Един от лидерите на колумбийската бивша бунтовническа група ФАРК бе

...
Един от лидерите на колумбийската бивша бунтовническа група ФАРК бе
Коментари Харесай

Лидер на ФАРК арестуван по обвинение в САЩ за наркотрафик

Един от водачите на колумбийската някогашна бунтовническа група ФАРК бе задържан в Богота по искане съд в Ню Йорк по съмнение в скрит план за трафик на огромни количества кокаин към Съединени американски щати, съобщи Би Би Си.

Съединени американски щати упорстват за изгонването на Сеуис Ернандес, прочут още като Хесус Сантрич, защото възнамерявал да внесе в страната 10 тона кокаин за към $320 млн.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос съобщи, че няма да се поколебае да подпише заповедта за екстрадиция, в случай че има безапелационни доказателства против обвинения.

Почти слепият размирен водач Хесус Сантрич бе задържан в дома си в Богота и ще остане в арест, до момента в който стартира процедурата по екстрадиция.

Според информации в медии той и трима негови съучастници се похвалили, че разполагат с достъп до лаборатории за произвеждане на опиата и регистрирани в Съединени американски щати самолети, с които да го доставят.

Според изискванията на подписаното през ноември 2016 година спокойно съглашение ФАРК се разоръжи и се трансформира в политическа партия, която промени името, само че резервира абревиатурата. Тя би трябвало да получи минимум 10 места в Народното събрание, като едно от тях бе непокътнато за Сантрич, който би трябвало да го заеме през юли.

Според съглашението бунтовниците би трябвало да признаят действията си и да платят репарации на жертвите, като в подмяна получат прошка. Те обаче нямат имунитет за действия, осъществени след подписването на съглашението.

Задържаният Хесус Сантрич бе в екипа, водещ договарянията по договорката.

Партията ФАРК упрекна държавното управление, че се пробва да саботира мирния развой. А един от водачите й - Иван Мартинес, назова ареста „ един от най-лошите моменти в мирния развой “.

В продължение на години ФАРК се устояваше с „ боен налог “ върху трафика на кокаин през следената от организацията територия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР