Един от големите проблеми, свързани с измами е, че преди

...
Един от големите проблеми, свързани с измами е, че преди
Коментари Харесай

Как да се предпазим от измами на Черния петък?

" Един от огромните проблеми, свързани с измами е, че преди Черния петък се появяват уеб сайтове за онлайн извършване на покупки, които мамят. Хората си поръчват от тях, заплащат, само че не получават нищо. След Черния петък тези уеб сайтове изчезват и няма и диря за тях ", сподели пред bTV Петър Цигов, от бранш Киберпрестъпност, ГДБОП по време на кръгла маса за онлайн извършването на покупки.

По думите му, с цел да избегнете сходна машинация, пазарувайте единствено от познати и сигурни уеб сайтове, не правете опити.

Цигов показа, че последните месеци има фрапантно нарастване на комерсиалните измами. Имало е да вземем за пример продажба на медикаменти, които са неразрешени в България.

" В ГДБОП сме заливани от сигнали за нелоялни търговски практики. Наскоро имахме сигнал за тениска, купена за 70 лв., а е бил доставен " на ниска цена парцал ". Препоръчваме на хората да употребяват така наречен " натрапен платеж " при заплащане на стоките ", сподели Цигов.

След пандемията пристигна инфлацията и проблемите с войната в Украйна, само че това не пречи на хората да пазарят. Хората към този момент знаят своите права и звънят постоянно за съвещания. Най-често се обаждат хора, които пазарят онлайн и употребяват услуги през интернет. Някои от огромните търговци, изключително тези зад граница, имат проблеми при връщането на средства и за рекламации. При самообладание от двете стани, може да се откри взаимноизгоден компромис, разгласи Соня Спасова, шеф на Европейския потребителски център.

Експертите споделиха, че има и доста подправени разгласи за коли. Задължително проверявайте уеб страницата и търговеца преди да дадете каквито и да е пари, поучават те.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР