Един от най-дългогодишните съветници на унгарския премиер Виктор Орбан подава

...
Един от най-дългогодишните съветници на унгарския премиер Виктор Орбан подава
Коментари Харесай

Близък съветник на Орбан подава оставка заради речта за смесена раса на премиера

Един от най-дългогодишните съветници на унгарския министър председател Виктор Орбан подава оставка. Причината е скорошната тирада на президента, в която той прикани за " чиста европейска раса ". Думите му бяха наказани от редица еврейски общности и провокираха остри интернационалните реакции.

Жужа Хегедуш напуща екипа на Орбан, откакто е част от него към този момент две десетилетия. Тя съобщи, че прекъсва политическите си връзки с министър-председателя, като дефинира речта му като " чист нацистки текст, заслужен за Йозеф Гьобелс ". Думите ѝ са отпратка към министъра на пропагандата в Нацистка Германия Гьобелс, който е един от околните сътрудници и почитатели на Хитлер.

В годишната си тирада в Бейле Тушнад - румънски град с огромна унгарска общественост, Орбан предизвести, че " смесването на расите в Европа " сред европейци и хора, пристигнали на континента, е недопустимо.

Виктор Орбан е прочут с антиимиграционната си политика. В предишното той е правил сходни изявления, само че за първи път употребява унгарския термин за " раса ", показват специалисти.

Говорителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач съобщи, че речта на президента е била " неправилно разтълкувана " от тези, които " очевидно не схващат разликата сред смесването на разнообразни етнически групи, които произлизат от юдео-християнската културна сфера, и смесването на нации от разнообразни цивилизации ".

Хегедуш познава унгарския министър председател от 2002 година и е определяла връзките им като " другарски ". Досега тя заемаша поста на консултант по въпросите за обществено приобщаване в кабинета на министър-председателя. Орбан разяснява оставката ѝ като съобщи, че неговото държавно управление има " политика на нулева приемливост към антисемитизма и расизма ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР