Един от гробовете, открити в гора край Изюм. Снимка: Евгений ...

Един от гробовете, открити в гора край Изюм. Снимка: Евгений

Да, в Украйна са извършени военни престъпления. Русия принуждава украинци да гласуват в референдумите

Един от гробовете, открити в гора край Изюм. Снимка: Евгений Малолетка/АП
В окупираните от Русия региони на Украйна са осъществени военни закононарушения, в това число изнасилвания, изтезания и затваряне на деца, съобщи в петък ръководителят на проверяващия орган, акредитиран от Организация на обединените нации, предде „ Ройтерс “.

Украйна и западните ѝ съдружници настояват, че съветските бойци са направили голям брой нарушавания на правата след нашествието на 24 февруари, само че Москва отхвърля това като клеветническа акция.

„ Въз основа на доказателствата, събрани от комисията, тя заключи, че в Украйна са осъществени военни закононарушения “, заявиЕрик Мьозе, който оглавява анкетната комисия за Украйна, пред Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева.

Комисията се е съсредоточила върху региони, окупирани преди този момент от съветските сили, като Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Разследващите от комисията, основана от Съвета по правата на индивида през март, са посетили 27 места и са разпитали повече от 150 жертви и очевидци.

Те откриха доказателства за огромен брой изтезания, в това число тела с вързани ръце, прерязани гърла и огнестрелни рани в главата, сподели Мьозе.

Той съобщи, че проверяващите са разпознали жертви на полово принуждение на възраст сред 4 и 82 години. Въпреки че някои съветски бойци са употребявали полово принуждение като тактика, комисията „ не е открила някаква обща причинност в тази тенденция “, добави Мьозе.

Русия беше призована да отговори на обвиняванията на съвещанието на съвета, само че мястото ѝ остана празно. Нямаше незабавна публична реакция от страна на Москва.

След това комисията ще обърне внимание на изказванията за съществуването на лагери за „ пречистване “ в окупираните от Русия региони за обработка на украински пандизчии, както и на изказванията за наложително прекачване на хора и осиновяване на украински деца в Русия.

Украйна и някои други страни приканиха комисията да проверява и всеобщото заравяне край Изюм, в Източна Украйна, където са открити стотици тела.

„ Ако бъдат оставени без отговор, (нарушенията на Русия) ще ни въвлекат в тъмен свят на безотговорност и всепозволеност “, съобщи пратеникът на Украйна Антон Кориневич пред съвета посредством видеовръзка.

Мьозе съобщи, че е по отношение на Международния углавен съд по отношение на констатациите на комисията. Органът би трябвало да показа цялостен отчет на съвета в края на мандата си през март 2023 година, в това число с рекомендации за това по какъв начин причинителите да бъдат подведени под отговорност.
Русия принуждава украинци да гласоподават в референдумите
Днес Русия стартира референдуми, целящи анексирането на четири окупирани района в Украйна. Украйна съобщи, че жителите на районите са били  заплашвани с наказване, в случай че не гласоподават.

Гласуванията за това дали районите да станат част от Русия започнаха, откакто по-рано този месец Украйна си върна огромни територии в североизточната част на страната в контраатака против нашествието, почнала на 24 февруари.

След като тази седмица съветският президент Владимир Путин разгласи и военна готовност за привличане на 300 000 бойци, които да се борят в Украйна, Кремъл наподобява се пробва да си върне преимуществото в разрастващия се спор.

А като включи четирите области в състава на Русия, Москва може да показа офанзивите за тяхното отвоюване като нахлуване против самата Русия – предизвестие към Киев и западните поддръжници.

В сряда Путин съобщи, че Русия ще „ употребява всички средства, с които разполага “, с цел да се отбрани, което е намек за ядрени оръжия.

Войната към този момент лиши живота на десетки хиляди хора, изтръгна от домовете си милиони и разклати международната стопанска система.

Референдумите бяха обсъждани от месеци от назначените от Москва управляващи в четирите района – в източната и югоизточната част на Украйна – само че неотдавнашните победи на Киев на бойното поле провокираха бързане за насрочването им.

Гласуването в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които съставляват към 15 % от територията на Украйна, би трябвало да се организира от петък до вторник. Избирателни секции бяха основани и в Москва, за жителите на тези райони, които в този момент живеят в Русия.

Сергей Хайдай, губернатор на украинската Луганска област, съобщи, че в град Старобилск съветските управляващи са забранили на популацията да напуща града до вторник, а въоръжени групи са били изпратени да претърсват домове и да принуждават хората да гласоподават.

„ Днес най-хубавото нещо за жителите на Херсон би било да не отварят вратите си “, съобщи в приложението за известия Telegram Юрий Соболевски, разселеният украински първи заместник-председател на Херсонския регионален съвет.

Гайдай съобщи, че в следения от Русия град Биловодск шеф на компания е споделил на чиновниците, че гласуването е наложително и всеки, който откаже да взе участие, ще бъде уволнен, а имената му ще бъдат предадени на службите за сигурност.

„ Настроението на руснаците е паническо, тъй като те не бяха подготвени да проведат толкоз бързо този по този начин наименуван референдум, няма поддръжка, няма задоволително хора “, съобщи херсонецът Соболевски в приложението за известия Telegram.

Източник: debati.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg