Един от най-добрите млади учени у нас – д-р Мария

...
Един от най-добрите млади учени у нас – д-р Мария
Коментари Харесай

Д-р Мария Ивановска спечели престижна награда за медицина

Един от най-хубавите млади учени у нас – доктор Мария Ивановска, получи следващо самопризнание и бе финалист за Балканските Медицински Награди.

Тя получи премията за „ Иновации в клиничната имунология “, оповестяват от университета.

Научните ползи на доктор Ивановска от Медицински университет-Пловдив, са в областта на напрежението и измененията в имунната система в положение на стрес, психобиотици, психоневроендокриноимунология (PNEI) и имунни дефицити.

Работила е като докторант на Еразъм образование в Donders institute for brain, cognition and behavior в Наймеген, Холандия (2015) и други университети (Франция, Австрия, Германия, Израел).

Работи в региона на първоначални имунни дефицити (ПИД), второстепенен имунен недостиг (ВИД), автоимунитет, стрес-индуцирани разстройства и промени в имунната система, както й използване на подходи за предварителна защита и лекуване на същите.

Прилага разнообразни логаритми на държание в лекуване на стрес-индуцираните разстройства на имунната система.

Член е на Българската асоциация по клинична имунология (БАКИ), Европейската мрежа за психоневроимунология (EPN), „ Асклепий “ МУ – Пловдив, Европейската академия по алергология и клинична имунология (EAACI), Психоневроендокриноимуно- разумно общество (PNIRS) и други

Един от съучредителите на Българската асоциация по цитометрия (БАЦ) за България.

Избрана е за младши дипломат на Universal Science Education and Research Network (USERN) за България през 2019 година

През 2021 година получава влиятелната премия „ Питагор “ на МОН за най- добър млад академик в България.

Д-р Ивановска приключва Медицина през 2012 година в Медицински университет – Пловдив, България, а докторантура по имунология пази през 2018 година В МУ-Пловдив.

Тя е основен помощник по Клинична имунология от 2019 година в същата катедра.

От 2017 година е лекар-специализант по клинична имунология в Лабораторията по клинична имунология, УМБАЛ „ Свети Георги “, Пловдив.

Автор и съавтор на повече от 40 изявления в български и интернационалните рецензирани списания, в това число списания с импакт фактор. H индекс-10.

Участник в национални и интернационалните проучвателен планове.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР