Един от любимите ми историци - Марк Плох, казва, че

...
Един от любимите ми историци - Марк Плох, казва, че
Коментари Харесай

Емил Джасим: Има две дати, които ни обединяват безусловно - 24 май и 6 септември

" Един от обичаните ми историци - Марк Плох, споделя, че ролята на историка не е да съди, а да схваща. Това постоянно ме е водело във възприемането на избрани исторически дати. В случая е добре някакси да отсеем съвремието. Но това може да се случи единствено и само, в случай че историята не се употребява като оръжие. Нещо, което се пробва да прави актуалната съветска империя ".

Това съобщи в утринния блок на " Нова телевизия " историкът Емил Джасим.

" Да стартираме с това, че съветското знаме тогава е напълно друго. Можем да продължим с това, че в действителност онази съветска империя е унищожена от комунистите. Същите комунисти, чиито химнове възроди Путин и направи химн на модерна Русия. Така че можем да си приказваме доста за тази последователност от една страна, дали я има. От друга страна би трябвало да отбележим нещо значимо - в живота има разлика сред аргументи и мотиви за нещо. И в случай че ние можем да кажем, че  мотивът за тази война е кървавото потушаване на Априлското въстание, то аргументите са доста, само че една съществена измежду тях е невъзможността на Русия да пусне своите кораби през Босфора и опита да стигне до там ", сподели той.

" Има и още нещо, което част от обществото ни не помни, и то е, че в последвалата няколко години по-късно сръбско-българска война, в която България е вероломно нападната от сърбите, това става с безмълвното единодушие и даже повод от страна на Русия. Тя изтегля капиталите си и дава гаранции на Сърбия, че може да направи това. Така че ние би трябвало да си дадем ясно сметка какъв е бил интереса на Русия и съответствува ли той с този на България. Въпросът е България действително свободна ли е след Санстефанския прелиминарен кротичък контракт? Отговорът е не. Има ли българска страна работеща? Не, има краткотрайно руско-окупационно ръководство. Имаме ли Търновска конституция? Тя години по-късно се появява. Има ли същинска самостоятелна българска държавна политика външна, че и вътрешна значително? Ами до 1881 година няма. Ок, честваме свободата, само че независимост ли е в действителност? ", попита Джасим.

" Има две дати, които ни сплотяват абсолютно - 24 май и Съединението. Това са дати, които са свързани със актуалната българска инедтичност ", приключи историкът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР