Един от най-абсурдните съдебни процеси в Русия след началото на

...
Един от най-абсурдните съдебни процеси в Русия след началото на
Коментари Харесай

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

Един от най-абсурдните правосъдни процеси в Русия след началото на войната - с обвиняване против уединен татко поради рисунка на 13-годишното му дете - завърши с неоправдателна присъда, която обаче няма по какъв начин да бъде изпълнена.

53-годишният обвиняем Алексей Москальов, чиято щерка Маша беше отнета и въдворена в обществена институция през март, е избягал от домакински арест малко преди последното правосъдно съвещание.

Междувременно съдиите прочетоха присъдата му: 2 години затвор за " дискредитация на армията ".

Казусът с Москальов, който отглежда самичък детето си, предизвика доста съществени рецензии против съветските управляващи поради безумната разпра с едно нормално семейство.



Всичко стартира през април 2022 година - два месеца след съветската инвазия - поради една ученическа рисунка на Маша. Момичето изобразява майка с дете, които стоят край украински байрак с надпис " Слава на Украйна ". Срещу тях летят два снаряда, а върху съветски трибагреник е изписано " Не на войната на Путин ".

Детската рисунка възбужда терзания в учебното заведение на Маша, чиито ръководители вземат решение да алармират полицията поради убежденията на момичето. Тормозът се трансферира върху бащата - въпреки всичко Маша е единствено на 12.

Следователите потеглят да проверяват какво е разгласил Алексей в обществените мрежи, с цел да открият уличаващи материали за " дискредитация на армията " - и репресивната машина потегля на цялостни обороти.

Първото наказване против него е административно - поради мнения и карикатури на Путин, споделени в профила му в " Однокласники ". В края на 2022 година следва и престъпното обвиняване поради несъгласието му с войната.

Мъжът твърди, че против него е упражнявано принуждение по време на разпитите.

На 1 март 2023 година Маша е изведена от жилището на Москальов, където той е подложен под домакински арест. Не му позволяват да беседва с нея по телефона, нито да я посети.

Момичето е изпратено в обществен дом за деца.

Това е първият случай от 1986 година насам, при който съветският съд позволява разделянето на дете от родител по политически аргументи. Отнемането на деца от политически пандизчии и настаняването им в сиропиталища не се е случвало от средата на 70-те, написа съветската медия " Агентство ".

Според съветската работа за осъществяване на наказванията, Алексей Москальов е избягал от вкъщи си към 4 ч. сутринта във вторник. Няколко часа по-късно служител на реда е открил, че " арестантът " го няма. Москальов е пуснат за търсене. Адвокатите му настояват, че не знаят къде може да се намира той - и имат намерение да апелират присъдата.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР