Един от най-честите въпроси, които задаваме на един непознат човек

...
Един от най-честите въпроси, които задаваме на един непознат човек
Коментари Харесай

Как човечеството е започнало да отглежда отровни и хипнотични растения

Един от най-честите въпроси, които задаваме на един чужд човек е: „ Откъде си? “. Опитваме се да разберем неговия генезис, само че подсъзнателно търсим смисълът на нашето битие. Звучи необичайно, само че дано не забравяме, че индивидът е едно от дребното същества, които търси смисъл и причина за съществуването, а с това отваря вратите и за страданието. Векове обратно, преди да се появи науката и да се опита да картотекира всички знания за човешкото тяло, обществото е търсело решение на проблемите като болест и лекуване, те постоянно са обвързани и с главната концепция за освобождение от болката.

Медицината не се развива единствено към концепцията за елиминирането на болката, това би било особена загуба. В момента имаме лекари, които работят за превръщане на процеса на деградация на клетките, борят се против микробиологичните инфекции, изправят се против най-разични форми на контузия, пробват се да управляват и да задържат заболявания като рака, дават всичко от себе си да реконструират развалените човешки елементи. Всичко това ни подсказва, че може би живеем в най-хубавото допустимо време за човечеството, въпреки и медицината да се трансформира повече в бизнес, в сравнение с в предопределение.

Началото е малко по-различно и задачата е била единствено една – да се редуцира равнището на болежка. Никой не се пробва да разбере човешката машина. Основната цел на медицината ще е да откри метод да приближи индивида до парадайса и това да се случи на земята.

Да се чувствате добре, да изпитвате еуфория, да носите чувството, че всичко е изцяло допустимо, освен това благодарение на някои растения, които умерено да се отглеждат без някакви юридически спънки.

Хората от няколко столетия обратно ще стартират да търсят връзка сред растенията и животните, няма да се интересуват толкоз от химическия свят, който ни заобикаля. Никой няма да се интересува от отрицателните страни на етанола, който се ражда при ферментацията на плодове. По-важното е, че има необикновен резултат върху мозъка. Мнозина ще се тормозят повече от отровите на паяците, змиите и другите рискови същества, които с лекост могат да обезвреждат и един от най-силните хора в племето.

Тогава никой даже не схваща за какво литият е толкоз нужен химичен детайл, който може да третира нашето биполярно разстройство и депресията. И в случай че някои растения създават разнообразни химични съединения, които нямат никакви резултати върху нашия външен образ, само че по някаква причина, както го разказват някои от огромните старейшини в предишното, същите растения ни дават един доста елементарен и добър достъп до боговете, влияейки единствено върху мозъка и сърцето.

Напръстникът е декоративно растение с блестящо оцветени, удължени камбановидни цветове, то синтезира молекула дигиталис, която нормално намира приложение за лекуване на сърдечни аритмии. Друго забавно приложение е, че това е пигмент, който отблъсква тревопасните животни. Едно растение има силата да въздейства на сърцето ни и да го направи по-ритмично и пъргаво, само че оставено свободно в природата, то просто се съхранява от всички вероятни вредители.

Шаманите в никакъв случай не са се интересували от тази позиция. Мнозина даже не са подозирали за съществуването на химия или фармацевтика. Гръцките и римските лечители са имали въображение и любознание, само че в античното поверие се подозирало, че гърдите са били празни. Ако се появят болки, то същите хора могат да предложат няколко медикаменти, а доста от тях действително са били рискови и доста малко ефикасни. И тогавашната медицина работи не просто с концепцията за лекуването, а с концепцията за резултата. Галите са употребявали концепцията за противоположности, когато стартират да се появяват разнообразни заболявания и проблеми. Те имат вяра, че животът би трябвало да се балансира и това може да се случи благодарение на билките.

Системата на салдото се трансформира благодарение на Самюел Ханеман, който идва с нова концепция. Той приема концепцията на философи като Парацелз и концепцията, че тялото е доста комплицирана вътрешна активност, описваща нашата смъртна рамка. Идеята на Самюел и философите е, че когато една субстанция предизвиква признаци на болест в един здрав човек, може умерено да излекува признаците на болния пациент. Логично е, че концепцията е била отхвърлена през идващите епохи. Логиката ще го потвърди. Нека си представим, че един човек страда от диария и взима още повече очистително, с цел да се излекува, това няма да проработи, само че в предишното, както при всяка една просвета, човек е заставен да страда от най-абсурдните решения.

Хомеопатите, а и други съвременни придвижвания, постоянно ще обръщат внимание на резултатите и страничните резултати от всяка една ботаническа запарка. Преди появяването на модерната биохимия и откриването на молекулярния живот, множеството методологически разбори са се формирали напълно върху растението и земните материали, които биха могли да решат някои от главните проблеми. След като учените подреждат детайлите в периодическата таблица, евентуалните сили на чистите медикаменти ще пристигна на бял свят.

И с тях ще стартират да се лекуват проблеми като бодърствуване по този начин, като че ли боговете го желаят. Едно хапче е изцяло задоволително.

Гръцкият господ на съня е Хипнос, а легендата споделя, че е имал доста синове, само че единствено Морфей е бил стопанин на сънищата и точно в тях можел да доставя известия и предсказания от боговете, явявайки се на смъртните. Морфей е описван като божеството, което посещавало царе, герои и подсказвал на всички каква е волята на боговете.

Излишно е да обръщаме внимание на античните шумери, които преди повече от 5 хиляди години са имали опцията да култивират сънотворен мак и да слагат началото на една безспорна традиция, настояща и до през днешния ден. Има доста вариации на това растение, само че шумерите са имали познанията да извличат опиат и по-късно да го наложат като лекарство. При този тип растения е разумно, че единствено една неверна крачка е задоволителна, с цел да се стартират войни и по-късно да се родят диктатурите. Едно растение стои в центъра на редица войни, както и на още повече главоболия.

Сънотворният мак съдържа в себе си бяло вещество, което шумерите, а и доста други фермери по-късно, стартират да култивират в годините. „ Сълзите “, както са ги наричали тогава, са били оставяни да изсъхнат за една вечер и да потъмнеят, а по-късно се продават. С помощта на опиат, мнозина отиват в страната на сънищата, могат да се възвръщат и да вземат решение много проблеми, до момента в който обаче не се появяват и страничните резултати. Добрата вест е, че към момента липсват иглите, които да ускорят процеса за банкет с няколко века.

Томас Сиденхам ще показа питието от опиат и шери, което през 1680 година се считало за изключително потребно и належащо. С развиването на идващите години ще открием, че и други учени като Фридрих Вилхелм Сертюрнер ще употребяват тъкмо това вещество и ще го комбинира с други, с цел да стартира да се развива концепцията за цялостна анестезия и осъществяването на редица медицински процедури и интервенции.

Тогава може да се сложи началото на същинската медицина, само че както може сами да забележите, всичко това стартира благодарение на хората от предишното, които са имали любопитната концепция не просто да отглеждат растения, само че и да ревизират какво тъкмо може да се получи от тях.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР