Един от най-добрите ни планински бегачи ще атакува тази неделя

...
Един от най-добрите ни планински бегачи ще атакува тази неделя
Коментари Харесай

Шабан Мустафа атакува рекорда за скоростно изкачване на Черни връх

Един от най-хубавите ни планински бегачи ще нападна тази неделя върха за скоростно нанагорнище на Витоша. Шабан Мустафа ще се опита да премине дистанцията от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на огромния състезателен празник, проведен за пета поредна година от Фондация „ София – европейска столица на спорта “, Български туристически съюз, Природен рак „ Витоша “ и Сдружение „ Маратон “. Няколко емблематични събития ще съберат към 2000 другари на планината тази неделя на витошкия отличник.

В 9.00 ч. ще бъде даден старт на обичайното планинско тичане „ Витоша Рън – от НДК до Черни връх ". Преди това ще потеглят два пешеходни похода до Черни връх: в 7.00 от Златни мостове през х. „ Кумата “ и в 8.00 ч. от Железница. Всъщност тържествата по отбелязването на 124-ата годишнина на туристическото придвижване в България стартират още на следващия ден, петък в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния спектакъл „ Иван Вазов”, откъдето през 1895 година Алеко Константинов е повел към 300 души към Черни връх. На другия ден, в събота от 20.00 часа е планувана Алекова вечер на хижа „ Алеко”.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще вземат участие представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет.

В неделя на Черни връх ще бъде обещано и началото на поредицата от празненства и събития, с които ще се означи 85-ата годишнина на Природен парк Витоша. В празника ще се включи и Столична библиотека към Столична община, която ще обезпечи доста награди.

Програмата на върха за тази неделя е следната:

12.00 ч. – Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх от участниците в туристическия събор

12.15 ч. – Откриване на празника и приветствия от посетители

12.30 ч. – Награждаване на призьорите

13.00 ч. - Концертна стратегия

14.00 ч. – Теглене на томболата за участниците в Националното придвижване „ Покорител на десетте планински първенци”

15.00 часа – Концерт на хор „ Планинарска ария – Филип Аврамов” и МВГ „ Вежен” - Тетевен, на хижа „ Планинарска песен”

Сред изпълнителите ще бъде и фамозният национален артист Александър Александров, който бе дълго приветстван преди месец на сцената пред х. Момина канара по време на Витоша летен фест. Ще има още доста въодушевление, песни и награди.

В унисон с отбелязването на празника, Сдружение "Маратон " провежда за 13-та поредна година най-масовата конкуренция по планинско тичане от веригата FIVE MOUNTAINS – спортното нанагорнище от центъра на град София до Черни връх (2290 м).

За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна позитивна денивелация до този миг са се записали над 290 участници, измежду тях е и рекордьорът Шабан Мустафа. Той ще се опита да усъвършенства върховото си достижение. Настоящият връх за изкачването на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе подложен през 2011 година от Шабан Мустафа, а върхът при дамите от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 година Освен шесткратният победител в надпреварата Шабан Мустафа, измежду записалите се тази година са и други елитни бегачи: първенецът от 2015 година Димитър Михаилов, както и Бойко Златанов – победител в първото тичане през 2007 година, както и през 2012 година

Новото тази година е, че за първи път най-бързите ще могат да се наблюдават онлайн посредством GPS-система по пътя им към върха, която ще се задейства в уеб страницата http://marathon.bg/vitosharun19bg/. Там са оповестени карта на трасето, методите и периодите за поръчките, които могат да се създадат и директно преди старта.

Ето и повече детайлности за трасето: Старт 9.00 ч. от София, НДК, Финал: Черни връх; Дължина: 18км, D+1734м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), минава пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до Финала. Маркировка с жълт краткотраен спрей и табели. Трасе.GPX Трасе.KMZ.

Състезателни категории: Мъже и Жени, Младежи и Девойки до 20г., Ветерани 40+, 45, 50, 55, 60, 65, 70. Контролното време за нанагорнище до върха е 5 часа.

Всички финиширали ще получат подарък сувенир от "София - Европейска столица на спорта ". Миналата година събитието съответства с откриването на първия ремонтиран подслон от близо половин век насам на Витоша. Той бе открит в местността „ Три кладенци “ по пътеката сред Черни връх и Златни мостове.

Всички, които ще се включат в празника тази неделя, могат да употребяват както Симеоновския въжен превоз, по този начин и откритите лифтове „ Лале” 1 и 2.

Организаторите молят за приемливост, да се прави път състезателите, които имат потребност от поддръжка. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те наложително ще бъдат събрани от уредниците след края на надпреварата!

И в тази връзка, подсещаме на всички участници в конкуренцията и всички фенове на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – дано пазим планината и да не оставяме отпадък след себе си.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР