Един от грандиозните мегапроекти на Дубай - The Heart of

...
Един от грандиозните мегапроекти на Дубай - The Heart of
Коментари Харесай

Чудо! Изкуствен дъжд си измайсториха в Дубай

Един от грандиозните мегапроекти на Дубай - The Heart of Europe, ще се снабди и със своята Дъждовна улица, на която локални и посетители ще могат да се порадват на по-ниски температури, написа lifestyle.bg.

Арабското емирство постоянно са с няколко хода напред и ни изненадва с още една ексцентрична концепция - дронове да пускат електричество на облаците, с цел да провокират дъжд.

Преди няколко десетилетия под небето на Дубай имаше просто една гола пустиня и неналичието на превалявания не е била проблем, то в този момент несъмнено е. Затова и са нужни необикновени ограничения - тъкмо като тази.

Преди дни метеорологичната работа на емирството се похвали в обществените мрежи с фрагменти на порои, който залива улиците. Подобно събитие сигурно е извънредно за тази част на света, само че е жизненоважно, когато температурите доближат върхове стойности като 50 градуса по Целзий.

Използваната технология е основана от специалисти от Университета в Рединг във Англия. Нейната концепция е, че дроновете, които летят към облаците, излъчват мощен електрически заряд, който ги кара да се скупчват на едно място, с цел да създават дъжд. И когато дребните капки станат огромни, те падат на земята.

Учените назовават това " облачно засяване " и то явно дава резултат, тъй като в небето над Дубай има задоволително облаци, които да провокират превалявания - просто им би трябвало малко помощ. Изкуствено провокираните превалявания са част от настоящ план на Обединените арабски емирства за 15 милиона $, предава Business Insider.

Освен да докара до повече дъждове, той има за цел да се откри и метод за опазване на дъждовната вода, вместо тя просто да се изпари. За тази цел страната разполага с близо 130 язовира и насипи с потенциал за предпазване 120 милиона кубически метра.

Тепърва обаче ще се разбере дали това е задоволително, с цел да не се губи нито капка, паднала от небето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР