Един от най-добрите бегачи в света - Доминик Лобалу, мечтае

...
Един от най-добрите бегачи в света - Доминик Лобалу, мечтае
Коментари Харесай

Как един от най-бързите атлети в света няма националност, за която да бяга?

Един от най-хубавите бегачи в света - Доминик Лобалу, мечтае да се изкачи на подиума на Олимпийските игри. Това би бил най-радостният миг от странстващия му живот до момента.

Лобалу напуща разкъсвания от войната Южен Судан на девет години. Той е сирак и отива в бежански лагер в Северна Кения.

Въпреки бързите си времена и триумфите си в европейски надпревари през 2022 година, Лобалу няма национално посланичество, а без такова той не може да се състезава на Олимпийските игри в Париж идната година, нито на идното международно състезание в Будапеща.

Той е без поданство на международната атлетическа сцена, тича без байрак и национални цветове.

След като прекарва повече от 10 години в Кения като емигрант, Лобалу през днешния ден назовава живописния град Санкт Гален в Швейцария собствен дом, където изобилният сняг и честите превалявания обрисуват ослепителен контрастност с предходния му живот.

Там той тренира старателно под управлението на треньора Маркус Хагман, като в никакъв случай не изпуска от взор задачата си - да се състезава на най-голямата спортна сцена.

„ Джоасия беше популярен дипломат на спорта и въодушеви толкоз доста дами да бягат “, споделя неин другар

„ Това е фантазията, поради която започнах да тичам - с вярата, че ще мога да се състезавам на Олимпиадата “, споделя 23-годишният мъж пред CNN Sport. „ Мога да кажа на моите сътрудници, които живеят в същата обстановка, от която пристигам аз, че всичко е допустимо. “

Шансовете на 24-годишния Лобалу да извърши тази фантазия се крият в приемането на правото да взе участие за Швейцария. От Swiss Athletics удостоверяват, че той е подал молба за приемане на народност.

Като емигрант в Найроби той играе основно футбол и в никакъв случай даже не си е представял да стане професионален бегач. Но когато футболът се оказва прекомерно безценен, той мина към леката атлетика и стартира да тренира съществено на 16 години - доста по-късно от доста от противниците си през днешния ден.

Лобалу е видян от ART – организация, която е снована през 2014 година и се поддържа от интернационалния управителен орган World Athletics. Тя сплотява спортисти, които са избягали от принуждение, спорове и неправда.

   View this post on Instagram

A post shared by Dominic Lobalu Lokinyomo (@lobalu_dominic)

След две години обаче Лобалу взема импулсивното решение да си тръгне от тима, до момента в който се състезава в швейцарския град Женева. Той напуща квартирата си, откакто печели 10-километрово съревнование - без проект и с малко движимости. Оттогава той не е обмислял опцията да се върне в Кения.

Ерчена Мъри Бартлет финишира през днешния ден, откакто прекоси Австралия от север на юг и сложи нов международен връх

„ Когато приключих надпреварата, заспах и отпуснах мозъка си. След това  си споделих, че няма да се върна “, спомня си Лобалу. „ Това беше просто нещо, което желаех да опитам “, споделя още той.

С това спортистът изгубва шанса да се състезава за ART – напуснал е тима „ без предизвестие “.

„ Бихме желали да подчертаем, че има голямо състрадание към обстановката на господин Лобалу, като се има поради ужасното му прекарване като дете, бягащо от гражданската война в Южен Судан. Той безспорно е надарен състезател и в случай че бяхме в положение да намерим метод да го включим още веднъж в програмата на ART, без съществено да я компрометираме, щяхме да го създадем “, разясняват от World Athletics.

Според швейцарското издание Tages-Anzeiger Лобалу няма да се състезава за родния си Южен Судан поради ужасите, които е претърпял като дете. И до през днешния ден войната остава тематика, за която той ненавижда да приказва.

„ Лобалу е надарен спортист, има невероятна история за неизменност и увереност. Ние изцяло разбираме, че за него е значимо да се състезава на олимпиадата и на международните шампионати. Просто би трябвало да намерим метод това да се случи. Без подозрение бихме желали Доминик да участва на тези събития и да се състезава за страна, за която желае да се състезава “, споделя представителят на World Athletics Джаки Брок-Дойл.

Докато Лобалу и Хагман чакат присъда от панела за преразглеждане на националността, двамата са насочили вниманието си към въпроси, които могат да управляват.

След като се състезава на писта във Виена, Австрия, Лобалу възнамерява да взе участие в Диамантената лига в Лозана на 30 юни.

   Вижте тази обява в Instagram.

Публикация, споделена от Dominic Lobalu Lokinyomo (@lobalu_dominic)

„ Това е неговият гений - за какво да хаби сила за неща, които не може да промени? Просто продължава да тренира и ще бъде подготвен, когато опцията се появи “, разяснява Хагман.

Той оказва помощ на спортиста за приемането на филантропична виза и за приемането на правото да живее в Швейцария като професионален състезател.

Миналата година Лобалу печели Диамантената лига в Стокхолм, състезавайки се на 3000 метра. Той изпреварва международния рекордьор в полумаратон Джейкъб Киплимо.

„ Изненадва ме във всяко съревнование, в което участвахме през последните три години “, споделя Хагман, който тренира 20 спортисти в Швейцария, множеството от които се състезават на национално равнище.

„ Когато Лобалу се появи, видях младо, надарено момче, изпълнено обаче със премеждия и имащо потребност от помощ. И не ставаше дума единствено за това да има треньор. Имаше потребност от поддръжка за доста неща в живота си “, споделя Хагман.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР