Един от хората, който най-много похарчи“ БСП, така метафорично да

...
Един от хората, който най-много похарчи“ БСП, така метафорично да
Коментари Харесай

Страхил Ангелов: Вътрешната опозиция в БСП действа на принципа стани да легна    

" Един от хората, който най-вече " похарчи “ Българска социалистическа партия, по този начин метафорично да се изразя, е Сергей Станишев, само че и въпросните " възрожденци “, като Георги Пирински ", съобщи Ангелов

Страхил Ангелов, член на Българска социалистическа партия, в изявление за предаването " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “ 

В идващите минути ще приказваме за това от каква левица се нуждае България, може ли Българска социалистическа партия да сплоти още веднъж всички напуснали членове, които сътвориха свои партии или политически планове. В студиото на Радио " Фокус “ към този момент е Страхил Ангелов – сегашен член на Българска социалистическа партия. Здравейте и добре пристигнали. 

Здравейте. 

Имаше един миг и при вас, когато и вие напуснахте партията. 

Да, но не сътворих политически план или индивид. Как ги наричате към този момент политическите партии? 

Проекти. Може и субекти. 

Е да,  повечето наподобяват планове. 

Каква беше повода тогава, да напомним за нашите слушатели? 

Основната причина беше Сергей Станишев и неговият правоприемник Михаил Миков, който продължи това, което Станишев направи с партията. Защото днешното положение на партията значително се дължи на метода, по който Станишев я ръководеше. Той прекара отпред на партията 12 години. Той няма ли да идва там да сплотява лявото? Не е ли… 

Не съм чула. 

Не сте чула. 

Не. 

Явно са го пропуснали. 

Ние сме го поканили, той ще гостува в едно от нашите излъчвания на Радио " Фокус “. Ще го попитаме. 

Страхотно. Вие си водите радио, имате си опция да си каните Сергей Станишев. 

Каним всички и даваме думата на всички. По-интересно е в случая… 

Аз не поканвам Сергей Станишев.  

Защо? Защо, господин Ангелов?  

Нямам какво да чуя от него. 

Вие също водите предаване в партийната телевизия. 

В партийната телевизия няма какво да чуем от Станишев. Наслушали сме се на Станишев. Може би има някакво пренасищане в мен от този човек. Както и да е, това не е толкоз значимо. Това са субективни неща. Да се върнем на въпроса за лявото, с който започнахте. 

Точно по този начин. Най-напред аз желая, защото вие сте човек с леви хрумвания на първо място, в случай че оставим встрани за миг партиите и приказваме за леви разбирания и леви хрумвания, тази Българска социалистическа партия, която е сега, може ли да обхване всички симпатизанти и хора с леви хрумвания в България или се нуждаем от нов план? Какво е вашето мнение? 

Първо да стартираме от там, с така наречен ляво. Аз не съм ляв и в никакъв случай не съм  твърдял, че съм ляв. Аз съм социалист. Различно е. Защото днешният неолиберален стопански модел също е стъпил на ляв социаллиберализъм. Какъв е Христо Иванов съгласно вас и всичките тия хора, които крещят по площадите непрекъснато? Ами те са леви. Защото най-вероятно в чисто научен проект са много едва готови, само че като цяло това също е част от лявото. ПЕС да вземем за пример – Партия на европейските социалисти, като тук към този момент " социалисти “ е една стръв, няма нищо социалистическо в тяхната същина. Те се показват за леви, те пазят главно полови малцинства и така нататък Това са техните цели. Т.е. това също може да мине за ляво, само че аз не мисля, че бъдещето на Българска социалистическа партия минава тъкмо през това ляво. И това е огромният въпрос – кое ляво сплотява хората, които ще се събират в… НДК ли, къде казахте, че се събират? Някъде. 

Нямаме безапелационна информация.  

Е не са ли ви поканили на това мероприятие? 

Аз по тази причина ви запитвам. Организира се някаква среща, доколкото разбираме. Името на Георги Първанов беше забъркано. А вие какво знаете по въпроса?

Организира се някаква среща, на която някакви хора ще се събират, с цел да се сплотяват. За да има обединяване, първо май би трябвало да се зададе разумния въпрос какво ги е разединило, те за какво са разединени, та да се сплотяват. Това са хора, напуснали партията не по време на управлението на Корнелия Нинова – държа да подчертая.  

Мога да ви попитам: този ход на Корнелия Нинова за обединяване по какъв начин го разбирате? Това правилен ход ли е? 

Ами тя ги предложения. 

Това правилен ход ли е? 

Ами правилен е, за какво? Покани ги да се върнат в партията, в случай че желаят.  

А за какво в този момент? 

Ами не е едвам в този момент. Тя, още когато я избираха, предложения всички, които са напуснали по времето на Сергей Станишев, да се върнат. И някои се върнаха, други – не. Трети пробваха да се върнат през задния вход, преговаряха, пазаряха се. Някои, като Георги Кадиев да вземем за пример, станаха депутати един път – той беше лидер на листата в Стара Загора на едни от многото избори, които се организираха. 

Да, помним. 

Румен Петков също беше в обединението с АБВ, бяха част от обединението " Българска социалистическа партия за България “. Имаха депутат в предходния парламент от Хасково и по този начин.  

Т.е. смятате, че те ще се върнат още веднъж в партията майка? 

Не, не считам, че ще се върнат в партията, тъй като съгласно мен егото на тия хора е прекомерно огромно. Много от тия хора живеят с чувството, че без тях надали не никой и нищо не може да съществува. И не на последно място, в случай че те не управляват партията, съгласно тях тя по-скоро не е нужна, предстои на заличаване – по този начин най-малко се държат.  

Пак да ви върна на тази среща. Какво знаете за нея? Казахте някакви хора. Нека да уточним… 

Ами ето, знам, че идва Георги Пирински – Георги Пирински, който постоянно приказва за идейни дефицити.  

Друг? 

Това е индивидът, това е създателят на множеството програмни документи на нашата партия през последните 20 години.  И той приказва за идейни дефицити! Това на мен ми звучи много необичайно. 

Вие май не сте доста склонен някои остарели членове на Българска социалистическа партия да се връщат в партията? 

Ама дано да се върнат, само че да се върнат като редови членове, да оказват помощ. 

Вие сте редови член, нали по този начин? 

Да, редови член съм. 

Кажете за други имена, които чухте, че ще се отзоват на тази среща. И кой я провежда – да уточним, тъй като четем най-различни неща? Наистина ли и вие не знаете? 

Ами ето, и аз съм дотолкоз осведомен, най-вероятно доколкото сте и вие. Костадин Паскалев, Георги Първанов, Румен Петков и т.н. Сега кръгла маса ли ще е, там по какъв начин ще го нарекат, на тоя стадий остава под въпрос. Явно към момента не могат и за това да се схванат, та ще се сплотяват. Но както и да е. И ще разискват бъдещето на лявото. Има доста хора и от Българска социалистическа партия, които са там. Направиха секта " Социализъм на ХХІ век “. Нали? Та, това е огромният въпрос, на който те сигурно няма да могат да дадат отговор – кое ляво тъкмо те съставляват, кое ляво смятат, че е използвано за българските условия и би било в действителност потребно за страната ни.   

Т.е. една такава кръгла маса, или както там я наричате, не е непотребна? 

Аз съм последовател на това ляво, което е обвързвано с разширение на държавната благосъстоятелност, т.е. на страната да бъдат дадени съответните стопански лостове, по този начин, щото тя да може да извършва обществените задължения към своите жители. Това е моето схващане за ляво. Но отново дублирам, към този момент многопластово е, друго. 

Но да уточним – вие сте " за “ да има една такава кръгла маса ли ще бъде, какво тъкмо, конгрес ли, в който всеки да си каже какво мисли?  

Ами дано да си каже, несъмнено. Защо да няма конгреси? Те са постоянно потребни, стига, отново дублирам, в действителност да имат тези цели, които обявяват, а не да се съберат в този момент там и да желаят оставката на Корнелия Нинова, да вземем за пример. 

Това ли е концепцията на тази среща? 

Аз допускам, че нещо такова по-скоро следва да се случи. Кое ляво съставлява Мая Манолова – извинявайте, ама…  

Подозирате, че на тази среща, проведена от Георги Първанов и Костадин Паскалев ли казахте, ще бъде поискана оставката на Корнелия Нинова или имате вътрешна информация – дано да го уточним?  

Имам информация, че най-вероятно ще се стигне до мъдрото умозаключение, че Корнелия Нинова не може да управлява обединеното ляво и би трябвало някой различен да поеме, и тоя различен обаче те не знаят кой е. Водят едно момче – по какъв начин се споделяше, Петър Витанов. Той е евродепутат.  И го развяват напред-назад. Явно са му втълпили и то си е повярвало – най-малко по този начин наподобява, обществено по този начин се държи, че то може да поеме виновни управителни функционалности. Аз изпитвам надълбоко подозрение. 

Много другарски огън има, господин Ангелов, в редиците на Българска социалистическа партия. 

Приятелки огън ли?  

Да. Не мислите ли? 

Защо? Не, мисля, че всичко си е обикновено. Просто не смятам, че е потребно и е грамотно даже да се втълпяват такива упования на хора, които надалеч не са подготвени, нито подобаващи за такива постове. 

Да, ето за това приказвам – това не е ли другарски огън? 

Защо тези обединители, тези възрожденци на лявото непрекъснато тласкат някакви свои проксита, които основават ужас и доста от тях, почтено казано, наподобяват и комично, тъй като това не е доста съществено да разясняваме въобще. Как да разясня Петър Витанов – вие какъв другарски огън… Той през вчерашния ден заплашвал – " Ако се направи еди-какво си, щяло да им се стори тясно на " Позитано “, на някои не знам какво. Ама чакай малко в този момент, мой човек – ти ли си платил наема на това? Ти кой си по този начин да заплашваш, на какво съображение? 

Ето за това приказвам. Наистина имате другарски огън в партията. Вие го наричате " народна власт “, че можете да си изразявате мнението свободно. 

Може, аз не съм питал никой, не съм желал от никой позволение да дойда тук днеска и да приказвам и мога да си кажа каквото намеря за добре.  Лично мнение показвам, не ме е инструктирала Корнелия Нинова.  

Дори не го и загатвам. 

Аз не съм толкоз елементарен за инструктаж. 

Разбирам. Отстрани обаче знаете ли по какъв начин наподобява това? Изглежда по този начин като че ли – не имам предвид вас – не може да се разберете кой да води бащина тайфа.  

Ама какво има да се разберем?! Аз доскоро ви споделих – за тези хора особено партията няма безусловно никакво значение и даже няма никакъв смисъл от нейното битие, в случай че тя не обслужва тях, в случай че те не я управляват. Само че има един по-голям проблем. През годините същите тези хора прахосаха с лека ръка наследството, което Българска социалистическа партия получи. Българска социалистическа партия е правоприемник на Българската комунистическа партия, която имаше повече от 1,5 членове и управлява българската страна 40 години.  

А в този момент какъв брой са, знаете ли, имате ли статистика? 

Да, в този момент са 70 000 – за това приказвам. Това завещание бе профукано с лека ръка. И един от хората, които най-вече " похарчи “, в случай че мога по този начин метафорично да се изразя, е Сергей Станишев, само че и въпросните " възрожденци “. Пак дублирам – Георги Пирински какъв ли не беше. 

Пак се връщаме на обособените персони. 

Румен Петков беше министър и така нататък Ами то всичко се прави от хора и за хора, госпожа, и нищо не е трайно без институциите, нали? Защо го вършим това през днешния ден тук? За да чуят хората. Ако беше да си приказваме ние с вас, можеше да седнем и насреща в кафенето – резултатът ще е същият.  

Така е. Идеята на този диалог е да се опитаме да намерим… 

Така че хората са значими, несъмнено. Ето, Мая Манолова беше три или четири мандата депутат от Българска социалистическа партия. После беше омбудсман, повдигнат от Българска социалистическа партия. След това беше претендент за кмет на София, подсилен от Българска социалистическа партия, нали? 

Аз ви предлагам да не се стопираме на обособените персони.  

Е за какво? 

Защото по този начин можем да откараме един час, повярвайте ми. въпросът е следният…  

Колкото време сте планували, толкоз ще откараме. Аз няма да стана да напусна студиото, повярвайте ми.  

Убедена съм, че няма да напуснете –  не е джентълменско.  

В подготвеност съм да отговоря на всевъзможни въпроси. И освен – аз почитам " Фокус “. 

Така е, ние също ви почитаме. 

От доста години се имаме, няма по какъв начин по този начин да прекратим просто диалога. Но личностите са значими. 

Съгласна съм с вас, само че доста са, в действителност няма да ни стигне времето да създадем дисекция на всеки един от тях.  

Да. И по тази причина започнах – кое е това ляво? Те не могат да го дефинират. И в полза на истината, самата Българска социалистическа партия също изпитва усложнения да дефинира на кое тъкмо ляво ние сме покровител, чии ползи ще защитим, докога ние ще продължим да таксуваме тук в нашата страна труда, а няма да таксуваме капитала. Нали?  

Хайде да тръгнем малко по-назад, желаете ли? 

Ето ви ги такива въпроси, те са забавни. Нали те са свързани с лявото. 

Защо Българска социалистическа партия се срина толкоз няколко следващи избора? 

Пети сме на този стадий. 

Първо четвърти, след това – пети. Защо по този начин се получи?

То в този момент, сега, има един различен доста сериозен съгласно мен проблем. Този популярен случайник – Кирил Петков се споделя, обяви… 

Грешка ли беше това, е управлявахте дружно с " Продължаваме промяната “? 

Много огромна неточност, съгласно мен. Но пък въпреки това, може би в онази обстановка нямахме и избор, в случай че мога по този начин да се изразя. И не знам, може би е считано, че за страната ще бъде по-добре, в случай че се опита. Сега този опит приключи безславно, и популярност богу. Но това лице твърди, че… 

Знаете ли за какво го разясняваме този въпрос? Защото самодейността на Българска социалистическа партия тогава направи доста обществени неща в обществената сфера. 

Ами направи, да. 

Това обаче не се видя. То някак си разми в цялостното ръководство и хората не оцениха приноса на Българска социалистическа партия в това ръководство. Видяха единствено негативите. Така ли е, господин Ангелов?  

Медийната среда у нас е много рестриктивна и работи един… 

Е за какво медийната среда? 

Пропаганден инструментариум, който е мъчно пропусклив, нали по този начин? Аз най-малко съм с такова усещане и съм подготвен друго предаване на отделим, в случай че желаете, единствено на това, да доразвия за какво е по този начин.  И естествено, тези неща не бяха застъпени от нито една от известните медии. Но Кирил Петков твърди, че си е начукал гласове на машинките и е предложил и на нашата партия да начука – аз по този начин разбирам. 

Това излиза наяве чак в този момент – за какво чак в този момент? 

Ами тъй като в този момент е предложило момчето. Дошъл и предложил. 

Как се назовава това в политиката? Лъснаха доста грозни истини, в случай че това е правилно. 

Това в политиката не се нарича… Първо, това няма нищо общо с никаква политика, госпожо, и това би трябвало да го изясним. Това е тежко престъпно действие. 

Нарича се " машинация “, и то в изключително огромен размер, в ущърб на националната ни сигурност, тъй като в случай че това се окаже правилно, в тоя парламент са попаднали хора, които не би трябвало да бъдат там, и те са взимали съдбоносни за всички ни решения. Нали по този начин? 

Точно по този начин, да. Очакваме и прокуратурата да се произнесе. 

Ами да. Много ще бъде добре прокуратурата, безусловно несъмнено е, че би трябвало да разпита всички и да се види. А другояче това, че Кирил Петков и радостната му компания гледат на нас, българския народ, като на стадо овце, от чиято вълна може да се припечелва добре, е друга тематика – също може да бъде настрана предаване направено по този въпрос. И методът, по който се държа, и лъжите, с които заля всички ни – няма какво да го разясняваме, това го видяхме. И внезапно отнякъде този отново има половин милион гласа. Е чакайте, аз нямам доверие българският народ да е чак в толкоз обезпокоително ментално положение, че… 

Вярвате ли, че са пипани машините на последните избори? 

Абсолютно съм уверен. 

Убеден сте? 

Аз в никакъв случай не съм имал подозрение, още от момента, в който се поде самодейността за въвеждането на този тип гласоподаване. Никога аз не съм бил последовател на това нещо. 

Ама вие бяхте съгласни – не вие, а Българска социалистическа партия. 

Да.  И непрекъснато, където съм могъл и когато съм могъл, съм казвал, че това е груба неточност. Никога не съм смятал, че сходен тип гласоподаване е използвано и е изобщо съответно. Как по този начин? Аз не мога да видя какво е в тая машина. Аз не съм стеснен експерт, софтуерен, компютърен или там ІТ, както се назовава. И малко на брой са. Т.е. кой може да управлява освен това състояние процеса? Който има някакви кодове и тия кодове ги предлага.  

Тъй като вървим към край, в действителност това е диалог с продължение за машините – ще изчакаме и прокуратурата да се произнесе и отново ще ви поканим за машините особено да си приказваме, за хартиената бюлетина и за упованията ви за Българска социалистическа партия. На финала на диалога ни обаче, кажете ми съгласно вас кой би трябвало да оглави Българска социалистическа партия? 

Ама то Българска социалистическа партия си има ръководител. Кой би трябвало да го оглави, го вземат решение членовете на Българска социалистическа партия. Те гласоподават и такива избори ще се проведат след година и половина и тогава ще ви кажа.  

Прави ли се опит за вътрешен прелом в Българска социалистическа партия, с цел да бъде свалена Корнелия Нинова? 

Е непрекъснато се вършат опити. Постоянно има една група, подкрепяна и от външни неотговорни фактори, които по този начин да се каже административно, политически, всячески се пробват да уязвят Българска социалистическа партия. Да, и в частност – Корнелия Нинова. Но Българска социалистическа партия сега си има ръководител. И в случай че всичките тия хора, които ще се събират, неизвестно къде – дали на кръгла маса или на спорен конгрес, или както аз го назовавам, говорилня на празнодумци, само че това е друга тематика, – желаят да оказват помощ, дано се върнат в партията и да оказват помощ. Може би опитът на всеки един от тях би бил скъп, не знам. Въпреки че досега мисля, че доста от тях са дейни участници в тоя развой да стигнем до тази ниска точка.  Като партия и изобщо като страна и като политическа система, тъй като стигнахме доста ниска точка. Един случайник да обикаля из Народното събрание и да предлага кодове, с цел да ти начука гласове – това е, извинявайте, ама… И аз не разбирам изобщо равнодушието на българската публицистика, по този начин наречена, по този въпрос. Това е фундаментален въпрос, това е… 

Защо да сме равнодушни?! Дали сме публичност на всичко това, чакаме компонентните органи да се произнесат, а точно Прокуратурата на Република България. Ние сме дали задоволително публичност на всичко това.  

Страхотно! Добре, веселя се!  

Това иронично ли беше? Надявам се, че не е било.  

По-скоро е било. 

Аз ви благодаря за това посещение. Пак ще ви поканим, с цел да разясняваме тук и след тази среща. Нека да забележим къде ще се организира и под какъв формат, тъй като явно е малко апокрифна на този стадий срещата. Видях някъде, че Мая Манолова отхвърли Георги Първанов да е провел такава среща. 

Мая Манолова отхвърли? 

Да, в един от утринните блокове. 

Това е сензационна вест. Мая Манолова – да, ами добре, добре. Щом Мая Манолова е отрекла, значи кой съм аз, та да слагам под подозрение престижа на Мая Манолова тук, в това студио. Откъде-накъде? Опазил ме Господ! 

Кажете апелирам ви, знаете ли началния час на тази среща и къде ще се организира, още един път да запитвам, с риск да стана досадна? 

Ами не, не, не знам. То не е оповестено, не се знае. Явно самите уредници не са се доуточнили към момента по въпроса. Ето вижте – Мая Манолова е отрекла примерно. Тя на следващия ден може да отхвърли и изгрева. Според нея изгревът е тясно привързан с кукуригането на петела. Аз пък настоявам, че е противоположното. И без петли ще съмне. И без Мая Манолова – също.  

Благодаря ви за това посещение. 

И аз. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР