Един от лекарите на първа линия в борбата с коронавируса

...
Един от лекарите на първа линия в борбата с коронавируса
Коментари Харесай

Лекар, работил на първа линия и преборил болестта, дари кръвна плазма

Един от лекарите на първа линия в битката с ковид и прекарал заболяването, подари кръвна плазма, с цел да помогне на други инфектирани с COVID-19.

В пост в обществената мрежа Фейсбук fj Военномедицинска академия описват историята на Дончо Дончев, който е доктор по специалност и по предопределение.

Той е УНГ-специалист, един от най-обичаните лекари от децата, оказал помощ на стотици от тях  още веднъж да чуват. Има и опит от няколко военни задачи зад граница. 

" Преди два месеца, по избор, влиза в нова борба, само че този път против незабележим зложелател. Става доброволец при експертите по инфекциозни заболявания, които са на първа линия против COVID-19. Защо ли? Защото вижда „ по какъв начин сътрудниците му към този момент работят след лимита на силите си... ”, описват от ВМА.

След месец и половина денонощен труд обаче – от доктор в клиниката става пациент. Оказва се, че невидимият зложелател е стигнал и до него. Така доктор Дончев стартира нова борба – тази за личния си живот. А с помощта на напъните на сътрудниците си Катедрата по ифекциозни заболявания на ВМА съумява да я завоюва. На 19-ия ден към този момент е изчистен от вируса.

Веднага по-късно подарява плазма, с цел да помогне на други инфектирани с COVID-19 да живеят.

" Като изключим заболяването, най-трудно ми беше през първите 2-3 дни, до момента в който вляза в ритъма на сътрудниците, споделя доктор Дончо Дончев. А какво е научил: Знаех, че колегите-инфекционисти са измежду най-ерудираните ми сътрудници, само че в този момент се убедих, че са най-необикновените лекари във ВМА! Там видях и доста младежи – стажанти, студенти, които напълно безусловно и безкористно се бяха присъединили в тази задача – работа с незнайното, и то в една доста заразна конюнктура! ", споделя доктор Дончев.



 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР