Един от ключовите въпроси покрай катастрофата на АМСтрума стои без

...
Един от ключовите въпроси покрай катастрофата на АМСтрума стои без
Коментари Харесай

Пренасял ли е автобусът от АМ Струма туби с бензин?

Един от основните въпроси около злополуката на Автомагистрала " Струма " стои без отговор - от какво е детонацията, за която приказват и очевидци и проверяващи?

Възможно ли е рейсът да е пренасял и в допълнение гориво - туби с бензин? Според някои - съществува такава процедура измежду водачите, а повода е, че на някои места бензинът е извънредно на ниска цена спрямо цените му у нас и в Македония.

Преди да влезе в България рейсът стопира на една от турските бензиностанции. Там ежедневно има транспортни средства с разнообразна регистрация, тъй като бензинът е по-евтин и от македонския, и от българския.

Регистрационните номера половината са от Турция, половината са от чужбина - България, Гърция, Македония, споделя локален гражданин от региона на бензиностанцията в Турция.

Дали е допустимо някой да придвижи бензин в туба - отговорът му колеблив:

" Тук не разрешават. Ако на товарното транспортно средство се поставя - да. Обаче на бидони - въобще не може. Обаче на границата по какъв начин е - не знам. Там може и друго нещо да има ".

До границата настрана от колонките за зареждане се виждат други колони, на които наподобява няма сериозен надзор. Едно от съмненията на първия свидетел на горящия рейс е, че гърмежът е обвързван точно с това.

" Според мен тъкмо където е аварийна гума начело, е имало елементарно запалимо вещество ", споделя Васко Пиргов, специалист по мотори вътрешно горене, който е дошъл в първите минути след случая на Автомагистрала " Струма ".



Един от следователите в най-тежките пътни произшествия у нас слага два въпроса, на които следствието би трябвало да отговори.

" Дали пожарът е зародил преди лидерът да почне да не може да ръководи рейса, или пожарът е зародил след удара в мантинелата и какво е горяло толкоз доста, тъй като аз оставам с усещане, че този пожар е бил доста къс и с доста, доста висока температура. За да има гърмеж, това значи, че е имало струпване на пари от летливо горящо вещество в самия рейс и че са пламнали внезапно с доста висока температура и не са дали опция на пасажерите вътре да реагират. Те едвам са могли да се струпат пред вратата в желанието си да изоставен рейса ", споделя Георги Илиев, някогашен следовател.



Подозрение у него буди и времето, за което огънят трансформирал рейсът в остатъци от рейс.

" Един рейс, с цел да изгори са му нужни някъде 3-4 до 5 минути. За това време, за тия 4-5 минути пасажерите биха могли малко по-добре да се ориентират и имаше и време да чупят повече стъкла и да изоставен този пламнал капан ", сподели Илиев.

Предположенията към този момент остават без удостоверение - до края на следствието. А специалисти, които и преди са разследвали сходни нещастия споделят, че има и други вероятни аргументи за сходен мощен гърмеж. И версията с премествания бензин не трябва да се гледа като единствената допустима.



ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА Автомагистрала " СТРУМА " - ЧЕТЕТЕ

Репортери: Татяна Йорданова, Иво Никодимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР