Един от най-експлозивните сектори в управлението на това правителство се

...
Един от най-експлозивните сектори в управлението на това правителство се
Коментари Харесай

В транспорта: Опит за рестарт на железниците

Един от най-експлозивните браншове в ръководството на това държавно управление се оказа превозът, управителен от министър Николай Събев, основател на куриерската компания " Еконт ".

Отличителен белег на ръководството му бяха споровете, които се развихриха сред него и някои представители на транспортния отрасъл, като се стигна до митинги. Събев, който беше министър от " Продължаваме промяната ", влезе в челни конфликти със притежателя на автомобилната ПИМК Илиян Филипов, в това число за терен в региона на Централната жп гара, и със основателя на " Юнион Ивкони " Ивайло Константинов, като упрекна някои транспортни компании, че са на държавната хранилка със дотациите.

Основните си старания в превоза отиващото си ръководство насочи към железниците и жп транспортите като различен превоз. Наскоро беше обявено, че министърът е подписал решение за превръщане на жп сдруженията - товарното, пътническото и сдружението майка, и вливането им в " Национална компания Български държавни железници ". Целта е да се усъвършенстват разноските и да се понижат течовете в системата. От министерството настояват, че по този метод ще отстранен рисковете за кроссубсидиране посредством потребление на две обособени счетоводства. Първите триумфи в системата са по линия на " БДЖ - Товарни транспорти ", което за първите шест месеца на годината е излязло на оперативна облага 1.8 млн. лева

Друга стъпка в тази тенденция са вложенията в жп преносим състав по проекта за възобновяване, като за първи път бяха извършени пазарни съвещания с над 30 международни компании за пет предложения за публични поръчки на обща стойност 1.7 милиарда лева
Реклама
По линия на договорите за създаване на някаква инфраструктура, които са 25 настоящи, Събев не е позволил индексация. Един от договорите беше и преустановен поради несъблюдение - този за жп линията от София до Елин Пелин, който беше поверен на консорциума " Келет АБ " с българско и унгарско присъединяване.

Като един от триумфите на " Продължаваме промяната " в областта на превоза е и спасяването на остарялото здание на жп гарата на Нова Загора, която ще бъде непокътната.

Сред целите на Събев беше и развиването на Дунавския регион. В началото на юни беше обявено, че България и Румъния стартират едновременни изследвания на петте места от двете страни на Дунав за създаване на нови мостове. За румънската страна драгирането на Дунав е приоритет, а България стартира драгиране на реката със лични средства.

В бранша на на авиацията измежду главните триумфи е увеличението на размера на инвестицията в първите пет години на контракта от страна на концесионера на летище София. Наскоро новото управление на аерогарата разгласи, че ще се върне към първичния проект за повече вложения в първите пет години на концесията, като вместо 43 млн. евро ще се вложат в началото плануваните 72 млн. евро. По неофициална информация натискът за това е пристигнал от министерството.
Реклама
По разнообразни аргументи не съумя да се разгърне мрежата от районни летища, като това в Русе да вземем за пример, където не е имало интензивност от страна на общината.

Голям прогрес обаче има по пpoeĸтa зa ĸyпyвaнe нa мeдицинcĸи xeлиĸoптepи и изгpaждaнe нa cиcтeмa " Cпeшнa мeдицинcĸa пoмoщ пo въздyx ", или т.нap. НЕМЅ, като се чака идната седмица Министерският съвет да утвърди решение за наемане на два хеликоптера с водачи.
Свързани публикации Комбинираният превоз е бъдещето на бранша в Европа 20 юли 2022, 10:24 Държавните жп сдружения се сплотяват в нова компания 13 юли 2022, 17:27 Новите влакове за 1 милиарда лева Доставка до 2026 година 20 юни 2022, 11:22 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР