Един от най-блестящите умове на нашето време, физикът Стивън Хокинг

...
Един от най-блестящите умове на нашето време, физикът Стивън Хокинг
Коментари Харесай

Стивън Хокинг, един от най-великите умове в науката, почина на 76

Един от най-блестящите мозъци на нашето време, физикът Стивън Хокинг умря на 76 години, оповестяват медиите във Англия.

„ Дълбоко сме опечалени да съобщим, че любящият ни татко умря през днешния ден “, написа фамилията на физика в изказване през днешния ден сутринта.

„ Той беше популярен академик и невероятен човек, чиято работа и завещание ще живеят доста години отсега нататък. Неговата храброст и непримиримост, неговата брилятност и комизъм въодушевяваха доста хора по целия свят. Веднъж той сподели – Вселената нямаше да е нищо изключително, в случай че не беше дом на хората, които обичаме – Винаги ще ни липсва. “

Хокинг, чиято брилянтна кариера в теоретичната физика и космологията се разгръща в шест десетилетия, беше деен комуникатор в наукта до последните си дни. Дори по-рано този месец ( март 2018 ) той разяснява съществуванието преди времето на Големия гърмеж дружно с Нийл деГрасе Тайсън в неговото Звездно токшоу (Star Talk show).

През 1963 година, на 21 години Хокинг е диагностициран с рядката болест ALS и докторите предвиждат, че му остават едвам няколко години живот. Стивън Хокинг обаче живее цели 55 години по-късно, в които се отдава на науката да звездите.

Хокинг се дипломира в Университета в Кеймбридж и написа докторантурата си върху „ свойствата на разширяващата се галактика “, като показва математически, че Тероията за Големия гърмеж е физически допустима.

Това е първата стъпка към теоремите в сингулярността, които създава математикът сър Роджър Пенроуз от 1970-та г, употребявайки математиката на черните дупки, с цел да потвърди, че галактика, която е ръководена от Общата доктрина на относителността, би трябвало да е стартирала като сингулярност.

През 70-те Хокинг употребява брилятния си разум, с цел да вкара квантовата механика в уравнението, предлагайки доктрина за това, че радиацията може да избегне черна дупка, с помощта на законите на квантовото измерение.

Тезата му провокира голям спор в космологията, тъй като не се вместваше в общото схващане на физиците за метода, по който „ се движи “ времето във вселената. В интерес на истината самият Хокинг в никакъв случай не се отхвърли от казуса, публикувайки нова публикация върху своя абсурд на черните дупки единствено преди две години.

Все отново най-известната творба на Стивън Хокинг си остава книгата „ Кратка история на времето “, от която са продадени милиони копия, преведени на 35 езика през последните 30 години. Книгата е предопределена за не-специалисти, а предговорът е написан от Карл Сейгън.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР