Един от начините да се спре, доколкото е възможно разпространението

...
Един от начините да се спре, доколкото е възможно разпространението
Коментари Харесай

От летищата в Бургас и Варна очакват указания какво да правят с китайския вирус

Един от методите да се спре, доколкото е допустимо разпространяването на ковид, е ограничението на пътуванията отвън страната и инспекциите на пасажерите, които идват у нас. Летищата в Бургас и Варна са мобилизирани и са в подготвеност за деяние, само че към момента не са постъпили претенции от здравните управляващи и там не са инсталирани специфични камери.
Трафикът на летище Бургас сега е доста стеснен, извършват се единствено две дестинации до Лондон и Москва. Actualno.com потърси още детайлности по тематиката от Адриана Троанска, шеф отдел " Връзки с обществеността и връзки " на летището в Бургас:
" Все още няма инсталирани термокамери на летищата в Бургас и Варна. Доколкото знаем от РЗИ Варна, следва да бъдат сложени на летищата. Единственото което знаем е това, което беше казано от министъра на опазването на здравето, че ще бъдат закупени и предоставени на летищата. Ние действително не можем нищо да предприемем без характерните инструкции на здравните управляващи, да кажат какво желае от нас. Имаме подготвеност да реагираме, на нашите чиновници са предоставени маски и ръкавици, само че всеки употребява по свое убеждение. Поддържаме контакт с РЗИ и сме подготвени да спомагаме по всевъзможен метод. Имаме пространства, изолатори, само че би трябвало да има някакъв сигнал от тяхна страна. Мобилизирани сме и сме в подготвеност. Имаме термометри, само че този мониторинг би трябвало да се прави от квалифицирани експерти ".

Адриана Троанска прибавя още, че летищата имат политика, която съблюдават, само че не са основни участници в процеса. Въпреки това са в подготвеност да спомагат с всичко от което има потребност, с цел да не се популяризира болестта от ковид. Медицинската работа във Варна е в непрестанен контакт със експертите от РЗИ.
Отговорът на страната
Същевременно здравният министър Кирил Ананиев уточни, че организацията е извънредно добра – на терен, на двата терминала на Летище София, работят минимум 10 представители на здравните управляващи, както и съответните екипи на Главна дирекция " Гранична полиция " към Министерство на вътрешните работи, летищните управляващи и Агенция " Митници ".
Всички пасажери минават през термокамерен надзор, който дефинира точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълня анкетен лист. Определя се неговото здравословно положение – къде е обитавал, дали има болки, усеща ли неразположение и други. Предоставя му се листовка, в която е разказано какви по-нататъшни дейности следва да бъдат подхванати. Хората с температура се извеждат през обособен излаз, откъдето ги поема хигиеничен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е основана с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с вероятно заболяване се привеждат в инфекциозната конструкция на съответното лечебно заведение. Взети са нужните ограничения да не се разрешава контакт на евентуалните инфектирани с останалите жители. Това изясни министър Ананиев пред представителите на медиите.
Като полети, към които управляващите подхождат с изключително внимание, здравният министър уточни идващите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му единствено в границите на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки жители от разнообразни страни и всички те са подложени на термометричен надзор. " Само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай и кацнали във Варна, е открито леко покачване на телесната температура – 37.1℃. Въпреки ниската температура това ни даде съображение да го изолираме и да бъде подложен под особено наблюдаване в УМБАЛ " Св. Марина ", уточни здравният министър.
В рамките на брифинга здравният министър изясни още, че на Терминал 1 на Летище София термокамера към този момент е инсталирана, като сега текат последните проби на софтуера и днес тя ще проработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери – за летищата във Варна и Бургас и една аварийна за летището в София. До тогава термометричният надзор се реализира посредством мобилна инсталация.
По отношение влизането в България по море Ананиев разяснява: " В момента съществува правилник шест държавни служби да ревизират акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери. До в този момент здравният надзор беше последната институция, която се качваше на ръб. Сега, след измененията, които направихме, първо ще влизат нашите органи, с цел да открият здравния статус на екипажите и пасажерите, а едвам по-късно ще влизат останалите служби ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР