Един от мъжете, участвали в терористичната клетка в Испания, която

...
Един от мъжете, участвали в терористичната клетка в Испания, която
Коментари Харесай

Един от терористите в Испания получавал 2000 евро заплата

Един от мъжете, взели участие в терористичната клетка в Испания, която полицията проверява, е получавал 2000 евро месечна заплата, осведоми Народоосвободителна въстаническа армия. Засега не е известно по какъв начин тъкмо са се радикализирали мъжете, чиито имена се свързват с атентата в Барселона и Камбрилс. Ето някои подробности по отношение на техния живот, които популяризира испанската преса: 

Мохамед Хикхами на 24 години от Мароко - умрял в Камбрилс. През 2016 г. той е пътувал до Цюрих, Швейцария. Работел е за 2000 евро месечна заплата като управител в Conforsa (испанска компания със седалище в Мадрид, бел. ред.), която предлага онлайн курсове за образование. Живял е на улица " Антонио Гауди Корнет " 27 в Рипол, Хирона. Това е предпазена жилищна постройка (в такива нормално се настаняват хора, заети в испанското администрация, бел. ред.).

Муса Оукабир на 17 години от Мароко - умрял в Камбрилс. Първоначално той бе разгласен за търсене, тъй като се смяташе, че той е карал минивана, премазал хората на бул. " Ла Рамбла ". В известие от 2015 година в обществената мрежа Twitter той написа, че " в първия му ден като безспорен крал на света " първото, което би направил, е да " убие неверниците и да остави единствено мюсюлманите, които следват религията ".

Омар Хикхами на 21 години от Мароко - умрял в Камбрилс. Той е брат на Мохамед Хикхами. Омар е един от петимата терористи, убити от Жандармерията в Камбрилс. Притежава документи за престояване в Испания и от една година живее в Рипол, дружно с брат си. От януари до март 2017 г. е бил нает във фирма, занимаваща се построяването на инфраструктурни и селскостопански машини във Вик (Барселона).

Саид Алла на 18 години от Мароко - умрял в Камбрилс. Един от тримата братя (заедно с Мохамед и Юсуф), чиито имена се свързват с атентатите. Негова кредитна карта е била открита в зарязан миниван в Камбрилс. Харесвал е моторите и е играел в локален футболен тим. От години е работел в бар. В профила си във Facebook е следвал ислямски образователни групи като " Аллах е най-големият " и " Коранът е моят лидер ".

Хюсеин Абуякуб на 19 години от Мароко - умрял в Камбрилс. Предполага се, че имамът в Рипол би могъл да го радикализира посредством религиозните си проповеди. В жилището му са открити Корана и книгата " Животът на пророка Мохамед ". 

Юсуф Алла на 22 години - търси се. Саид Алла и Мохамед Алла са негови братя. Полицията проверява негово пътешестване до Цюрих, Швейцария, през декември 2016 година

Абделбаки Ес Сатти - 45-годишният имам от Мароко - търси се. Смята се, че той е духовният лидер на групата и евентуалният човек, радикализирал членовете на джихадистката група. Разказвал, че има девет синове и постоянно пътувал до Белгия. Силите за сигурност не изключват вероятността да е измежду починалите при детонацията, станала в къща в Алканар, където е бил оперативният щаб на групата. Потвърдено е, че е поддържал контакти с лице, взело участие в терористичните офанзиви в Мадрид преди години.

Юнес Абуякуб на 22 години от Мароко - търси се. Министерството на вътрешните работи на Каталуния потвръди, че той е карал минивана-убиец на " Ла Рамбла " в Барселона на 17-и август. Предполага се, че е избягал във Франция. Потвърдено е, че с неговата кредитна карта са били наети двата минивана, един от които се вряза в тълпата пешеходци на " Ла Рамбла ". Негови документи са открити във втория миниван, който полицията откри зарязан във Вик (Барселона) няколко часа след атентата в Барселона.

Мохамед Хоули на 21 години от Мелиля, испански анклав в Северна Африка - арестуван. Той е тежко ранен след детонацията в къща в Алканар, станала няколко дни преди атентата в Барселона. За него се знае, че се е интегрирал добре в обществото в Рипол, защото е учил в гимназията " Ават Олиба " и е играел в тима по футбол на учебното заведение " Sala Ripoll ".

Дрис Оукабир на 27 от Мароко - арестуван. Първоначално името му се свързваше с наемането на минивана, врязъл се измежду хората на " Ла Рамбла ". Часове след атентата обаче, той персонално се съобщи в полицията, обяснявайки че документите му са били откраднати. Засега полицията не изключва вероятността той също да е член на терористичната група. 

Мохамед Алла на 26 години от Мароко - арестуван. Той е най-големият от тримата братя Алла, свързани с атентата в Испания. Мохамед е арестуван като обвинен в участие в джихадистка клетка, направила офанзивата на 17-и август. През януари 2015 година, след офанзивата против сатиричното списание " Шарли Ебдо ", в профила си във Facebook той написа: " Обичам своя оракул! "

Сал Ел Кариб на 34 години от Мароко - арестуван. До момента за него се знае, че е бил притежател на локуторио (компютърна зала с телефонни кабини, бел. ред.), посредством който са изпращани пари в Мароко и са купувани самолетни билети. Смята се, че той е правил логистична помощ на терористичната група.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР