половин вековния му празник прави тематиката за неговата сигурност доста значима. Още повече, че дневно по неофициални данни по него минават към 6-8 хиляди, а в натоварени дни даже и 10 000 коли. Според арх. Николай Ненов, специалист по архитектура, структури, геодезия, геология и експерт при Варненския областен съд, проблемите с Аспаруховия мост се таят още в неговото изграждане.

Пилотните устои са дълбоки близо 50 метра. Замервания още тогава откриха, че не всички са били запълнени с бетон, а в част от тях има и кал, и влажен пясък. Това наложи незабавно подсилване на едната упора с спомагателни колони, описа арх. Ненов особено за Varna24.bg .

Самият мост е подложен на тангенциални напрежения, които се предават от гредите към фундаментни камъни, които играят ролята на лагери. Самите устои, изключително централните, са подложени на нападателна интервенция от морска вода, която доближава до арматурата, защото бетонът е хигроскопичен и порьозен. Навремето тези проблеми не бяха отстранени. Това е заболяването на Аспаруховия мост от ден първи на откриването му. Самите хоризонтални, тангенциални старания оказват въздействие върху цялостната структура.

Мостът не е рисков, изясни специалистът. Той обаче би трябвало да се поддържа, само че би трябвало да се поддържа регулярно и грамотно. Трябва да бъде обследван годишно, безапелационен е експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР