Един от факторите, които се ускоряват от кризата с Covid,

...
Един от факторите, които се ускоряват от кризата с Covid,
Коментари Харесай

По-малко кеш и по-малко клонове: Как ще изглежда банковият сектор у нас след 5 години?

Един от факторите, които се форсират от рецесията с Covid, e потреблението на мобилното приложение на банковите технологии. Първата част от промени, които можем да чакаме е, че така наречен потребителско преживяване с банките ще бъде все по-приятно, леко и бързо. На второ място можем да чакаме и цифровизация на процеси като ипотечно кредитиране и други Третата вълна от промени ще е в корпоративното банкиране, което към този момент към момента изостава. Таза картина на банковия бранш очерта Филип Генов, банков специалист и притежател на компанията за цифрова промяна F27, по телевизия Bulgaria On Air.

" Все повече ще се интегрират финансовите услуги с целия развой, по който човек си купува нещо през интернет да вземем за пример. Една от така наречен нео банки у нас - Revolut, направи над 200 хиляди клиенти в границите на 3 години в България, има растеж какъвто нито една друга институция в тук не е постигнала с нови принадлежности за потребителско преживяване. Българските банки също се ориентираха бързо и мобилните приложения за банкиране стават все по-потребителски насочени ", съобщи той.

Ще се трансформирали метода на потребление на клоновете?

По думите на специалиста от ден на ден елементарни услуги и артикули, за които ни се постанова да отиваме до банката, ще се трансферират в мобилните ни устройства.

" Очаквам съкращаване на количеството физически клонове, само че това няма да бъде апокалиптично за чиновниците. Масово уволнение или освобождение на банкери не чакам ", съобщи той.

Според Генов физическите пари ще намалеят. " Кога ще стане това зависи от доста фактори, в това число степента на консервативност на потребителите и от регулаторите, до някаква степен. Изцяло отпадане на физическите пари през идващите 3-5 години не си представям, само че размерът им ще намалее с до 20-30% ", съобщи той.

До какъв брой са сигурни цифровите системи?

Няма система, която да не може да бъде пробита, декларира Генов. Количеството загуба на пари посредством физически обири обаче понижава, споделя специалистът.

" Ако погледнем статистиката на Съединени американски щати, се усилват измами, крадене на сметки и т.н, само че въпреки това понижава обстановките на физическите кражби на пари. Общата картина е положителна, само че изрично кибер сигурността е проблем и се търси решение непрестанно. Инвестициите в това на всички финансови институции са доста огромни. "

Българският банков бранш след 5 години

По думите на Генов се обрисуват две неща, свързани между тях в банковия бранш след 5 години. " Едното е упованието за трагично увеличение на качеството, бързината и метода, по който българските жители получават услуги от финансовата система. Това ще касае повече корпоративните клиенти. От друга страна се следят три групи държания на финансовите институции - тези, които се пробват да са софтуерни, някои, които са по-предпазливи, само че задоволително огромни, с цел да оцелеят в създаващата се среда от промени и по-малки нишови играчи, които не съумяват да намерят посока в своето цифровото бъдеще ", споделя той.

Равностойна ли е конкуренцията сред по този начин наречените необанки и класическия банков бранш?

По думите на специалиста откритите финансови институции са в доста неизгодна обстановка по отношение на така наречен необанки. " От друга страна Revolut изкара лиценз за банка номер 271 и към този момент за всяко едно българско физическо лице е еднообразно безвредно дали ще избра да си даде парите в необанка или стандартна банка. Технологични приложенията към този момент стартират да се приближават, само че нещото, с което необанките навлизат с изключителна експедитивност, е екосистемно даване на услуги на своите клиенти, което значи, че през мобилния телефон могат да се получат доста повече актуализиращи се артикули и услуги от свързани лица - като обезпечаване, онлайн извършване на покупки и така нататък ", съобщи той.

По думите му няма банка в България, пред която има регулаторни пречки да направи същото нещо като необанка. " Големият зложелател на банките не са софтуерните компании, а самите банки. Скоростта, с която една българска банка се трансформира е доста по-бавна, в сравнение с организация с по 200-300 души ", споделя той.

По думите му най-голямата банка у нас с над 4 000 души личен състав обслужва 1 млн. клиенти, до момента в който необанка с 200 души личен състав обслужва 10 млн. клиенти в целия Европейски Съюз.

" Хората стартират да употребяват от ден на ден банки в едно и също време. Преди 4 години да вземем за пример едно български физически лице работи с 1,4 банки. В момента, изключително категорията сред 25-30 годишна възраст работят с 2,5 банки, една от тях необанка ", споделя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР