Един от големите производители на безалкохолни напитки у нас -

...
Един от големите производители на безалкохолни напитки у нас -
Коментари Харесай

Кока-Кола разширява производството си у нас с €20 милиона, за да изнася за съседните страни

Един от огромните производители на безалкохолни питиета у нас - Кока-Кола, ще разшири активността си в страната като възнамерява да пристъпи към по-осезаем експорт за прилежащите пазари. В края на 2017 година от компанията потвърдиха, че в идващите месеци ще бъдат вложени 20 милиона евро в разширение на производството в завода в Костинброд.

Част от вложението на средствата към този момент е било направено напролет на тази година, като до края на март 2019 година построяването на новите уреди би трябвало да е завършило.

" Работата по разширението стартира преди три години, като тогава купихме 50 декара земя. В идващите месеци получихме нужните позволения и свършихме така наречен мотивиране на инвестицията. Реално вложението на сумата стартира тази година и ще завърши март следващата година. Това значи, че от април нататък ще можем да произвеждаме повече и да изнасяме ", удостовери пред Money.bg основният изпълнителен шеф на " Кока-Кола ХБК България " Светослав Атанасов.

 Кока-Кола влага €20 милиона в бизнеса си в България
Кока-Кола влага €20 милиона в бизнеса си в България

В идващите 4 месеца ще бъдат направени инвестиции в размер на €6 милиона

По неговите калкулации разширението ще способства за увеличение на индустриалния потенциал във фабриката с сред 20 и 30 на 100 над сегашните размери.

По-голямата част от спомагателното произвеждане е планувано не за вътрешния пазар, а за експорт за прилежащите на България страни.

" Фокусираме се върху околните до нас Румъния, Сърбия и Гърция заради простата причина, че транспортните разноски са доста перо в нашия бизнес и няма да е рентабилно да изнасяме за далечни пазари ", изясни Атанасов.

На въпрос дали с увеличението на производството в Костинброд ще бъдат отворени и нови работни места, той удостовери, че може да има сред 10 и 20-процентно нарастване на личния състав, който все още е към 150 души.

" Точно какъв брой ще назначим зависи от това какъв брой размери ще изнасяме. Ако размерите скочат доста, тогава ще бъдат отворени по-голям брой работни места ", съобщи Светослав Атанасов.

 Coca-Cola откри в София втория си максимален развоен център в света Обновена
Coca-Cola откри в София втория си максимален развоен център в света

130 души ще създават технологии за компанията

По отношение на вложенията за актуалната година шефът на " Кока-Кола ХБК България " съобщи, че те ще бъдат близо двойно по-големи в съпоставяне за миналата 2017 година. Тогава те са били в границите на към 10 милиона евро.

" Ръстът се движи от няколко посоки - засиленото вложение в уреди, разширението на завода и поемането на бизнеса на Lavazza ", сподели Атанасов, визирайки договорката от края на предходната година, след която българското поделение на " Кока-Кола " стана формален дистрибутор на италианското кафе за българския пазар.

Компанията обезпечава работа за 19 800 души или колкото е популацията на Карлово

Към момента в България директно за групата от 5 юридически лица на " Кока-Кола " в страната работят 2300 души, а спомагателните работни места, свързани с сътрудниците и доставчиците на сдружението, доближават 17 500 души. Това стана ясно от показан отчет за социално-икономическото влияние на системата на компанията у нас, направен от компанията Steward Redqueen.

" Това значи, че компанията директно и непряко обезпечава работа за 19 800 души, което е колкото популацията на град като Карлово, да вземем за пример ", добави Атанасов.

Според показаните калкулации за миналата 2017 година групата е продала 350 милиона литра на българския пазар, генерирайки оборот от повече от 876 милиона лв.. От тях 381 милиона лв. са били приходите за компанията, 153 милиона лв. платените налози и 342 под формата на маржове на комерсиалните сътрудници.

От проучването излиза наяве, че добавената стойност на групата на " Кока-Кола " в страната, в която влизат импортираните налози, изплатените заплати и други, се пресмята на 560 милиона лв. или 0,6% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР