Един от ключовите укрепени райони на ВСУ, индустриалната агломерация Авдеевка

...
Един от ключовите укрепени райони на ВСУ, индустриалната агломерация Авдеевка
Коментари Харесай

Как Руската армия устрои на ВСУ изненада край Авдеевка

Един от основните укрепени региони на ВСУ, индустриалната агломерация Авдеевка край Донецк, ненадейно се оказа под опасността от обграждане от съветските войски. По редица аргументи сполучливото съветско нахлуване в този регион беше огромна изненада за ВСУ. Как е допустимо да се реализира подобен резултат и какви други изненади е подготвила съветската войска за ВСУ?

От 2014 година ВСУ са прокопали километри тунели в Авдеевския коксо-химически цех, сложили са мини и са оборудвали бетонни подземни бункери. Наливаше се даже специфичен бетон. Всичко това трансформира Авдеевския укрепен регион на ВСУ в доста по-сигурно оборудване даже от подземията на Мариупол.

Не беше допустимо да се превземе този укрепен регион с взлом през 2022 година Оттогава Авдеевка се смяташе за безперспективно направление за нахлуване.

Всичко се промени в пет сутринта на 10 октомври 2023 година, когато повече от 200 артилерийски цеви и „ Солнцепеки “ откриха огън по украинските позиции. По-важното е, че ударите са осъществени с тежки бомби ФАБ-500 и ФАБ-1500 с модули за направление. Това е оръжие със страшна разрушителна мощ, предопределено, наред с други неща, да унищожава подземни връзки. Преди това авиацията съвсем не се използваше на този сектор от фронта.

Авдеевка беше покрита с гъст черен пушек в продължение на няколко дни. Но защото няма придвижване на части на земята, офанзивата на бункерите се организира единствено като информативен декор в поредност от непрекъснати артилерийски дуели.

И тогава ненадейно, призори на 10 октомври, стана ясно, че украинските елементи стартират да отстъпват отвън града. В региона на 9-ти микрорайон - това е жилищната част на Авдеевка с многоетажни здания, най-близки до летището в Донецк и село Опитное - стартира суматоха в редиците на ВСУ

Руските десантни елементи (сред които се открояват „ Щорм З “ и тези елементи, които са образувани въз основата на 1-ви Донецки армейски корпус, в това число „ Сомалия “) неотложно превзеха първите две от трите линии на украинските окопи и няколко укрепени региона.

Северозападно от Авдеевка, на равнището на коксовия цех, беше заето главното бунище, известно още като височина 260. Това е главната позиция, от която се управлява освен заводът, само че и централната част на града, само че и единственият път, по който се доставя украинският гарнизон на Авдеевка.

Малко по-късно предните разследващи елементи доближиха покрайнините на дребното село Бердичи, на няколко километра северозападно от коксовия цех. В същото време разузнавачите пресичаха железопътната линия. ВСУ към този момент няма да могат да я употребяват като отбранителна линия. Въпреки че самото село (три дребни улички) не беше окупирано, с достъпа до този регион бяха основани предпоставки за оперативното обграждане на цяла Авдеевка. До вечерта на 10 октомври продължава почистването на бунището. Прави усещане, че това бунище не можеше да бъде заемано години наред, само че в този момент беше осъществено единствено за няколко десетки минути.

От юг на предните позиции при Водяное и Опитное съветското нахлуване по справедливи аргументи беше по-бавно, само че даже и там оставаха до 600 метра до предното село на украинските позиции, наречено Тоненко. Снабдителният път на Авдеевка минава през село Орловка, което е на към километър и което в действителност към този момент е под огневия надзор на съветските въоръжени сили.

ВСУ започнаха незабавно прекачване на последните запаси от 93-та, 41-ва и 88-ма бригади в региона Но в средата на деня на 10 октомври пътищата към Авдеевка към този момент бяха прерязани и ВСУ не можаха да провеждат контраофанзива. Киев се оказа изцяло неопитен за сходно развиване на събитията.

Имаше триумф даже в директния сектор на настъплението от покрайнините на Донецк към частния бранш на Авдеевка, макар че не бяха осъществени фронтални офанзиви в целеви и минирани зони. В същото време съветските войски към момента не са въвели никакви запаси в борба, настъплението към Авдеевка и покрайнините ѝ се прави извънредно от силите на локалните щурмови елементи. И всичко това, тъй като беше обърнато огромно внимание на вярното обмисляне на интервенцията, както и на координацията на военните клонове. Заемането на нови позиции в региона на Авдеевка се удостовери и от ръководителят на ДНР Денис Пушилин.

Успехът край Авдеевка изисква консолидация, а окончателният преломен миг в тази област към момента не е настъпил. Необходимо е да се закрепим на позиции на запад и северозапад от града и коксовия цех. Територията на завода е съвсем равна на жилищната зона на града, от която в Авдеевка съвсем две трети са частни. Целта на непредвидената интервенция край Авдеевка явно е обкръжаването на целия укрепен регион на ВСУ и по-нататъшното му очистване. При по-нататъшно развиване на настъпателни старания това може да отнеме най-малко две седмици.

Но не по-малко непредвидена беше поредност от сполучливи офанзиви на съветските войски в други посоки. По-специално, преди няколко дни съветските войски започнаха настъпателни старания в посока Купянск, което също бързо докара до явен триумф. ВСУ незабавно трансферираха там подкрепления, фронтът се стабилизира, само че общият напън на съветските въоръжени сили върху въоръжените сили на Украйна остава. В същото време авиацията систематично унищожава прелези през Оскол и позиции на гара Купянск-Узловой, което затруднява снабдяването на украинските предни позиции.

Миналата седмица частите на новосформираната (през 2023 г.) 25-а войска на Централния боен окръг ненадейно минаха в офанзива в Сватовско направление. Те бързо напреднаха няколко километра към село Макеевка, което още веднъж беше значимо за снабдяването на предните елементи на ВСУ. В същото време укрепените региони на съперника не бяха завладяни от взлом. Частите на 25-та войска ги заобиколиха, превзеха ги в клещи и едвам по-късно ги унищожиха. ВСУ бяха принудени незабавно да трансферират запаси в посока Сватовское.

Освен това, на юг от Маринка, неотдавна бяха заети значими височини покрай Новомихайловка. Ако натискът в този регион продължи, самата Новомихайловка, която се употребява от ВСУ като център за образуване на боеве в южнодонецкото направление, ще бъде спряна. Засега настъплението на съветските въоръжени сили в Угледарския бранш е прекратено заради придвижването на част от щурмовите групи на север.

Настъпателните дейности на частите на 58-ма войска в Ореховското (Запорожие) направление покрай Пятихатки бяха непредвидени за ВСУ. Руските елементи организираха няколко поредни щурмови интервенции, отбивайки врага от съвсем всички позиции, които преди този момент се смятаха за сива зона. Почти всички резултати от шестмесечната украинска атака бяха обезщетени от две пехотни офанзиви на Владикавказкия полк. Нещо сходно се повтори предходната седмица край прилежащото село Вербовое, където съветски елементи с контраофанзива изтласкаха ВСУ от сивата зона, образувала се по време на шестмесечното „ контранастъпление “.

Разбира се, към този момент всичко това наподобява като интервенции от местен, тактически темперамент. Но значимото е, че съветските войски основават напрежение в няколко основни области по едно и също време. Във всеки съответен случай въоръжените сили на Руската федерация трансформират тактиката си според от характерностите на отбраната на съперника и неговите благоприятни условия. Нека не изпреварваме събитията, само че може би виждаме първите признаци на осъществяването на някакъв по-мащабен проект на съветското военно управление, в сравнение с просто нахлуване в региона на Авдеевка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР